"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μνήμη και βία…

 

 

 

 

ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΒΙΑ (“Χ.Ν.”, 8-12-11)

ΥΠΑΡΧΕΙ, δυστυχώς, μια κατηγορία «διαμαρτυρομένων» συμπολιτών μας ανά την Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα -τη βιτρίνα της χώρας-, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο επιμένουν να τα κάνουν … γης Μαδιάμ! Είναι οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες» που πιστεύουν πως, με το να καταστρέφουν δρόμους, πλατείες και παρακείμενα καταστήματα, εκδικούνται το… κράτος! Τον δυστυχή φορολογούμενο εκδικούνται που θα ξαναπληρώσει τα σπασμένα τους, με κάποιο άλλο «χαράτσι»…

ΠΟΛΛΟΙ θεωρούν ότι η όλη υπόθεση «μπαχαλάκηδες» είναι στημένη επί τούτου από ορισμένα κόμματα ή εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις για να τρομοκρατείται ο λαός και να μη τολμάει να διεκδικεί τα δικαιώματά του! Πιθανόν να είναι κι έτσι… Το βέβαιο είναι ότι τα ΜΜΕ ενημέρωσης παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους σ΄ αυτό το παιχνίδι εκμεταλλευόμενα κάθε εικόνα βίας…

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: τι το θετικό προσέφεραν οι προχθεσινές μολότωφ και τα σπασίματα που είδαμε -στο διαδίκτυο-  στη μνήμη του άτυχου, δολοφονημένου από τα ΜΑΤ δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου; Όταν η ίδια η οικογένειά του ζητά επανειλημμένα να κλείσει ο κύκλος της βίας και να μην επαναλαμβάνονται σκηνές αδικαιολόγητων καταστροφών στη μνήμη του, τι άραγε… μνημονεύουν οι κάθε είδους καταστροφείς; Δεν εκμεταλλεύονται, άραγε, μια ιερή στιγμή της νεολαίας, για να προβάλλουν την «αντιεξουσιαστική» … κοσμοθεωρία τους; Γιατί, αν, αυτοί οι «νέοι» κουκουλοφόροι που ξεκολλούν πέτρες και μάρμαρα, θεωρούν ότι έτσι «τιμούν» τη μνήμη του Αλέξη, δεν νομίζουμε ότι ο ίδιος θα επικροτούσε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν στη φύση του, ούτε στη στάση ζωής του…

 

ΟΙ ΜΟΝΟΙ κερδισμένοι από τις εικόνες καταστροφής είναι αυτοί που θέλουν να μας δείχνουν-και να μας δυσφημούν- στα πέρατα του κόσμου ως… ακυβέρνητη πολιτεία. Δηλαδή, τα ΜΜΕ –διεθνή και ελληνικά-, και φυσικά όσοι στοιχηματίζουν υπέρ της ολοκληρωτικής πτώχευσης της χώρας… Αλλά κι έτσι οι κάθε λογής κουκουλοφόροι των επεισοδίων δεν δίνουν κυρίως τροφή σε αυτούς που μισούν, τους «αλήτες, ρουφιάνους, δημοσιογράφους»;

 

ΑΛΛΟ είναι μια σωστή, έντονη, ισχυρή και ηχηρότατη διαμαρτυρία για ένα προφανέστατα άδικο και εγκληματικό γεγονός, και άλλο να αφήνεις αναίτια και αδικαιολόγητα «ερείπια» βίας πίσω σου… (Στ.Γ.Κ., stclorisQyahoo.gr, www.stcloris.gr)

 

ΑΠΟ ΤΟ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ…», ΣΤΟ «ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΩ…»

ΣΥΜΦΩΝΑ με μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή  έρευνα (της εταιρείας Deloitte, Nοε. 2011) ενόψει των Χριστουγέννων, οι Έλληνες παρουσιάζουν την παρακάτω εικόνα: Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν έτοιμοι να περικόψουν τις δαπάνες για ένδυση (87%), τις εξόδους για φαγητό (86%), τα οικιακά αγαθά (όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές έπιπλα) (83%) και τη διασκέδαση (80%).  Ενώ, λιγότεροι είναι διατεθειμένοι στο να περικόψουν τα έξοδα σε τρόφιμα.

Η ΧΩΡΑ μας βέβαια δεν βράζει μόνη στο καζάνι της απελπισίας. Με διαχεόμενη την ύφεση, περισσότεροι από 6 στους 10 Ευρωπαίους καταναλωτές βιώνουν αυτή τη στιγμή έντονα την οικονομική κρίση. Παρά δε το γεγονός, ότι αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει περισσότερο την Ελλάδα (παρατεταμένα), την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τώρα χτυπά την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η ύφεση καταγράφεται πια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανήσυχοι για την κατάσταση της οικονομίας και για το 2012. Αυτό αποτελεί πραγματική διαφοροποίηση από τα αποτελέσματα των παλαιότερων αντίστοιχων ερευνών που αντανακλούσαν αισιοδοξία για το μέλλον. Συγκεκριμένα, ενώ ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους που έλαβε μέρος στην έρευνα του 2010 περίμενε ανάκαμψη της οικονομίας για το επόμενο έτος, φέτος μόνο ένας στους δέκα έχει την αντίστοιχη αίσθηση. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο ανησυχούν οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι. Η μελέτη της Deloitte καλύπτει συνολικά 18 χώρες, μεταξύ των οποίων για δεύτερη φορά φέτος η Ελλάδα. …Άλλος ένας δημοσκοπικός καθρέφτης που δείχνει την τραγική θ΄ση στην οποία μας έφερε η πολιτική του Μνημονίου…(Στ.Γ.Κ.)

ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ

  • «H πολιτική είναι το μοναδικό επάγγελμα για το οποίο δε χρειάζεται εκπαίδευση».( Robert Louis Stevenson, 1850- 1894)

ΕΔΩ που τα λέμε το πιο σωστό είναι να μπουν στην εφεδρεία πρώτοι και καλύτεροι οι βουλευτές μας. Εκεί να δείτε ανεργία που θα είχαμε! Και μάλιστα, χωρίς ελπίδα να… μοριοδοτηθούν από κανένα ΑΣΕΠ, τη στιγμή που κανένας τους, μηδέ των πρωθυπουργών εξαιρουμένων, περνάνε από καμιά σχολή. Στη Γαλλία υπάρχει η ΕΝΑ (Ecole nationale d’ Administration), απόφοιτοι της οποίας διεκδικούν με αξιώσεις διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο, αλλά και βουλευτικούς-υπουργικούς θώκους. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

ΕΔΩ και χρόνια, αφότου εφαρμόστηκε ο νόμος του ΑΣΕΠ (του και «Πεπονή» λεγόμενος), θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάποια αξιοκρατία στο δημόσιο: όπου και εφόσον, βέβαια, το επέτρεψαν οι ίδιοι οι βουλευτές μας. Αν στο εγγύς μέλλον εφαρμοστεί και για τους βουλευτές μας ο ΑΣΕΠ, τότε πιθανόν να αντιληφθούν το πόσο άδικο είναι να προωθούν «πελατειακώ τω τρόπω» δικούς τους ανθρώπους και μη αξιοκρατικά σε καίριες δημόσιες θέσεις! Νομίζουμε πως είναι καιρός να καταρριφθεί το του Μαρκ Τουέιν ειρωνικό σχόλιο/αξίωμα για τους πολιτικούς: «Δεν ξέρει τίποτα και πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. Αυτό δείχνει ότι θα σταδιοδρομήσει στην πολιτική»! (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε