"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Για ένα νέο Σύνταγμα (σχόλια, Χ.Ν. 17-1-12)

Για ένα νέο Σύνταγμα (ΙΙ) (17-1-12, Χ.Ν.)
ΞΑΝΑΘΙΞΑΜΕ το θέμα της ανάγκης εκπόνησης ενός νέου Συντάγματος που, μρ δημόσια διαβούλευση και προτάσεις, να διορθώνει τα κακώς κείμενα του υπάρχοντος… Η τελευταία ενισχυμένη και προκλητική κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, εν μέσω πλήρους χρεοκοπίας της χώρας, όπως και η περίπτωση του παλαιοπολιτικού Κίμωνα Κουλούρη («Ξέρεις, ποιος είμαι εγώ, ρε…;»), απέδειξαν περίτρανα πως το θράσος του παλαιοκομματισμού καλά κρατεί. Τα παράλογα προνόμια που απολαμβάνουν τα κόμματα και οι εθνοπατέρες μας παραμένουν ταμπού!
ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ είναι ότι δεν είδαμε την υγιή πτέρυγα (αν υπάρχει υγιής πτέρυγα!) του Κοινοβουλίου να ξεσηκώνεται με τα όσα γίνονται σε βάρος του λαού- με τα παραπάνω δυο προκλητικά γεγονότα. Δεν αποδεικνύεται έτσι ότι τίποτε δεν αλλάζει σ΄ αυτόν τον τόπο;
… ΕΧΟΥΜΕ στα χέρια μας ένα σχετικό με το Σύνταγμα «σημείωμα», γραμμένο από έναν πολιτικό της Ν.Δ. (τον κ. Γ. Σούρλα, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και υφυπουργό). Στις 27 περίπου σελίδες του διατυπώνει «σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση διαλόγου για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας». Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μας για τις δυνατότητες τους παρόντος πολιτικού συστήματος να «αναγεννηθεί εκ της τέφρας του», δημοσιεύουμε περιληπτικά, για συζήτηση, τις 12 βασικές προτάσεις του. (Τα εντός[…] μικροσχόλια είναι δικά μας):
1.-Εκλογή του ΠτΔ από το λαό.[Με επαναφορά και προσθήκη αρμοδιοτήτων]
2.-Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.[Απαρέγκλιτα]
3.-Θέσπιση χρονικών ορίων θητείας πρωθυπουργού και βουλευτών.[Όχι παραπάνω από δυο τετραετίες]
4.-Μείωση αριθμού βουλευτών. [Όχι παραπάνω από 200]
5.-Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή συγχρόνως. [Ευνόητο]
6.-Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας [υπό αυστηρούς και διαφανείς όρους, η ασυλία]
7.-Έλεγχος του «πόθεν έσχες» με πλήρη διαφάνεια. [Τόσο πριν, όσο και μετά το πέρας της βουλευτικής θητείας]
8.-Κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» [υπό αυστηρούς όρους, η μη ευθύνη]
9.-Κόμματα αρχών-Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών. [Τέρμα στην οικογενειοκρατία, ονοματοκρατία, «δαχτυλίδια», στις αδιαφανείς ενισχύσεις από ιδιώτες κ.λπ.]
10.-Χειραφέτηση των ΜΜΕ από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. [Αλλά και από την εκάστοτε κυβέρνηση]
11.-Θωράκιση της δικαιοσύνης. [Αλλά και θέσπιση μιας Γερουσίας]
12.-Δημόσια διοίκηση με αξιοκρατία και διαφάνεια. [Ενίσχυση του ΑΣΕΠ: όλοι και όλα από ΑΣΕΠ, ακόμη και οι βουλευτές!]
… ΕΙΝΑΙ λυπηρό που τα κόμματα συζητούν και διαγκωνίζονται για την «επόμενη μέρα», χωρίς κανένα τους να αναφέρεται στη βασική αλλαγή που πρέπει να γίνει: την αλλαγή του Συντάγματος…(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)
———————————-
«-Άλλος, για Πρόεδρος…;»
ΠΡΟΚΑΛΕΙ εντύπωση η πνευματική… μακαριότητα ή το θράσος ορισμένων παλαιοπολιτικών που εδώ και δεκαετίες «ασκούσαν πολιτική» ευνοίας ημετέρων και τίποτε άλλο! Έρχονται τώρα από το πουθενά, ή από το βαθύ παρελθόν τους, να «διεμβολίσουν» την κομματική τάξη με την υποψηφιότητά τους (!) για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τέτοια πτώση-κατάπτωση που μόνον ένας, ο των …παλαιών ημερών κ. Στέφανος Τζουμάκας, θα το… έσωζε (σώζοντας και τη δύσμοιρη χώρα μας!) από την αναμενόμενη σαρωτική ήττα… Θαυμάστε τι είπε μεταξύ άλλων: «Η διαπλοκή είναι εδώ, ο εκλογικός νόμος είναι ο ίδιος, το παρασιτικό κεφάλαιο και η ανομία των τραπεζιτών είναι εδώ»! Επιπλέον κάλεσε και ορισμένα στελέχη να κάνουν την αυτοκριτική τους! Όχι όμως και τον εαυτό του!
ΑΛΗΘΕΙΑ, τόσα χρόνια ο ίδιος στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πού ήταν; Δεν μπορούσε τότε να πατάξει τη διαπλοκή, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να αποκαλύψει το παρασιτικό κεφάλαιο και την ανομία των τραπεζιτών; Τώρα τα θυμήθηκε;
ΝΑΙ! Άμεσα πρέπει να γίνει η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι με το… χθες! Εξάλλου, εδώ που τα λέμε (όπως λέει κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος) «Τι σημαίνει αυτή τη στιγμή να είσαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;». (Στ.Γ.Κ.)

————————————
Το συνεχιζόμενο αίσχος!
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ χρηματοδότηση κατά 5.684.573 ευρώ πήραν συνολικά το 2011 τα πολιτικά κόμματα («Χ.Ν.», 13-1-12), την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βλέπουν κάθε μέρα τις απολαβές τους να πέφτουν κατακόρυφα! Η «θυσία», βλέπετε, είναι λέξη που αφορά μόνο στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Όχι στα κόμματα της Βουλής και στους βουλευτές και τα προνόμιά τους!
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ, λοιπόν, με το 2010 τα κόμματα έλαβαν το περασμένο έτος επιπλέον 500.000 ευρώ για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς» (νέο κόλπο για κρατική αφαίμαξη), ενώ οι τακτικές επιχορηγήσεις τους αυξήθηκαν κατά 5.218.624 ευρώ.
ΕΠΙΣΗΣ, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι πήραν το 2011 για τα «Ινστιτούτα» τους 4.823.089 ευρώ και για τακτική επιχορήγηση 54.018.624 ευρώ. Μα, αν δεν μας απατά η μνήμη, τα ποικίλα κομματικά Ινστιτούτα είναι ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου. Από πού ως πού πρέπει αυτά να χρηματοδοτούνται από τις πλάτες του λαού;
ΑΛΛΑ, γενικότερα, αν μεν τα κόμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ταμεία (για να μην είναι υποχείρια της διαπλοκής και της διαφθοράς με το μεγάλο κεφάλαιο), αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθεί έτσι συνταγματικά, ώστε να λογοδοτούν και να αποδίδουν λογαριασμό στο λαό για το πώς χρησιμοποίησαν την επιχορήγησή τους. Και να στηλιτεύονται οι καταχρήσεις τους. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε ποτέ να γίνεται… Αν πάλι, η χρηματοδότησή τους θα είναι από ιδιώτες και επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει τότε να παίρνουν ούτε ένα από τον κρατικό κορβανά. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε