"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κουβέντα, εν καιρω μνημονίου, με έναν Άγιο (10-1-11)

ΠΕΡΙ-ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

10-01-2011 Χανιώτικα Νέα σελ 26

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ
stcloris@yahoo.com
www.stcloris.gr

Κουβέντα, σε καιρό μνημονίου, με έναν Αγιο
ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ επιστρέφοντας αεροπορικώς από Αθήνα. Ερχόταν από την Ιταλία -μετά τη Befana (Epifania) (1)- και πήγαινε για την Καισάρεια της Καππαδοκίας… Διέθεσε λίγο χρόνο, για να απαντήσει στις ‘δημοσιογραφικές’ μας ερωτήσεις, έστω και… κατόπιν εορτών:
- Πώς γίνεται, Άγιέ μας, κάθε Πρωτοχρονιά να είστε παντού, βρέξει χιονίσει;
Για μας τους αγίους χρόνος, απόσταση και κλιματολογικές συνθήκες δεν υπάρχουν. Με το συνάδελφό μου, τον Άγιο Νικόλαο, είμαστε πάντα βέροι… Εγγλέζοι στο ετήσιο ραντεβού, ειδικά με τα μικρά παιδιά.
- Πώς βλέπετε την Ελλάδα με μνημόνιο και τρόικα; Δεν νομίζετε ότι έπεσε πολλή φτώχεια και κατήφεια στη χώρα;
Ναι…, τα γράμματα που πήρα φέτος ήταν περισσότερα από άλλες χρονιές. Πιο απλά και πιο προβληματισμένα. Πολλοί δεν μου ζητούσαν καν δώρο μόνο να ξεχρεώσουν (2) κάρτες και δάνεια…  Μακάρι να ήμουν τράπεζα να τους δάνειζα… Διαπιστώνω όμως, πως και σαν χώρα δανείζεστε με πολύ υψηλά επιτόκια! Αν θα είστε σε καλύτερη μοίρα του χρόνου, οι Οικονομολόγοι σας, η Ε.Ε. κι ο Ύψιστος το ξέρουν… Τα προχωρημένης ηλικίας άτομα δεν μου ζητούσαν τίποτε: χρησιμοποίησαν το γράμμα τους σαν μέσο επικοινωνίας και κατάθεσης ψυχής… Είναι συγκλονιστικές οι εξομολογήσεις τους σε έναν άγνωστο «γνωστό» τους. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων, βλέπω, εκλείπει επικίνδυνα στις κοινωνίες σας…
- Και τα παιδιά;
Α, με τα παιδιά συμβαίνει το εξής συγκινητικό: Μου ζητούσαν να βρω… δουλειά στο µπαµπά ή τη µαµά τους! Άλλα  επιθυμούσαν βελτίωση της ζωής τους: καλύτερο σπίτι, φαγητό, δώρα, ρούχα… Υπήρχαν, όμως, και επιστολές στις οποίες τα παιδιά αρνούνταν να δεχτούν δώρο! Μου πρότειναν να δώσω ό,τι δικαιούνταν σε φτωχότερα παιδιά!
- Πολλοί παιδοψυχολόγοι λένε πως ο μύθος του Αη-Βασίλη αναπτύσσει τον εγωισμό και την απληστία στα παιδιά! Μάλιστα, κατακρίνουν τους γονείς, διότι εξαιτίας σας γίνονται κακοί παιδαγωγοί, όταν απειλούν τα παιδιά τους ότι δεν θα τους φέρετε δώρο, αν δεν είναι φρόνιμα και υπάκουα…!
Δυστυχώς, απ’ τη στιγμή που με μυθοποιήσατε, όλα είναι δυνατά… Η διατήρηση του μύθου μου στην παιδική ηλικία (και η αποκάλυψη της πραγματικότητας αργότερα) δεν νομίζω ότι προκαλεί προβλήματα. Οι μύθοι σε κάθε εποχή είναι αναγκαίοι, παρηγορητικοί. Αρκεί η χρήση τους να είναι σωστή. Με εμένα υπάρχει η προσμονή, η αδημονία της εκπλήρωσης ενός ονείρου, μιας προσδοκίας… Αν οι γονείς των παιδιών με χρησιμοποιούν σαν «μπαμπούλα», μάλλον θα είναι μη επιτυχημένοι στην αποστολή τους.
- Λίγο αδύνατο σάς βρίσκω, φέτος. Τι συνέβη από πέρσι που ήσασταν πιο παχουλός;
Εγώ, ο Άγιος Βασίλειος, το ξέρεις δα, ποτέ δεν υπήρξα παχουλός. Ο άλλος με τον οποίο συν-γιορτάζουμε, ο Άγιος Νικόλαος της Δύσης (ο Père Noël, Father Christmas ή Santa Klaus κ.λπ.), είναι πιο γήινος, παχουλός και ροδομάγουλος, για καθαρά καταναλωτικούς λόγους (3)… Αν θέλεις, είμαι λίγο πιο αδύνατος εφέτος, επειδή  η οικονομική κρίση έπληξε και τον… Ουρανό! Δεν έχουμε πια τάματα, λειτουργίες, πανηγύρια, όπως τον παλιό καιρό!
- Πώς κρίνετε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;
Τα βλέπω ζόρικα τα πράγματα, αλλά όχι αξεπέραστα. Βρε παιδί μου, κι εσείς το παραξηλώσατε τόσα χρόνια με την ασυδοσία, την α-νομία και τη «δάνεια» ζωή σας. Πού ακούστηκε μια χώρα που δεν έχει παραγωγή να δανείζεται περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώνει; Και να είναι πρώτη στην… παχυσαρκία, στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στα ναρκωτικά, στα τροχαία…; Κάντε κάτι να σουλουπωθείτε, δουλέψτε όλοι μαζί, για να βγείτε από το λούκι…
- Για πολλούς δεν υπάρχετε καν! Τι τους απαντάτε;
Κοιτάξτε, εγώ είμαι ένας Άγιος της Εκκλησίας. Δικαίωμα του καθενός είναι να πιστεύει ή όχι στην ύπαρξή μου. Κυρίως μη με συγχέετε με τον «χοντρομπαλά» τον κ. «Χο! Χο! Χο!» του εμπορίου. Είμαι ένας λόγιος άγιος, όπως με ξέρετε από την Εκκλησιαστική Ιστορία του 4ου μ.Χ. αιώνα… Και, εδώ που τα λέμε, αν δεν υπήρχα πραγματικά, δεν θα είχε κανένα νόημα να συζητάμε τώρα…
- Τι δώρα φέρνετε στους πολιτικούς μας;
Δώρα στους πολιτικούς σας…; Δεν το σκέφτηκα καν! Αλλά, αφού το θέτετε έτσι, ορίστε:
- Στον κ. Παπανδρέου ένα τσουβάλι με 2011 ευχές για υγεία, υπομονή, κουράγιο και επιμονή στους στόχους του. Το 2011 είναι σημαδιακή, καταλυτική χρονιά για το μέλλον της Ελλάδας.
- Στον κ. Σαμαρά ένα μηχάνημα «δημιουργικής λογιστικής», για να μπορέσει σε 18 μήνες να σβήσει -όπως είπε- το δημόσιο χρέος σας.
- Στην κα Παπαρήγα, έστω κι αν δεν πιστεύει στην ύπαρξή μου, ένα βιβλίο με …προτάσεις! Αν κάποτε συγκυβερνήσει, να έχει να προτείνει κάτι θετικό!
- Στον κ. Τσίπρα, περισσότερη… ωριμότητα σκέψης.
- Στον κ. Κουβέλη,  μαχητικότητα.
- Στον κ. Καρατζαφέρη συναίνεση με λιγότερη ψηφοθηρία.
- Στους Οικολόγους Πράσινους, προσγείωση στην πραγματικότητα. Kαι
- στην κα Μπακογιάννη ειλικρίνεια στις προθέσεις της…
- Μα, καλά ποιος σας ενημερώνει για την πολιτική κατάσταση της χώρας με τόσες λεπτομέρειες;
Τα κανάλια σας! Περιμένω τις «ειδήσεις των 8» για να ακούσω… Πρετεντέρη, Χατζηνικολάου, Τσίμα, Τράγκα, Χούκλη ή Τρέμη κ.λπ. Μα, τέτοια μανία να θέλουν οι άλλοι να σας δουν να χρεοκοπείτε; Φαντάζεστε τι χρήμα παίζεται στις πλάτες σας; Προσωπικά, δεν πιστεύω σε καμιά χρεοκοπία. Ξέρεις γιατί; Εχετε μεγάλο πείσμα, ως Έλληνες, αποθέματα δυναμικότητας και ανεπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης… Εξάλλου το 2011 έχει και δυο… άσους μέσα του που είναι μάλλον δικοί σας!
- Σας ενδιαφέρει η πολιτική προσωπικά;
Όχι! Διότι όποια υπόσχεση δώσω, την κρατώ. Θα ήμουν, λοιπόν, πολύ κακός πολιτικός! Η πολιτική σας απαιτεί ανθρώπους που λένε ψέματα, ζουν από αυτά και σας χρεοκόπησαν μ’ αυτά! Δικαιολογούν τα ψέματά τους με άλλα, και πάει λέγοντας… Ένας Άγιος, δεν θα το ’κανε ποτέ αυτό… Αν λέγαμε ψέματα, οι πολιτικοί (και η πολιτική) θα είχαν ήδη «προστάτη» άγιο! Αλλά, δεν έχουν…
- Τι θα συμβουλεύατε στο μέσο Έλληνα που υποφέρει;
Υπομονή και διαμαρτυρία, διαμαρτυρία και υπομονή! Αγώνας για να περισώσει ό,τι μπορεί… Αν δείτε πως δε διορθώνεται τίποτε, έ, τότε, «αγανακτήστε»! Ειρηνικά όμως, χωρίς να αυτοκαταστραφείτε!
- Μια ευχή για το 2011;
Κάθε ανήφορος έχει τον κατήφορό του. Προσοχή μόνο μη χάσετε στην πορεία την ψυχή σας, τον εαυτό σας… Ο «ήλιος της δικαιοσύνης» ανέτειλε με τη γέννηση του Χριστού. Εγκαταλείψτε, λοιπόν, ατοµικιστικές και ξεπερασμένες συντεχνιακές λογικές και επικεντρωθείτε στη συλλογικότητα. Η ελπίδα, η πίστη στις δυνάμεις σας, η ολιγάρκεια, η αλληλεγγύη και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας, ας είναι οι οδηγοί σας…
Κι όλα θα πάνε καλύτερα!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
-(1) Στην Ιταλία, τα δώρα στα παιδιά δίνονται στη γιορτή των Θεοφανίων – 6 Ιανουαρίου, Epifania. Τους τα δίνει μια γριά, η «Μπεφάνα» (Befana, πιθανόν παραφθορά της λέξης Επιφάνεια). Η οποία δεν δίνει δώρα στα άτακτα παιδιά. Σ’ αυτά χαρίζει… κάρβουνα!
-(2) Ρύθμιση χρεών ζητούν 8.000 νοικοκυριά (ο Τύπος, 8/1/11)
-(3) Ο αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ έδωσε στον Άγιο Νικόλαο τη γνωστή σε όλους μας μορφή. Από τότε ο Άγιος Νικόλαος (Santa Klaus) άρχισε τη διαδρομή του στον κόσμο. Με το οικονομικό «κραχ» του 1929,  η Coca-Cola, έντυσε τον Άγιο Νικόλαο στα κόκκινα χρησιμοποιώντας τον στις διαφημίσεις της!


Σχολιάστε