"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το διαχρονικό χρέος προς την Ελλάδα

 

 

 

«Να πληρώνουν για τις σκέψεις από τον αρχαίο πολιτισμό»

[ΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2011]

«Στη ρηξικέλευθη πρότασή του να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι δέκα ευρώ κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «άρα» ή δανείζονται κάποια σκέψη από τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας» επανέρχεται ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ με συνέντευξή του στη γερμανική «Die Zeit».

  • «Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αγγλοι έχουν διαφθείρει την Ελλάδα, την Τυνησία και άλλες χώρες, πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να τις αποζημιώσουν», λέει ο 80χρονος πατέρας της νουβέλ βαγκ (nouvelle vague=νέο κύμα, στον κινηματογράφο, δεκαετία του 1960).
  • «Όποιος δεν έχει χρήματα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί εκείνη τη σκέψη, θα πρέπει να σκέφτεται διαφορετικά».

Σύμφωνα με τον Γκοντάρ, «κυριαρχεί πάνω μας κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί “τεχνολογία” (technologie, technology). Ο κόσμος νομίζει ότι ελέγχει την οθόνη και τα κείμενα του κινητού τηλεφώνου, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Είναι σαν τη σχέση ανάμεσα στον σκύλο και το αφεντικό του που τον κρατά με ένα λουρί. Το αφεντικό τραβάει τον σκύλο, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο».

 

Στη σημερινή κατάσταση, ένας άνθρωπος εντυπωσιάζει τον γάλλο σκηνοθέτη: ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Είναι περίεργο να τον βλέπω ευρωβουλευτή, τον θεωρώ πάντα έναν νεαρό εξεγερμένο, αναρωτιέμαι μήπως βαριέται μέχρι θανάτου. Ισως όμως με αντιμετωπίζει κι εμένα έτσι, ως έναν ογδοντάχρονο που ζει στην Ελβετία και ετοιμάζει μια καινούργια ταινία: την ιστορία δύο ανθρώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέχρι τη στιγμή που αποκτούν ένα σκυλί».

——————————————————————————————————————————————

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που λέει τη σκέψη του, ο διάσημος γάλλος σκηνοθέτης τον οποίο λατρεύω όσο λίγους. Ο ίδιος εξάλλου, για όσους το θυμούνται, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ Καννών (2011), με το επιχείρημα ότι όταν η Ελλάδα υποφέρει, δεν κάνουμε γιορτές και πανηγύρια. («Ακυρώνω τις υποχρεώσεις μου μετά τα προβλήματα που προέκυψαν, τύπου Ελλάδας», Ιούλ. 2011)

Λέει: « Η Δύση οφείλει πολλά στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της αρχαίας τραγωδίας. Ξεχνάμε πάντα τους δεσμούς ανάμεσα στην τραγωδία και στη δημοκρατία. Χωρίς τον Σοφοκλή δεν θα υπήρχε ο Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε ο Σοφοκλής. Ο κόσμος της τεχνολογίας μέσα στον οποίο ζούμε χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα”

«Ποιος εφηύρε τη λογική; Ο Αριστοτέλης. Ο Α ισχυρίζεται το Β. Ο Α διαθέτει θετικό χαρακτηριστικό. Αρα ο ισχυρισμός Β είναι αληθινός. Αφού το είπε ο Αριστοτέλης έτσι θα είναι. Λογική. Είναι αυτό που οι κυρίαρχες δυνάμεις ολημερίς φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση, ώστε να λειτουργούμε κάτω από μια ίδια λογική ».

«Σωστά είχε πει η γερμανοεβραία συγγραφέας Χάνα Αρεντ ότι η λογική παροτρύνει τον ολοκληρωτισμό. Επομένως όλος ο κόσμος χρωστά χρήματα στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα θα μπορούσε να απαιτήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων από όλους για τα συγγραφικά δικαιώματα των αρχαίων. Και θα ήταν απολύτως λογικό να της δοθούν. Αμέσως. Οι Ελληνες επίσης κατηγορούνται ως ψεύτες. Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό συλλογισμό που μαθαίναμε στο σχολείο: ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης και εφόσον όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ από τότε»

 

Πραγματικός Φιλέλληνας, πραγματικός στοχαστής και δημιουργός ακούραστος… Οι δικοί μας υπνώττουν τον ύπνο του δικαίου (ή μήπως των αδίκων;) (Στ.Γ.Κ.)

(Ο πίακας “Σουρεαλισμός” είναι του Μιλό)


Σχολιάστε