"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ημέρα εκπαιδευτικών

 

 

 

 

Η  ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ (2011)

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (5-10-11) φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, σε εποχή βαριάς οικονομικής κρίσης, το ρόλο των εκπαιδευτικών και της Εκπαίδευσης. Όλα είναι υπό αναθεώρηση, διότι όλα μέχρι σήμερα πήγαιναν “κατά διαβόλου”.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας που να ήταν ευχαριστημένος από τη λεγόμενη “δωρεάν” δημόσια Παιδεία. Κάθε άλλο, παρά δωρεάν εκπ/ση είχαμε και έχουμε! Αν ήταν έτσι δεν θα οργίαζαν τα φροντιστήρια, αυτή η σύγχρονη μάστιγα της ελληνικής εκπάιδευσης, που δείχνει το πόσο ανάπηρη είναι η δημόσια! Και΄όσο κι αν απερούν οι εκπαιδευτικοί, άλλο τόσο θα σκληραίνει το εκάστοτε καθεστώς τη στάση του. Δεν θέλουν να δώσουν βαρύτητα στην Παιδεία.

Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να ενωθούν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων-και κυρίως των συνδικαλιστικών φορέων των Εκπ/κών- για ζωτικές αλλαγές στις συνθήκες που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και να συζητήσουν για εκπαίδευση με ποιότητα… Ποιότητα: μια ξεχασμένη λέξη.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων. Πάνω από όλα όμως, ο δάσκαλος βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως.

Οι εκπαιδευτικοί συμβάλλουν στη διατήρηση και μεταβίβαση της πολιτισμικής, ιστορικής και επιστημονικής κληρονομιάς στα νέα μέλη της κοινωνίας και στη διαμόρφωση των αναγκαίων όρων για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της υποδομής του πολίτη «του αύριο» είναι καθοριστικός.

Με το έργο τους, που επιτελείται σε κάθε εκπαιδευτικό χώρο, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον θεμελιώνουν μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, στην προσωπική ανέλιξη, την επαγγελματική προοπτική και τη συνεχή μορφωτική “δόμηση” των πολιτών.

—————————————————————————————————————–

  • The Value of a Teacher (you tube)
  • Message de l’UNESCO

“… Le rôle des enseignants et autres travailleurs de l’éducation est vital à la reconstruction sociale, économique et intellectuelle : « … En redonnant espoir en l’avenir et en restaurant un cadre structuré et un sentiment de normalité, les enseignants aident à atténuer les effets des conflits, des catastrophes et des déplacements de population…»

« … Aussi, soutenir les enseignants dans les situations de post-crise revient-il a à investir dans la paix et le développement. »

======================================================================

ΟΣΑ συμβαίνουν κάθε χρόνο στη δημόσια Εκπαίδευση, κυρίως στη Μέση και Ανώτερη, προβληματίζουν όλους, αφού κάθε άλλο παρά εκπαίδευση παρέχεται σ΄ αυτά. Πού να μιλήσεις για… παιδεία! Όπως έχουν απαξιωθεί οι πολιτικοί στη συνείδηση του λαού, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Εκπαίδευση. Η κάθε κομματική «μεταρρύθμιση», έστω και με την πρωτόγνωρη φετινή πλειοψηφία στη Βουλή, υπόσχεται να φέρει αλλαγές ή προσαρμογές στα νεότερα δεδομένα. Αμ δε… Προσκρούει, πριν εφαρμοστεί στοιχειωδώς, στις εκ των προτέρων πάγιες αντιδράσεις και αντιθέσεις ορισμένων κομμάτων επί τούτου. Αλλά έτσι τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο: και στην οικονομία και στις αξίες και στην ηθική των πολιτικών μας.

Απαιτείται μια άλλου είδους “ράτσα” εκπαιδευτικων που θα αγκαλιάσει από μόνη της τις καινοτομίες της διδακτικής προσέγγισης ενός/ή  κάθε θέματος. Είτε με την ευέλικτη λεγόμενη ζώνη, είτε με τη διαθεματική διδασκαλία, είτε και με τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Πρέπει η γνώση να ξαναγίνει “χαρούμενη” και δημιουργική, να βάζει το παιδί, ακόμη κι απ΄το δημοτικό, σε ενεργητικό ρόλο και όχι παθητικό.

Κάτι τέτοιο απαιτεί φαντασία από μέρους του εκπ/κού, όρεξη και χρόνο. Πάνω από όλα θέλει διάθεση προσφοράς.

Έξω από οικονομικά και άλλα προβλήματα. Καλές είναι οι απεργίες, καλές και οι καταλήψεις, όμως υπάρχει και η ψυχή του παιδιού…Το οικονομικό ανέκαθεν ήταν η αχίλλειος πτέρνα της παιδείας, που συμαρέσυρε κάθε καλή πρόθεση.

…Χρόνια  καλά,  σε όλους τους φίλους και συνάδελφους που μας γράφουν για πολλά θέματα, έστω κι αν αδυνατούμε να τους απαντήσουμε απ΄ευθείας… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε