"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αγώνας άγονος…

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ: ΜΙΑ ΑΝΙΚΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Από NEWS 247 | News247.gr 7-1-12
[Διαβάστε και θα αντιληφθείτε τι κόπρος του Αυγείου ζέχνει την ελληνική κοινωνία και πόσο δύσκολο είναι ακόμη και για… 10 (δέκα) Ηρακλείς να τον καθαρίσουν…
Αλλά, αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Και με το παρόν πολιτικό σύστημα, μάλλον δεν θα γίνει. Γι αυτό και θα την πληρώνουμε, συνταξιούχοι και μισθωτοί, ώσπου, μια μέρα το κράτος, να μην έχει να εισπράξει κι από μας τίποτε…
Ωραίος ο Γ. Σουρής:
«…Βαριά φορολογήστε και το νερό που τρέχει...
βάλετε φόρους βάλετε, κι η ράχη μας αντέχει.
Ό,τι καλό κι αν έχομε απάνω μας ας μείνει,
στο πρόσωπά μας ας χυθή του μαρασμού το χρώμα
μ' εμάς το ισοζύγιο του Έθνους μας ας γίνει,
φορολογήστε και αυτή την σάρκα μας ακόμα.
Του κρέατός μας κόβετε καμμιά παχειά λωρίδα
και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την πατρίδα…». (Γεώργιος Σουρής, Ιανουάριος 1883)
Στ.Γ.Κ.]
—————————————

[Από NEWS 247 | News247.gr 7-1-12]
«Με το τέρας της φοροδιαφυγής να παραμένει ανίκητο και τα κρατικά ταμεία άδεια, η ιστορία του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, είναι διδακτική.
Σύμφωνα με το npr.org, ο κ. Σπινέλλης, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα εννοιών επιχείρησε να λύση το πρόβλημα ανακαλύπτοντας μετά από 2 χρόνια την πικρή αλήθεια.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μοιάζει με ένα κακόγουστο αστείο, καθώς το ένα τρίτο των φόρων που θα έπρεπε να εισπράξει το κράτος, δεν τα είδε ποτέ.
Ο κ. Σπινέλλης εκλήθη από το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει το 2009 και προσπάθησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση με ένα “mind map”, έναν χάρτη που απεικονίζει τη λειτουργία ενός εγκεφάλου.
Πρώτη έννοια που τοποθέτησε στον χάρτη ήταν οι “φοροφυγάδες”. Αν κάποιος τους εντοπίσει, σκέφτηκε, αυτομάτως μπορεί να μαζέψει περισσότερους φόρους.

Το πρόγραμμα του Σπινέλλη, ανακάλυψε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τον ίδιο να πιστεύει ότι το να μοιραστεί τα στοιχεία με τις κατά τόπους ΔΟΥ θα έλυνε το πρόβλημα. Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό δεν συνέβη.
Από τον “χάρτη” έλειπε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Η διαφθορά των εφοριακών. Έτσι ο Σπινέλλης πρόσθεσε ακόμα ένα στοιχείο στο Mind Map του: Την απόδοση κάθε ΔΟΥ.
Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που θα κατέγραφε καθημερινά την απόδοση κάθε εφορίας. Τι εισέπραξε, πόσες υποθέσεις διευθέτησε, πόσο χρόνο χρειάστηκε κλπ. Επίσης, κατέγραφε όσες εφορίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Το πρόγραμμα έστελνε email κάθε απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία, αλλά και με όσες εφορίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Δύο χρόνια μετά, η φοροδιαφυγή, δεν είχε αντιμετωπιστεί και ο Σπινέλλης έπρεπε να προσθέσει ακόμα έναν παράγοντα στον “χάρτη” του, καθώς κατανόησε απόλυτα ότι το πρόβλημα δεν ήταν η απουσία στοιχείων ή οργάνωσης. Ήταν θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας.
Αν οι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους, οι εφοριακοί δεν θέλουν να τους συλλέξουν ή είναι επίορκοι και οι πολιτικοί δεν θέλουν να τιμωρήσουν τους εφοριακούς, τότε σίγουρα ένα… “Mind Map” δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.
Στο τέλος, του 2011 ο Σπινέλλης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και επέστρεψε στο πανεπιστήμιο.
Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα εσόδων και οι αξιωματούχοι της τρόικας για άλλη μια φορά επιστρέφουν στη χώρα για να ελέγξουν αν υπάρχει πρόοδος και να επιβάλλουν νέα σκληρά μέτρα στους μόνους που πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά: Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.”


2 Σχόλια

 1. Παναγιώτης

  Μόνο που ο Σπινέλλης γνώριζε με τι έχει να κάνει πριν αναλάβει. Δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι στοιχειώδες για όποιον έχει ασχοληθεί με τα πληροφοριακά συστήματα ότι για να γίνει αποτελεσματική εισαγωγή της τεχνολογίας σε μια επιχείρηση ή οργανισμό πρέπει να υπάρχει αποδοχή για τις αλλαγές που αυτή θα επιφέρει. Μη μου πείτε ότι ο Σπινέλλης δεν το γνώριζε αυτό.

  Αλλά τα λεφτά σε τόσο υψηλές θέσεις είναι πολλά. Και ως γνωστόν (παραφράζοντας) “τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς”.

  Όταν συνεργάζεσαι με καθάρματα είσαι εν μέρει συνυπεύθυνος. Ας γίνουμε πιο αυστηροί με τους εαυτούς μας επιτέλους.

  Παναγιώτης

 2. Έχεις απόλυτο δίκαιο στις επισημάνσεις σου.
  Το κείμενο είναι αυτούσιο από το News247.gr 7-1-12, χωρίς καμιά παρέμβαση ή σχόλιο.
  Αν δεν απατώμαι, ο κ. Σπινέλλης ήταν για χρόνια εκδότης ή δ/ντής περιοδικού σχετικού με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Άρα ήταν ο καταλληλότερος για την ηλεκτρονική αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών.
  Αλλά εδώ και μήνες, οι εφοριακοί δεν δουλεύουν για κανένα, ούτε καν για την είσπραξη των νόμιμων φόρων!
  Για τον κ. Σπινέλλη και τα συστήματά του θα δούλευαν;

  Γι αυτό θέλει εκ θεμελίων άλλαγμα αυτό το κράτος…

  Να είσαι πάντα καλά.

Σχολιάστε