"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Λαϊκή Χανίων, Οκτ. 2011

 

 

 

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ (όπως δημοσιεύτηκε στα “Χ.Ν.”, 19-10-11)

ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΝΤΑΙ οι άνθρωποι της λαϊκής Χανίων ότι ο «τζίρος» τους έχει πέσει, ο κόσμος που ψωνίζει όλο και λιγοστεύει, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο κόσμος που περιμένει να ψωνίσει λίγο πριν κλείσει η αγορά! Λεφτά δεν υπάρχουν, οπότε ο καθένας κυνηγάει το φθηνότερο…

ΠΟΤΕ δεν καταλάβαμε γιατί εδώ  να έχουμε μια από τις ακριβότερες λαϊκές της χώρας. Στην Αθήνα οι λαϊκές είναι φθηνότερες –και με απόδειξη από όλους τους πωλητές! Κι ας έρχονται τα προϊόντα από τριπλάσιες αποστάσεις απ΄ ό,τι στα Χανιά. Τουλάχιστον για τα ντόπια προϊόντα.

ΓΥΡΩ στις 11 και κάτι το πρωί του Σαββάτου (15-10-11)  στην αγορά της Μίνωος (Χανια): Κόσμος πηγαινοέρχεται, πολλοί ψωνίζουν, φυλλάδια του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κ.λπ., κόσμος αδιάφορος, κόσμος σκεπτικός με την όλη κατάσταση.

Αυτήκοοι  μάρτυρες των εξής διαλόγων:

Α) «–Παρακαλώ, κόψε μου μια απόδειξη για τις ντομάτες…

-Απόδειξη;… Η μηχανή χάλασε και δεν κόβει αποδείξεις…, αλλά πέρνα, το άλλο… Σάββατο να σού τη δώσω!

Β)-Θα μου κόψετε και μια απόδειξη για τα σταφύλια;

-Πολύ ευχαρίστως! Πάρτην! (Ο μόνος που έκοψε)

Γ)-Θέλω και μια απόδειξη για τα ακτινίδια!

-Μια στιγμή… (Κι ο πωλητής πάει στον παραδίπλα που πουλάει… τυρερικά, παίρνει μια… απόδειξη και τη δίνει στον αγοραστή των ακτινιδίων λέγοντάς του φιλικά)

-Έλα, έλα…, είναι και διπλάσια απ΄ αυτά που ψώνισες!!»

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: έχουν ή δεν έχουν στη λαϊκή την υποχρέωση -και χωρίς να τους το λέει ο πελάτης- να κόβουν απόδειξη; Αν έχουν γιατί μερικοί κάνουν το κορόιδο; Αν δεν έχουν γιατί τότε… κόβουν, όσοι κόβουν; Αλλά, έτσι, με αυτά και με εκείνα τα κουτοπόνηρα, προσδοκούμε να γίνουμε Ευρωπαίοι. Μη  αλλάζοντας νοοτροπίες! Αμ δε… (Στ.Γ.Κ.)

———————————————————————————————————————————————–

22-10-11 (από το http://www.chaniamagazine.gr/?p=8341)

“Το κλείσιμο Εφοριών και γραφείων της Περιφέρειας στα Χανιά προγραμματίζουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, αν το Υπουργείο Οικονομικών επιμείνει στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και στην επιβολή Φ.Π.Α. στους πάγκους των αγροτών.

Οι πρόεδροι των παραγωγών λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Αθήνα, συναντήθηκαν και συζήτησαν τα τεκταινόμενα στον κλάδο τους. ‘Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών για τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς. Θέλουμε να συνεχιστεί η φορολόγησή μας με τον τεκμαρτό τρόπο. Καλούμε σε διάλογο το Υπουργείο Οικονομικών  προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Παράλληλα, δώσαμε ένα υπόμνημα με τις θέσεις μας στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Καρχιμάκη’, τόνισε μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα,  ο πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Χανίων, κ. Κώστας Καψωμενάκης.

Οι παραγωγοί αποφάσισαν πως σε περίπτωση που από τις 15 Ιανουαρίου εμφανιστεί στις λαϊκές αγορές το ΣΔΟΕ και προχωρήσει σε πρόστιμο για τη μη λειτουργία ταμειακής μηχανής, έστω και σε έναν παραγωγό, τότε οι υπόλοιποι θα αποκλείσουν την Εφορία και τα γραφεία της Περιφέρειας σε κάθε περιοχή. Σε ερώτησή μας για τους λόγους που αρνούνται την τοποθέτηση ταμειακής μηχανής, τη στιγμή που άλλοι επαγγελματίες εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένοι να τη διατηρούν και να κόβουν αποδείξεις, ο κ. Καψωμενάκης απάντησε πως ‘κατά πρώτον εμείς ήδη φορολογούμαστε με τον τεκμαρτό τρόπο και κάθε 6μηνο είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε άμεσα τον φόρο μας για να ανανεωθεί η άδειά μας, δεύτερον δεν έχει ξαναγίνει σε όλη την Ευρώπη παραγωγοί – αγρότες να είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις και να πληρώνουν Φ.Π.Α. Αν το δεχτούμε αυτό θα μας βάλουν και στο ΤΕΒΕ σε λίγο καιρό. Τρίτον έχουμε προτείνει στον υφυπουργό, κ. Κουσελά, να αυξήσει κατά 2 – 3 φορές το τέλος που πληρώνουμε στο δημόσιο και το οποίο δίνουμε κάθε έξι μήνες. Τέταρτον πληρώνουμε ένα 3% στον ΕΛΓΑ και ουδέποτε έχουμε πάρει κάποια χρήματα για ζημιές που έχουμε υποστεί’.

Όπως, επίσης, παρατηρεί ο κ. Καψωμενάκης, οι παραγωγοί είναι αντίθετοι στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων καθώς, όπως αναφέρει ‘αν τελικά περάσει στον κλάδο μας θα μπορεί η κάθε μεγάλη εταιρεία να εγκαθιστά πάγκους και να μπαίνει στο αντικείμενό μας. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει και τον Εμπορικό Σύλλογο’.

Οι παραγωγοί θα έχουν νέα συνάντηση στην Αθήνα την Πέμπτη και αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί να γίνει συνάντηση με κάποιον από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.”

[ Και η απορία μας: Γιατί εμείς οι μισθωτοί που μια ζωή τα πληρώναμε όλα όσο δουλεύαμε,  να φορολογούμαστε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, και άλλοι να μη... κόβουν αποδείξεις! Έλα ντε...]

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε