"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Για μια επέτειο…

 

 

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ… (“X.N.”, 6-9-11)

ΤΡΙΑΝΤΑ εφτά (37) χρόνια μετά τη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» (1974), με τα «ωραία, τα λόγια τα μεγάλα…», τι απόμεινε από εκείνο το ΠΑΣΟΚ;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα τα λεγόμενα και «ιστορικά» πολλά δεν συνταξιοδοτήθηκαν ακόμη, ενώ και οι «σοσιαλιστικές» τους ιδέες ντύθηκαν με τα μελανότερα «νεοφιλελεύθερα» χρώματα. Όσο για τις μεθόδους διακυβέρνησης και υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών αυτές παραμένουν απαράλλαχτες στηριζόμενες στο παλαιοπολιτικό ύφος.

ΣΙΓΟΥΡΑ φταίμε κι εμείς που, όντας ευκολόπιστοι και σκεπτόμενοι συμφεροντολογικά, δίναμε και ξαναδίναμε «ευκαιρίες» στα ίδια κόμματα, στα ίδια πολιτικά πρόσωπα. Για να ψηφίζουν συντάγματα και νόμους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, να εμπλέκονται ατιμωρητί στη διαφθορά και τα σκάνδαλα, στη διαπλοκή με τις μίζες. Και δεν ανησυχούσαμε γι αυτά, γιατί κάπου μας βόλευε η κατάσταση… Ο καθένας μας είχε τους δικούς του νόμους που δεν είχαν καμιά σχέση με τους νόμους της πολιτείας.

…ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ σήμερα, μερικά πολιτικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ των περασμένων χρόνων και το πόσο έχουν μεταλλαχθεί στην εποχή μας:  Από τα πρώτα ήταν το περίφημο «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες – Γνήσια λαϊκή κυριαρχία – Σοσιαλιστικός προσανατολισμός της χώρας». Σήμερα αντιστράφηκαν και τα τρία εντελώς… Αλλά κι εκείνο το ελκυστικό «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», πόσο ανταποκρίνεται στην τωρινή πραγματικότητα, όταν βιώνουμε το «η τρόικα στην παρα-κυβέρνηση, ο λαός στην ανυποληψία»; Ή το άλλο «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», φαίνεται να ακούγεται «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο (;) ΔΝΤ»! Όσο για τον… «περί πάτρης» αγώνα, αυτός μάλλον έγινε, με τις εσωτερικές διαμάχες, αγώνας «για την πάρτη» του καθένα. Ακόμη και το πρόσφατο προεκλογικό σλόγκαν «Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε», κοντεύει να γίνει «Και δεν αλλάζουμε, και βουλιάζουμε»!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δείχνει εμφανή σημεία κόπωσης και αδιεξόδου. Παρόλες τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει, έχει χάσει τον έλεγχο πολλών πραγμάτων, στερεύει από δυναμισμό και αποφασιστικότητα σ΄ αυτά που οφείλει (Μεσοπρόθεσμο) να πράξει. Το πολιτικό κόστος προέχει…

ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ την έναρξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος – 37 χρόνια μετά την ίδρυση του Κινήματος – ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικέντρωσε την ομιλία του στις αξίες και στις αρχές του σύγχρονου κόμματος! Αλλά, καμιά εποχή στη νεοελληνική ιστορία δεν ήταν τόσο αντιφατική ανάμεσα σε ιδεολογίες και πρακτικές. Ποτέ η πολιτική των παλαιοπολιτικών δεν ήταν σε τέτοια αμφισβήτηση και απαξίωση. Πολύ σωστά διαπιστώνει κι ο Στέλιος Ράμφος πως «Με τα μυαλά που φτάσαμε στην κρίση, δεν μπορούμε να βγούμε από αυτήν». (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)

Υ.Γ. (αδημ.)

Σίγουρα άλλα όνειρα είχαμε.

Σίγουρα, άλλα περιμέναμε.

Γίνανε πολλά που μετασχηματίσανε την μεταχουντική Ελλάδα. Οι βασικές δομές όμως του πελατειακού κράτους-αυτής τηας ανατολίτικης γάγγραινας-δεν εθίγησαν καθόλου. Κανείς τους δεν τόλμησε να κάνει κάτι σε βασικές διεφθαρμένες λειτουργίες του κράτους. Κι αυτό ήταν το δράμα.

Ο κορβανάς κάποτε θα άδειαζε…

Αι μωραί Παρθέναι κλαίνε και οδύρονται τώρα, αλλά ο Νυμφίος (ο εκσυγχρονισμός-εξευρωπαϊσμός του κράτους) παρήλθε…

Κρίμα σ΄εμάς και την ελπίδα μας. Ανάθεμα στο χέρι που τους ψήφιζε…

 

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε