"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

H πόλη μου, τα Χανιά: μια ωραία εκδήλωση…

 

 

 

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Τα Χανιά είναι πανέμορφα. Τα ζω πάνω από τριάντα χρόνια ως «ξενομπάτης», μια και η γυναίκα μου-Καντανιώτισσα-είναι από τα Χανιά.

Κατά παράκληση του κ. Γαρεδάκη, φίλου και δ/ντή των «Χανιώτικων Νέων», παρουσιάσαμε τα Χανιά στη δημοσιογραφική σειρά  «Η Πόλη μου» [ περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»- 26 Αυγ. 1992, τ. 35, (1998)].

Αρχίζαμε και καταλήγαμε με τον ωραίο στίχο του Γ. Μανουσάκη, του μεγαλύτερου ποιητή της πόλης και της μεταπολεμικής  Κρήτης πιθανόν:

«Κι όμως, εδώ πρέπει να ζήσω»…

Και η μετέπειτα ζωή αυτό απέδειξε.

Τα Χανιά είναι μια πόλη πλήρης. Δεν πλήττεις, διότι έχει τόσες ομορφιές -ακόμη και  τώρα με την καταστροφή που έφερε το μπετόν με την κατασκευή των νέων πολυκατοικιών. Πάντα έχεις διεξόδους για να απολαύσεις τις κρυμμένες ομορφιές τους. Είναι η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Κρήτης, ίσως και της Μεσογείου.

Είτε πας με τα πόδια-κάτι που προτιμώ-, είτε με το αυτοκίνητο, η πόλη σε ανταμείβει πλούσια. Από τη Νέα Χώρα μέχρι το Ακρωτήρι, από τους Αγ. Αποστόλους μέχρι τους Τάφους των Βενιζέλων, κι απ΄τις Μουρνιές μέχρι τη Σούδα, όλοι οι τόποι έχουν κάτι να σου πουν.

… Σήμερα, 23-9-11  πραγματοποιήθηκε λογοτεχνική περιήγηση της παλιάς πόλης των Χανίων, με πεζά και ποιητικά κείμενα.

Την όλη επιμέλεια, παρουσίαση και αξιοθαύμαστο συντονισμό της εκδήλωσης είχε η αγαπητή συνάδελφος και άριστη φιλόλογος, η κα Αγγελική Καραθανάση, σύζυγος του ποιητή της πόλης μας Γ. Μανουσάκη.

Η απόδοση των κειμένων έγινε από τους Μαρινέλλα Βλαχάκη, Λεωνίδα Μανωλικάκη, Ρόζα Μοτάκη – Κονταδάκη, Σοφία Χαλαζιά.

Τη μουσική πλαισίωση κειμένων και εμβόλιμων ποιημάτων έκαναν οι Δέσποινα Δρακάκη, πιάνο – τραγούδι (καταπληκτική), κι ο Μανώλης Χατζογιαννάκης, κιθάρα (υπέροχος).

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης.

Η παρουσίαση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που στόχο είχαν την ανάδειξη της παλιάς πόλης των Χανίων και πραγματοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 19 μέχρι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ-Χανίων, στο λιμάνι).

… Όταν ως μόνο αντίδοτο στη μιζέρια και την φτώχεια της πολιτικής, στον κίνδυνο να τρελαθούμε ή να χάσουμε τους εαυτούς μας από την παράνοια και την παράκρουση της οικονομικής κρίσης, έρχεται η “φαραμακεία” της τέχνη, ε, τότε τα πράγματα θα πάνε καλύτερα… (Στ.Γ.Κ.)

——————————————————————————————————-

Υ.Γ. Ο Μιχάλης Γρηγοράκης, λάτρης της ιστορίας της Κρήτης, ειδικότερα των Χανίων και της Νέας Χώρας, στην μικρή ποιητική του συλλογή “Ρίμες Νοσταλγικές” (1978) “αναθιβάνει” τα Χανιά :

“Αχ! της ζωής μου ο καημός!…Χανιώτικές μου ρούγες

που μέσα στην απλοϊκή, ξένιαστη πολιτεία

απλώνεστε αρχοντικά σαν αετού φτερούγες

να σας περνώ, να σας θωρώ και μα μη σας χορταίνω

και τη χαρά, το θαυμασμό μέσα μου να πληθαίνω”

(Για την αντιγραφή, Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε