"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ψυχικά ασθενής η Γηραιά Ήπειρος!

 

 

Ψυχικά ασθενής η Γηραιά Ήπειρος

  • Το 38% των Ευρωπαίων πολιτών πάσχει από νοσήματα, όπως άνοια, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια κ.ά.

Reuters/ΛΟΝΔΙΝΟ. (Καθημερινή, 6/9/11)

Σε απέραντο φρενοκομείο εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό υποδεικνύει η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τις ψυχικές και νευρολογικές νόσους στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 38% των Ευρωπαίων πολιτών πάσχει από ψυχικά ή νευρολογικά νοσήματα, όπως παραδείγματος χάρη άγχος, αϋπνία, άνοια και άλλα.

Ωστόσο, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των πασχόντων λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, το κοινωνικό και οικονομικό βάρος της κατάστασης, που ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, επωμίζονται τα κράτη και οι φορείς, ενώ οι πάσχοντες, που αδυνατούν να εργαστούν, συχνά εξωθούνται στο κοινωνικό περιθώριο και απομονώνονται.

«Τα ψυχικά νοσήματα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών κατά τον 21ο αιώνα», αναφέρουν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης στο συνοδευτικό σχόλιο. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν συμβάλλουν οικονομικά σε έρευνες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, μετακυλίοντας το βάρος χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων σε κρατικούς φορείς.

«Το τεράστιο χάσμα στις θεραπείες των ψυχικών νόσων θα γεφυρωθεί», επισημαίνει ο Χανς Ούλριχ Βίτσεν, διευθυντής του τμήματος κλινικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Δρέσδης και συντονιστής της ευρωπαϊκής μελέτης. «Ακόμα και οι λίγοι που λαμβάνουν θεραπεία, τη λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τις περισσότερες φορές πρόκειται για αγωγές που έχουν ξεπεραστεί».

Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και κάλυψε τα 27 κράτη–μέλη της Ε.Ε. αλλά και τις Ελβετία, Ισλανδία και Νορβηγία. Συνολικά τα συγκεντρωθέντα στοιχεία αφορούν 514 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Η ομάδα του δρος Βίτσεν κατέγραψε κατά τη διάρκεια της έρευνας περίπου 100 νοσήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των παθήσεων, από το άγχος, την κατάθλιψη, τον εθισμό στα ναρκωτικά, τη σχιζοφρένεια, αλλά και νευρολογικής φύσης παθήσεις, όπως η επιληψία, το Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες (αρχές του Σεπτέμβρη, 2011) στην επιθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ENCP), αποδεικνύουν όχι μόνο τη διάδοση των νευρολογικών και ψυχικών νοσημάτων αλλά και τη διαρκή αύξησή τους.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, επαχθέστερο για την κοινωνία είναι το βάρος της κατάθλιψης, των διαφόρων μορφών γεροντικής άνοιας, του αλκοολισμού και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη μελέτη τέτοιων νοσημάτων ολοκληρώθηκε το 2005, αλλά αφορούσε ένα πολύ μικρότερο πληθυσμιακό δείγμα (301 εκατομμύρια κατοίκους Ε.Ε.). Τότε είχε διαπιστωθεί ότι έπασχε από κάποια ψυχική νόσο το 27% των ενηλίκων που ζούσαν στην Ε.Ε. Εξαιτίας τους η Ε.Ε. βαρυνόταν με 386 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος των ψυχικών και νευρολογικών ασθενειών, αλλά, όπως πιστεύουν, θα πρέπει να υπερβαίνει σημαντικά το κόστος που είχαν υπολογίσει οι συνάδελφοί τους το 2005.

Πάντως, οι Γερμανοί ειδικοί λένε ότι όσοι χαράσσουν την πολιτική υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία των συμπερασμάτων της έρευνας και να επινοήσουν τρόπους με τους οποίους θα εντοπίζονται έγκαιρα όσοι έχουν αυξημένη προδιάθεση να νοσήσουν, έτσι ώστε να τους χορηγείται αμέσως μόλις κριθεί αναγκαίο η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή.

——————————-

 

ΑΛΛΑ, “Με Μέρκελ και Σαρκοζί

είναι το δίλημμα:

“να ζει κανείς, ή να μη ζει;”

Στ.Γ.Κ.

 


Σχολιάστε