"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ηλικιωμένα άτομα: Προσοχή!

 

 

 

 

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΗ ηλικία μετά τα παιδιά είναι οι ηλικιωμένοι. Σε περίοδο κρίσης τα περιστατικά σε βάρος τους αυξάνονται κατακόρυφα. Δεν έχουν σωματικές δυνάμεις να αντισταθούν ούτε και κοντινά πρόσωπα να τα βοηθήσουν. Όταν μάλιστα είναι και μοναχικοί τύποι, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται επειδή το έγκλημα ποντάρει σ΄αυτές τις δυο ελλείψεις.

Με αφορμή, λοιπόν, πολλά περιστατικά με κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων (2011), να μερικές στοιχειώδεις οδηγίες:

- Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα, όσο κι αν σας ικετεύουν. Η ικεσία είναι συνήθως υποκριτική και δόλωμα για την επίτευξη του στόχου τους.

- Μη πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν, είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους (!), ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ιατρικών υπηρεσιών κ.λπ., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων. Προβαίνετε αμέσως σε διαπίστωση των παραπάνω παίρνοντας τηλέφωνο…

- Μην υπογράφετε ποτέ λευκά έντυπα (εξουσιοδοτήσεων, δήθεν ασφαλιστικών αποζημιώσεων) κλπ.

- Μην εμπιστεύεστε άτομα που σας λένε ότι έχετε κερδίσει δώρα, διακοπές, βραβεία ή χρήματα και ζητούν να πληρώσετε για έξοδα συσκευασίας, αποστολής ή άλλες επιβαρύνσεις κ.λπ.

- Μην δίνετε τηλεφωνικά στοιχεία για την πιστωτική σας κάρτα ή τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή άλλες προσωπικές πληροφορίες.

-Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας, ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

-Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας, όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

-Μη διστάσετε να αναφέρετε στην Αστυνομία κάθε ύποπτο άτομο ή περιστατικό που θα αντιληφθείτε.

-Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.)

ΜΗ ΜΕΝΕΤΕ μόνοι. Επιδιώκετε την επικοινωνία και τη συντροφιά φίλων ή συγγενών σας…

 

(Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε