"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γυναίκες και Νόμπελ 2011

 

 

 

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ  (72 ετών) – την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχηγό κράτους της Αφρικής – στη λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2011.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επέλεξε τις συγκεκριμένες προσωπικότητες «για τον ειρηνικό αγώνα που δίνουν για την ασφάλεια των γυναικών και την προάσπιση του δικαιώματός τους στην πλήρη συμμετοχή στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης».

«Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2011 θα μοιραστούν εξ ίσου η Έλεν Τζόνσον-Σέρλιφ, η Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν για τον μη-βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ. «Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» πρόσθεσε.

1.- Η Τζόνσον Σέρλιφ, την οποία επονομάζουν «σιδηρά κυρία» διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου.

Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που την θαυμάζει, η οικονομολόγος αυτή, η οποία έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πέτυχε την παραγραφή του χρέους της Λιβερίας, κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές και να ανοικοδομήσει τις κύριες υποδομές τις πρωτεύουσας Μονρόβια. Η ίδια δήλωσε ότι το βραβείο Νόμπελ είναι «για όλο τον λαό της Λιβερίας».
«Είμαι πολύ χαρούμενη για το βραβείο αυτό που είναι αποτέλεσμα των χρόνων που μαχόμουν για την ειρήνη σε αυτή τη χώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι το βραβείο το μοιράζονται με την συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και άρα είναι “ένα βραβείο για όλες τις γυναίκες της Λιβερίας».

2.-Η Λέιμα Γκμπόουι τιμήθηκε για την εργασία της με στόχο την κινητοποίηση και την οργάνωση των γυναικών όλων των εθνοτήτων και θρησκειών ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία και να συμμετάσχουν και οι γυναίκες στις δημοκρατικές εκλογές της χώρας.

3.-Η Ταουακούλ Κάρμαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών της Υεμένης στους αγώνες της «Αραβικής Άνοιξης» ενώ είναι και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες.

«Υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε δημοκρατία και ειρήνη με διάρκεια στον κόσμο εκτός και αν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

…ΜΗΠΩΣ τελικά πρέπει να αφήσουμε τις γυναίκες να κυβερνήσουν τον κόσμο, μπας και δει άσπρη μέρα ο πλανήτης;

Όσο κυβερνούν οι άνδρες, τόσο περισσότερο διευρύνονται οι πόλεμοι, η πείνα χτυπάει τις φτωχές ομάδες, η δυστυχία φωλιάζει στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, η αμάθεια πλήττει το ασθενές φύλο, η εκμετάλλευση της λευκής σάρκας γίνεται εμπόριο κέρδους…

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ με το συναίσθημα κυρίαρχο όπλο τους, την οικονομία του σπιτιού προμετωπίδα, την ασφάλεια των παιδιών αρχή τους, την ισότητα των φύλων ευαγγέλιό τους, είναι πιθανόν να τα καταφέρουν καλύτερα…

ΙΝΤΙΡΑ Γκάντι, Θάτσερ, Μελίνα, Μέρκελ, Πέρλ Μπακ, Ρόλουλινγκ, Κιουρί, Λέσσινγκ, Δημουλά κ.ά., μερικά γυναικεία ονόματα που παρ’ όλη τη αρνητικότητα του «ισχυρού φύλου» απέναντί τους, τα κατάφεραν πολύ καλά στο πόστο τους.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, όντας το δεύτερο μισό του ουρανού (τι ειρωνεία!) μένουν στο σκοτάδι της γης, στην αφάνεια και στο περιθώριο. Και μόνον η οικονομική διαφορά στη μισθολογική σχέση τους με τους άνδρες λέει πόσος ρατσισμός κρύβεται πίσω απ΄τους άνδρες…

… Να΄ ναι καλά οι τρεις γυναίκες που πήραν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης… Και σε άλλες!

Στ.Γ.Κ. (7-10-11)

 


Σχολιάστε