"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ειρηναίος Κισσάμου και Σελίνου

 

 

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΩ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ,

ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μια αναγκαστική πολιτική παρέμβαση, για μια προσωπικότητα μεγίστου κύρους, λατρείας και σεβασμού, τον Ειρηναίο Γαλανάκη , τ. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου-Χανιά (στα 1980)

(Δημοσιεύθηκε στις: 09-08-2011 στα “Χ.Ν.”, από Στ.Γ.Κ.)

ΤΟ ΠΟΣΟ σημαντική, καταλυτική θα λέγαμε, υπήρξε -και παραμένει- η προσωπικότητα του πρώην  Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου Γαλανάκη, για τα πράγματα της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων, μας την περιγράφει στο σπουδαίο, από ιστορικής πλευράς ημερολογιακού δε τύπου, πολιτικό έργο του, ο Γ. Ράλλης (1).

«(Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 1980)
Η άστοχη απόφαση της Εκκλησίας της Κρήτης να μην εκλέξει τον Ειρηναίο (Γαλανάκη) στην κενή θέση της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην επαρχία. Η ενέργεια ήταν άστοχη, γιατί ο Ειρηναίος είναι πολύ αγαπητός στο Καστέλλι και είναι αδικαιολόγητο να αρνηθούν να τον εκλέξουν, όταν για την ασήμαντη Μητρόπολη Κισάμου θυσιάζει τη σημαντική Μητρόπολη της Γερμανίας που κατέχει.
Επειδή όλες οι πληροφορίες είναι ότι, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση θα έχουμε ταραχές, συνεννοήθηκα με τον Μητσοτάκη και, εκτός από τα μηνύματα που στείλαμε στο Φανάρι με τον γενικό πρόξενο Κωνσταντινουπόλεως, έφυγε έκτακτος απεσταλμένος προς τον Πατριάρχη ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, σύμβουλος Στοφορόπουλος. Παρά τις δυσκολίες, τελικά θα εκλεγεί ο Ειρηναίος Μητροπολίτης, γιατί και ο νεοεκλεγμένος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί και όχι μόνο το Πατριαρχείο αλλά και πολλοί αρχιερείς Κρήτης έχουν αντιληφθεί ότι ο χειρισμός τους ήταν εξαιρετικά αδέξιος…».

ΗΜΟΥΝ τότε (1980) ακόμη… νεοφώτιστος στην Κρήτη. Μόλις πριν έναν χρόνο είχα κατεβεί από τη Θεσσαλονίκη στο νησί και το όλο σκηνικό με την νευρικότητα και την αναμπουμπούλα που κυριαρχούσε στην περιοχή Κισάμου και Σελίνου (Κάντανος) για τον γέροντα που είχε έλθει από την Γερμανία, ήταν εντυπωσιακά εκρηκτικό… Ο τότε πρόεδρος Καντάνου, ο αείμνηστος Γ. Πυροβολάκης, αποφάσισε παίρνοντας κι εμένα να πάμε με ταξί στο Καστέλι για συμπαράσταση. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στις εισόδους δρόμων και του Μητροπολιτικού μεγάρου, ενώ και πλήθος κόσμου ήταν γύρω από το δεσποτικό και τον δέσποτα. Μας δέχθηκε στο λιτό γραφείο της Μητρόπολης. Μας κέρασε τσικουδιά, τα είπαμε λιγάκι, τον θαύμασα από κοντά για την σπιρτάδα του πνεύματός του. Μου έκαναν εντύπωση τα σπινθηροβόλα μάτια του (φωτό). Ευχηθήκαμε να πάνε όλα καλά. Και με τη βοήθεια του Θεού όλα πήγαν καλά, για τον τόπο που τόσο αγάπησε ο ίδιος και στον οποίο πρόσφερε τα πάντα.

ΝΑΙ, η χώρα μας περνάει μια πρωτόγνωρη πολυποίκιλη κρίση που τελικά είναι και παγκόσμια. Απότοκος της απληστίας των αγορών και της δικής μας… ανεμελιάς.  Δυστυχώς έχουμε και μια κακή συγκυρία «ηγετίσκων» παντού. Ιδιαίτερα στην πολιτική, ελληνική, ευρωπαϊκή, παγκόσμια.  Γι’ αυτό και Άνθρωποι σαν τον Ειρηναίο είναι περισσότερο από ποτέ περιζήτητοι σήμερα. Για να μας βγάλουν, με τον ευφάνταστο λόγο και τις ιδέες τους, από το βαθύ τέλμα στο οποίο βυθιζόμαστε…

Σημείωση:
-(1) Γ. Ι. Ράλλης, «Ώρες Ευθύνης», 1980 – 1981, σελ.91, “Το Βήμα”- Βιβλιοθήκη, 2010.

Στ.Γ.Κ. (stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)


Σχολιάστε