"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα τρία κακά της μοίρας μας!

Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΜΟΙΡΕΣ! (“X.N.”, 2-2-12)
Οι Μοίρες σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν τρείς:
-Η μοίρα του τυχαίου ή της ανάγκης («Ανάγκα και θεοί πείθονται»). Πιο απλά ήταν η μοίρα του αστάθμητου παράγοντα, κάτι σαν λαχνός της ζωής (Λάχεση),
-Η ατομική μοίρα, ή η μοίρα των επιλογών μας (Άτρoπος). Και σήμερα ακόμη πολλοί ισχυρίζονται πως «ζωή, είναι το άθροισμα των επιλογών μας», και
-η μοίρα της φιλοδοξίας και του χρήματος (Κλωθώ). Που άλλους ανεβάζει στα ύψη και άλλους γκρεμίζει στα τάρταρα.

Η ΜΟΙΡΑ Κλωθώ (κλώστρα, κλώθω) έγνεθε το νήμα της ζωής και συμβόλιζε το παρόν. Η Λάχεση μοίραζε τους κλήρους (λαχνούς) για το τι, δηλαδή, ήταν γραφτό να λάχει στον καθένα. Συμβόλιζε δε το μέλλον. Η Άτροπος έκοβε το νήμα της ζωής συμβολίζοντας έτσι το παρελθόν του ανθρώπου.
… ΚΑΠΩΣ έτσι δεν διαμορφώθηκε η ζωή μας σήμερα; Οι τρείς Μοίρες της χώρας είναι η Τρόικα: η Ανάγκη μάς έβαλε στην Ε.Ε. («τύχη αγαθή», λέγαμε), η φιλοδοξία του Κ. Σημίτη μάς έμπασε στο ευρώ (ΕΚΤ) για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ αυτό που απειλεί πάντα να μας κόψει το νήμα της ζωής -δια του σκληρού ανδρός Πολ Τόμσεν- και να μας καταστήσει, ως έθνος, ένα παρελθόν, είναι το Δ.Ν.Τ.

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, η χώρα που γέννησε τους τόσο ωραίους Μύθους της, δεν μπορεί να μην είχε προβλέψει, δια του πανούργου Οδυσσέα, και τους τρόπους να ξεπερνάει φοβερές καταστάσεις. Ακόμη και τις φοβερότερες Μοίρες. Και ευτυχώς που είμαστε μάλλον Οδυσσείς στη ζωή και την παγκόσμια Ιστορία, αφού, περιπλανώμενοι ως έρμαια των κυμάτων των καιρών και των καταστάσεων, ποτέ δεν μείναμε μοιρολάτρες και μίζεροι… Έστω κι αν, για την ώρα, μένουμε εμείς και… τα τρία κακά της μοίρας μας: δηλαδή την τρόικα!(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)


Σχολιάστε