"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έλλειψη οράματος

 

 

 

ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

Το παρακάτω άρθρο-σχόλιο δημοσιέυτηκε, πριν περίπου 2 μήνες. Η επικαιρότητά του όμως έρχεται και επανέρχεται με γοργότερους ρυθμούς. Θα πειστούν οι νεο-Ευρωπαίοι να το ασπαστούν και να δείξουν επιτέλους, την αλληλεγγύη που οφείλουν μεταξύ τους;

Πριν τους καταπιεί η χοάνη της μαύρης τρύπας, κι αυτούς και το ευρώ τους, επειδή ήσαν-και παραμένουν-άκρως εγωιστές; (Στ.Γ.Κ.)

———————————————————————————————-

LE MONDE-Εκκληση για κοινό όραμα από πέντε προσωπικότητες της Ευρώπης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

«Η Ευρώπη – όλοι οι πολίτες της – μπορεί να βγει πιο δυνατή από τη σημερινή κρίση. Αρκεί ένα σαφές και κοινά αποδεκτό όραμα που θα καθοδηγήσει τη δράση» επισημαίνουν σε κοινό τους άρθρο στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» πέντε «βαριά» ευρωπαϊκά ονόματα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ετιέν Νταβινιόν και ο πορτογάλος πρώην επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο.

«Εδώ και μερικές ημέρες», σημειώνουν, «οι προοπτικές μιας βιώσιμης διευθέτησης για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει να εξανεμίζονται, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανίας δέχονται ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις από τις αγορές, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί διαπραγματευτές που προσπαθούν να βρουν μια λύση δεν τα καταφέρνουν». Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι πολλοί, συνοψίζονται όμως στον εξής έναν: την απουσία ενός καθαρού οράματος.

Το ευρώ πρέπει να επιζήσει αυτής της κρίσης και θα το κάνει, θα βγει μάλιστα από αυτήν ενισχυμένο. Τα κράτη πρέπει να εγγυηθούν τις καταθέσεις των ιδιωτών. Ο έλεγχος της οικονομίας δεν μπορεί πια να περιορίζεται σε εθνικά πλαίσια.

Η κρίση μαθαίνει σε όποιον τυχόν είχε αμφιβολίες πως δεν μπορούμε να ζούμε επ’ αόριστον πάνω από τις δυνάμεις μας, το ίδιο ισχύει και για τα κράτη. Ο,τι μπορεί να γίνει προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να γίνει. Είναι οι πέντε βασικές αρχές που οφείλουν σύμφωνα με τους συνυπογράφοντες να υιοθετήσουν οι βασικοί πολιτικοί υπεύθυνοι της Ε.Ε., να εφαρμόσουν τα κράτη, η Κομισιόν και το ΔΝΤ.


Σχολιάστε