"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια στην επικαιρότητα

 

 

 

 

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ… (“X.N.”, 13-12-11)

ΑΥΤΟ που συμβαίνει και μάλιστα παρατεταμένα εις βάρος μας, είναι μια αυθαίρετη αλλαγή στη σημασία των εννοιών. Ας πούμε, η έννοια «πατριωτισμός» αφορά σ΄ εμάς τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά όχι και στους άλλους που ονομάζονται μεν «Έλληνες πολίτες», αλλά εκ συστήματος ξεφεύγουν από την τσιμπίδα της εφορίας.

ΤΟ ΑΛΛΟ πάλι που μας συμβαίνει είναι ότι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε παλιές συμπεριφορές, αλλά όχι και οι πολιτικοί μας ή οι δημόσιοι υπάλληλοι. Λες και την ευθύνη για την όλη τραγική κατάσταση, την φέρνουμε αποκλειστικά και μόνο εμείς οι απλοί πολίτες και ψηφοφόροι. Ας πούμε, είναι δυνατόν να απαιτούν (!) αναδρομικά τεράστια ποσά βουλευτές που βρίσκονται εκτός Βουλής (Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Τσιτουρίδης κ.λπ.) και να μην τους παίρνουμε κυριολεκτικά με τις πέτρες;

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ όλοι τους να μας πείσουν να ξεχάσουμε ό,τι συνέβη μέχρι τώρα. Ότι οι έννοιες δηλαδή, δημοκρατία, Σύνταγμα, πολίτης, κράτος…, είναι έννοιες που η εκάστοτε κυβέρνηση τις προσαρμόζει ανάλογα με τα συμφέροντά της (και τα… συμφέροντά μας!) Πιο απλά λένε ότι για το κράτος μπάχαλο πρώτα φταίμε εμείς, έπειτα οι ίδιοι… Γι αυτό και χωρίς κανένα ενδοιασμό μας φορτώνουν με χαράτσια. Μα…, τα οικονομικά προβλήματα τα δημιούργησε ο απλός πολίτης, ο μισθοδίαιτος εργαζόμενος και συνταξιούχος ή η ανικανότητά τους στο να προβλέψουν και να προλάβουν καταστάσεις;

Η ΞΥΛΙΝΗ γλώσσα τους, κυνική και αμετάβλητη, αξιοποιεί τις λέξεις διαστρεβλώνοντας το νόημά τους. Μας μιλάνε για νέες «αφηγήσεις» με τους ίδιους όμως ως… παραμυθάδες. Κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται όλα αυτά που αποκαλύπτει κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρα η παγκόσμια οικονομική, συστημική και πολιτική κρίση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ δυστυχώς σήμερα-πιθανόν και ποτέ- «αυτεξούσια κράτη» με τα ανάλογα καθεστώτα τους. Υπάρχουν οι αγορές και εκείνοι-κράτη, ενώσεις κρατών, ομοσπονδίες- που μπορούν να δανείζονται από αυτές αξιόπιστα! Οι απανωτές υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ανηλεής πόλεμος ανάμεσα στους κυνικούς κερδοσκόπους και στις πολιτείες ανθρώπων. Πολιτείες που ούτε καν λαμβάνονται υπόψη ως οντότητες. Αγορές που δεν αναγνωρίζουν «κεκτημένα», ούτε «δικαιώματα», ούτε «ανεργίες», ούτε «απολύσεις»… Αυτές ζητούν πίσω τα λεφτά τους και με το αζημίωτο…

ΑΥΤΟ που κυρίως οφείλουμε να μη ξεχάσουμε είναι ότι δεν πρέπει πια να εμπιστευόμαστε «προγράμματα και υποσχέσεις» κομμάτων, ούτε και δελεαστικές προσφορές τραπεζών… Επειδή και για τα δύο, ο ανεξόφλητος δανεικός λογαριασμός έρχεται σ΄ εμάς. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)

ΑΡΧΑΙΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ εύστοχο όρο χρησιμοποίησε ο κ. Γεοργκιέφσκι: ένας Σκοπιανός πολιτικός που μεταξύ άλλων συμπατριωτών του, αμφισβητεί ευθέως την πολιτική «σαλταδορισμού» του Γκρούεφσκι. Όπως για παράδειγμα, την έσχατη προσφυγή των Σκοπίων στο Δικαστήριο της Χάγης και τα αποτελέσματά της. Λέει μεταξύ άλλων (7-12-11) ο κ. Γκεοργκιέφσκι: «Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε  ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα. Για μένα είναι  πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας. Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχτούμε και το  οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ. Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε».

ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ, λογικές φωνές στα Σκόπια υπάρχουν, αλλά δεν ακούγονται όπως θα έπρεπε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εξάλλου και το γεγονός μόνον ότι ουδείς στα Σκόπια… πανηγύρισε την απόφαση της Χάγης, σημαίνει ότι ο κόσμος εκεί αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η όλη υπόθεση της «αρχαιομακεδονοποίησης» των Σκοπίων είναι μια συμπαιγνία με διεθνή συμφέροντα στο FYROM.

ΒΕΒΑΙΑ, η καλύτερη απάντηση στους ανιστόρητους κομπασμούς του Γκρούεφσκι, στην παραποίηση της ή μάλλον ιδιοποίηση της Ελληνικής Ιστορίας, προέρχεται από τη μεγαλειώδη έκθεση για τον «Αλέξανδρο τον Μακεδόνα» με τα χιλιάδες εκθέματα από τη μακεδονική (ελληνική) γη, στο Μουσείο Λούβρο. Γι αυτή την έκθεση δεν ακούσαμε καμιά δήλωση από κανένα Σκοπιανό… ηγέτη, ή μη, να λέει κάτι! (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε