"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια στην επικαιρότητα (15-12-11)

 

 

 

 

ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (“X.N.”, 15-12-11)

ΕΙΝΑΙ γνωστόν ότι, αν και χρεοκοπημένη προ πολλού χώρα, παραδόξως επιβιώνουμε! Και ξέρετε γιατί; Επειδή, η παραοικονομία «ζεί και βασιλεύει». Μένει ανέπαφη. Με τη φοροδιαφυγή να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πώς και γιατί; Μα…, με την ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης και των μηχανισμών της που αδυνατούν και τώρα να εισπράξουν ακόμη τα νομίμως οφειλόμενα.

ΕΤΣΙ, δεν είναι περίεργο ότι παραμένουμε  «πρωταθλητές» στη λεγόμενη «γκρίζα» οικονομία (πιο απλά στο «μαύρο» χρήμα). Με συνέπεια η  φοροδιαφυγή να μας κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η σχετική είδηση εξηγεί και το γιατί πτωχεύσαμε: « Η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 25%-28% του ΑΕΠ, έναντι 22%-26% της δεύτερης Ιταλίας, 15%-17% της Γερμανίας, και 7%-8% των ΗΠΑ». Βλέπετε, ακόμη και… ενάρετες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν το μικρόβιο της παραοικονομίας στις κοινωνίες (όρα Siemens). Όμως εκεί-Αμερική, Γερμανία-οι νόμοι λειτουργούν. Η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή δεν αποτελούν… εθνικό σπορ των λαών τους. Οι παρανομούντες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα δολάριο ή ένα ευρώ οφειλής μη αποδιδόμενο στο κράτος σημαίνει φυλάκιση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Εδώ ακόμη είμαστε στον …συμβιβασμό, στο «ό,τι προαιρείσθε», στις… δόσεις, στη «νομιμοποίηση» κ.λπ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της παραπάνω τακτικής είναι ότι η φοροδιαφυγή (που αναλογεί στο 25%-28% του ΑΕΠ, που είναι παραοικονομία) να ανέρχεται στο 5%-6% του ΑΕΠ! Κάτι που ισοδυναμεί με 13 δισ. ευρώ! Έχει ενδιαφέρον δε ότι- σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο κ. Μάνος Ματσαγγάνης, επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- «το αποκρυπτόμενο εισόδημα ως ποσοστό επί του πραγματικού είναι κατά μέσον όρο 10%, αλλά φτάνει στο 15% για το ένα δέκατο του πλουσιότερου τμήματος του πληθυσμού, και το 24% για το ένα εκατοστό των πιο πλούσιων φορολογουμένων».

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, με τους επιτελείς του συζητάει για ένα νέο φορολογικό νόμο, αλλά και για… νέα φοροεισπρακτικά μέτρα μέσα στο 2012! Καλοί είναι οι φορολογικοί νόμοι, αλλά καταντούν κάκιστοι, όταν δεν υπάρχουν και οι ανάλογοι αξιόπιστοι φορο-εισπρακτικοί μηχανισμοί. Εμείς  που δεν μπορούμε να κρύψουμε ούτε ένα ευρώ-καθότι μισθωτοί και συνταξιούχοι-μάλλον πρέπει να αναμένουμε αντί για ελάφρυνσή μας, τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα πάλι να πέσουν στις πλάτες μας… Γιατί; Μα επειδή, οι αρμόδιοι της ελληνικής γραφειοκρατίας προτιμούν-με το αζημίωτο!-να «διακανονίζουν» τις οφειλές των μεγαλοκαρχαριών, παρακάμπτοντας τους νόμους ή και «νομίμως». Η θεωρία που υπάρχει πάντα, παραμένει ανέπαφη. Ποια; Ότι ο κάθε (νέος) φορολογικός νόμος μοιάζει με τον ιστό της αράχνης : τα μεγάλα έντομα τον σπουν και φεύγουν, ενώ τα μικρά μπλέκονται σ΄ αυτόν και «τρώγονται»! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)

ΡΗΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

  • «Στην πολιτική –ελληνική και παγκόσμια προσθέτουμε-, όχι μόνο λείπουν οι ηγέτες, αλλά η ανεξαρτησία του πνεύματος και η έννοια του δίκαιου του πολίτη έχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό παρακμάσει» (Α. Αϊνστάϊν)

[-Αν ζούσε στην Ελλάδα, ή την Ευρώπη, του σήμερα ο Αϊνστάιν, θα έμενε κατάπληκτος όχι μόνο από την επιβεβαίωση των λόγων του, αλλά κυρίως από το ζήλο και την πρακτική με την οποία εφαρμόζονται οι σκέψεις του…]

  • «Συντηρητικός (όνομα επίθετο): Ένας πολιτικός που είναι ερωτευμένος με τα κακά που υπάρχουν και διαφέρει από τον φιλελεύθερο που θέλει να τα αντικαταστήσει με άλλα». (Aμπρόουζ Μπίρς, στο «Λεξικό του διαβόλου»)

[-Η Δεξιά (άκρα και… μετριοπαθής!) συγκυβερνά με την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου και μας περιγελά σε καθημερινή βάση. Ισχυρίζεται πως αν της (ξανα)δώσουμε την ευκαιρία να μας (ξανα)κυβερνήσει, θα λύσει, ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα! Αλλά, είτε φιλελεύθερη ονομάζεται είτε συντηρητική, είτε του «μεσαίου χώρου», η Ελληνική δεξιά δεν αλλάζει με τίποτε. Αν στα 5 ½ χρόνια που κυβέρνησε (2004-2009) έκανε μια-έστω και μια-σοβαρή αλλαγή, ίσως τα πράγματα να ήταν ευνοϊκότερα γι αυτή.  Εκείνο το «άστο για αργότερα…» του Καραμανλή, δεν πληρώνουμε σήμερα στο πολλαπλάσιό του; Το ίδιο δεν θα κάνει, με Σσαμαρά ή Αβραμόπουλο; Ή, μήπως δεν μας τα λέει εκ του ασφαλούς φυσικά… με την εφεδρεία;] (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε