"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Δεν πληρώνω”

 

 

 

 

«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!» (όπως δημοσιεύτηκε στα “Χ.Ν.”, 13-10-11)

  • «Να αρνηθούν να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα «επειδή είναι παράνομη και αντισυνταγματική» και να καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών το αντίτιμο του λογαριασμού της ΔΕΗ κάλεσε τα στελέχη και του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. («Τα Νέα», 3-10-11)

…ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «Δεν Πληρώνω» που διογκώνεται (και θα διογκώνεται) όσο βαθαίνει η κρίση δεν είναι οργανωμένη κίνηση ανυπακοής (GANDHI, THOREAU etc.) με συγκεκριμένο θεωρητικό υπόβαθρο. Ούτε και έχει σχέση με τη δημαγωγική θέση του κ. Τσίπρα που θέλει να αλιεύσει ψήφους και από αυτόν τον χώρο.

Αποτελεί την έκφραση μιας απελπισμένης, αυθόρμητης (ή και αμήχανης) αντίδρασης των πολιτών, σε μια καταφανώς άδικη πολιτεία η οποία επιτίθεται συνεχώς μόνον «επί δικαίων». Ούσα χαμένη στον ωκεανό των φόρων της, φαίνεται να κάνει απέλπιδες, αψυχολόγητες, εμφανώς άδικες και ασυλλόγιστες για τις συνέπειες  κινήσεις, προκειμένου να φανεί συνεπής στους δανειστές της. Έτσι, ο λαός (θα)εναντιώνεται σε κάθε εισπρακτικό  μέτρο που θεωρεί άδικο.

ΑΝΤΙ, εδώ και δυο χρόνια που μπήκαμε στην κρίση, η κυβέρνηση, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αμέσως ένα αξιόπιστο και δίκαιο φορολογικό νόμο, ώστε να συλλάβει φοροκλέπτες, φοροφυγάδες, λαμόγια και «κλέφτες» του δημόσιου χρήματος- πολιτικούς και πολίτες, βρήκε την εύκολη λύση της συνεχούς λεηλασίας των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας: τους μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπιχειρηματίες και μικροϊδιοκτήτες…

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ είναι ότι ο λόγος επιβολής των εκάστοτε έκτακτων μέτρων είναι πάντα ο ίδιος: η… σωτηρία της πατρίδας! Όπως φυσικά εννοεί την πατρίδα η κυβέρνηση! Όχι όπως αυτή είναι ριζωμένη στην ψυχή του λαού: ένα κομμάτι, αναπόσπαστα δεμένο με όλους ανεξαιρέτως (λέμε ανεξαιρέτως) τους Έλληνες, φτωχούς και πλούσιους. Για την κυβέρνηση «πατρίδα», όπως δείχνουν τα ανελέητα φορομπηχτικά μονομερή μέτρα της, είναι ορισμένα «συνήθη υποζύγια», που λέει και η Βάσω… Κι αυτό, για το οποίο συμφωνεί κι ο ΠτΔ, δεν μπορεί να το ανέχεται για πολύ ο λαός.

ΟΤΑΝ, λοιπόν, μισθωτοί και συνταξιούχοι προσχωρήσουν- μη έχοντας στην πραγματικότητα να πληρώσουν δεκάρα- στο κίνημα των «Δεν πληρώνω», τι θα πράξει η κυβέρνηση; Θα συλλάβει και θα φυλακίσει τους πάντες; Θα έχει τη δύναμη για κάτι τέτοιο; Ο λαός της έδωσε την εντολή να τα αλλάξει όλα. Και φυσικά εννοούσε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα έχωνε στη φυλακή όλους αυτούς που μας έφεραν εδώ. Αμ δε… Γνώριζε πολύ καλά, η κυβέρνηση, ότι η κατάσταση που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία ήταν πλειστάκις κάκιστη. Αλλά, εκείνο που δεν περίμενε κανείς είναι οι τόσο άστοχες και αναποτελεσματικές ενέργειές της. Που ούτε πρωτάρηδες της πολιτικής ή της Οικονομίας θα έκαναν.  (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)


Σχολιάστε