"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

To βουνό και το αίμα…

 

 

 

 

«ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ»: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΑΙΝΙΑ… (“Χ.Ν.”, 1-9-11)

ΑΠΟ τις φετινές καλοκαιρινές εκπλήξεις υπήρξε η δωρεάν προβολή στο Δημοτικό Κήπο Χανίων της ταινίας ντοκιμαντέρ «Το Kάλεσμα του Βουνού», του Χανιώτη σκηνοθέτη/διευθυντή φωτογραφίας Στέλιου Αποστολόπουλου. Προβλήθηκε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και επαναλήφθηκε -μετά από επίμονη ζήτηση -στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, τ΄ Αη-Γιαννιού του Ρηγολόγου.

Η ΤΑΙΝΙΑ, αφηγηματικού τύπου, περιστρέφεται φαινομενικά γύρω από ένα πρόσωπο -το Γιάννη- και τη σκληρή ζωή στο μητάτο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «εγκατάβαση» στην ψυχή ενός ορεσίβιου λαού-στα σώψυχά του- που ζει σ΄ ένα σκληρό τόπο. Μιλάμε για τους Σφακιανούς της Ανώπολης και του δεσίματός τους με τα «ζα, τους συγγενείς, τα μιτάτα», τον τόπο τους, τα Λευκά Όρη (υψόμετρο 1800 μ.).

…ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ υπόθεση, υπέροχο παίξιμο ρόλων και ρεαλισμός στην απεικόνιση: «ο Γιάννης (το «Γιαννιό») εγκαταλείπει τη ρουτινιάρικη ζωή στην Αθήνα για να εγκατασταθεί στα αφιλόξενα κακοτράχαλα βουνά της Κρήτης. Αφορμή; Η δολοφονία του ξαδέλφου του Ηλία, ενός από τους τελευταίους παραδοσιακούς βοσκούς της περιοχής. Αποφασίζει να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία τιμώντας έτσι τη μνήμη του και διαφυλάσσοντας την ψυχή της οικογένειας και την πορεία ενός επαγγέλματος που αργοσβήνει»

ΣΤΗΝ ταινία η φωνή του βουνού και του αίματος υπερισχύει από τις φωνές των άλλων τρόπων ζωής. Δείχνοντάς μας έτσι το πόσο μας αλλοτρίωσε η σύγχρονη τρυφηλή ζωή διώχνοντάς μας μακριά από τις ρίζες, την αυθεντικότητα και την αγνότητα.  Η ταινία παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας δίκαια πλήθος βραβείων. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε