"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αυτοπεποίθησης μυστικά

 

 

 

 

Τα 6 κλειδιά της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας (τα σχόλια (…) είναι δικά μας, Στ.Γ.Κ.)

1. Η συνειδητή ζωή

Ζω συνειδητά σημαίνει εστιάζω την προσοχή μου στο κάθε τι που συμβαίνει γύρω μου, στο κάθε τι που κάνω όσο ασήμαντο ή συνηθισμένο και αν είναι.  Ζω συνειδητά σημαίνει ότι είμαι παρών κάθε στιγμή-είτε μαγειρεύω, είτε πλένομαι, είτε ακούω κάποιον να μιλάει. (Η ονειροπόληση είναι ωραία, αλλά σε βγάζει έξω απ΄την πραγματικότητα και τον πραγματικό εαυτό σου: άρα, με μέτρο)

2. Η αποδοχή του εαυτού

Αποδέχομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι του επιτρέπω να σκέπτεται, να αισθάνεται και να λειτουργεί χωρίς να τον φρενάρω συνεχώς κατηγορώντας τον για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις πράξεις του, χωρίς να ντρέπομαι γι αυτά, χωρίς να τα αρνούμαι. (Η αυτοκριτική είναι καλή, όταν έχει και θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο αρνητικά ή αυτομαστιγωτικά!)

3. Η ευθύνη του εαυτού

Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου σημαίνει ότι σταματάω να ρωτάω «ποιος ή τι φταίει» κάθε φορά που κάτι κακό μου συμβαίνει, και θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα: «τι πρέπει να κάνω τώρα;». (Μια ζωή, στην Ελλάδα έχουμε μάθει, να αναρωτιόμαστε για το “τι;”. καιρός να αναρωτηθούμε και για το “πώς;” της επόμενης μέρας)

4. Η έκφραση του εαυτού

Εκφράζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι είμαι αυθεντικός και όχι ψεύτικος. Σημαίνει ότι είμαι «εγώ» και όχι αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είμαι. (Μια ζωή, τα κατά συνθήκην ψεύδη μας χαντακώνουν στις σχέσεις μας με τους άλλους. Οφείλουμε να πούμε και το “σε όσους αρέσουμε, με τους άλλους δεν θα μπορέσουμε…”)

5. Η ταυτοποίηση των στόχων

Ταυτοποιώ τους στόχους μου σημαίνει ότι ξεκαθαρίζω τι θέλω και τι χρειάζεται να κάνω για να τους πετύχω. (Αφού φυσικά μετρήσω τις δυνατότητές μου, κάτι που απαιτεί πλήρη αυτογνωσία. Την έχω;)

6. Η προσωπική αξιοπρέπεια

Αξιοπρέπεια σημαίνει ότι σέβομαι τις αρχές μου και τις εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου, με οποιοδήποτε κόστος. (Όλοι ζητούμε να “ζούμε αξιοπρεπώς”, να “σέβονται την αξιοπρέπειά μας” κ.λπ. Εμείς σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του άλλου, όταν για παράδειγμα βάζουμε τρικλοποδιές στον άλλο για να του “φάμε” τη θέση; Η προσωπική αξιοπρέπεια αρχίζει από τη στάση μας απέναντι στον άλλο)

Στ.Γ.Κ.  (Δεκ. 2011)

Η αυτοεκτίμηση είναι θέμα αποκλειστικά δικό μας: της στάσης που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας, το σώμα μας, τις σκέψεις μας, το πώς βλέπουμε τους άλλους και πως βλέπουμε τον εατό μας μέσω τν άλλων…


Σχολιάστε