"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αύγουστος, ένας βαρύς μήνας!

 

 

 

Ο ΠΙΟ… ΒΑΡΥΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ (“X.N.”, 4-8-11)

  • «Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ΄σουν δυο φορές το χρόνο!» (λαϊκή παροιμία)

ΜΑΛΛΟΝ η παροιμία δεν θα λέγεται από κανένα φέτος!

Με τόσα συσσωρευμένα προβλήματα κι άλλα τόσα που προσθέτονται κάθε μέρα, είναι αμφίβολο αν ο Αύγουστος θα είναι «καλός» μήνας… Ίσως, η μόνη που εύχεται να μη φτάσει γρήγορα ο Σεπτέμβρης, είναι η κυβέρνηση που είναι στριμωγμένη έξωθεν (με την τρόικα) και έσωθεν (απεργίες που γίνονται και άλλες που αναμένονται)

ΜΕΣΑ σε καθορισμένες μέρες καλείται η κυβέρνηση να κάνει τόσα, όσα δεν έγιναν σε οκταετίες σταθερών κυβερνήσεων. Και μάλιστα, χωρίς εξωτερικές απειλές, οικονομικές υποβαθμίσεις και κρίσεις. Ο χρόνος ποτέ δεν μας πίεσε τόσο πολύ, ούτε και η τήρηση της υπογραφής μας  για ουσιαστικές αλλαγές (Μεσοπρόθεσμο).

ΜΙΑ ΖΩΗ ακούμε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές». Κανείς δεν τολμούσε να τις κάνει. Τις αποτολμάει η παρούσα κυβέρνηση, όχι τόσο επειδή τις θεωρεί αναγκαίες, αλλά επειδή βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό, από τους δανειστές της. Δεν είναι η καλύτερη περίπτωση. Πολλά σφάλματα θα γίνουν, πολλά θα διορθωθούν, πολλά όχι… Θα περιοριστεί, άραγε, ο κρατισμός; Η γραφειοκρατία θα παταχθεί, ώστε να είναι πιο εύκολο ο δρόμος για την ανάπτυξη; Η σπατάλη του δημόσιου χρήματος θα περιοριστεί; Θα είναι ουσιαστικές οι αλλαγές ή μήπως επιφανειακές;

ΑΛΛΑ οι «κουτόφραγκοι» μάς τέλειωσαν. Ή αλλάζουμε και ξελασπώνουμε σιγά-σιγά, ή βουλιάζουμε ανεπιστρεπτί. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποιοι οργανισμοί, ως μη παραγωγικοί, πρέπει να καταργηθούν και ποιοι να συγχωνευθούν. Η καθυστέρηση επί του θέματος, όπως και η καθιέρωση νέου δικαιότερου μισθολογίου στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο φορολογικό δεν σηκώνουν σε καμιά περίπτωση το … «Άσ΄το για αργότερα» του Κ. Καραμανλή!

ΣΤΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΑ θέματα περιλαμβάνονται επίσης η εξυγίανση των συγκοινωνιακών μέσων, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η αλλαγή του status στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Δαμόκλειος σπάθη» και το έλλειμμα των 4,5 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011!

…ΟΣΟ για τα περίφημα “μπάνια του λαού” (προσφιλής έκφραση του Α. Παπανδρέου) δεν θα είναι καθόλου… ήσυχα! Μπορεί η θερινή ραστώνη να βοηθά την εκάστοτε κυβέρνηση-περισσότερο τη σημερινή -να περάσει «επώδυνα» μέτρα, αλλά φέτος ο Αύγουστος είναι πολύ πιο πολεμικός… Εξάλλου κι ο Σεπτέμβρης της πραγματικότητας πλησιάζει: με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση της ανεργίας, τη σωρεία των “λογαριασμών” και των “ελλειμμάτων” , των… «Αγανακτισμένων» κ.λπ.

Οψόμεθα!

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)

Σημείωση: Η εικόνα “Αύγουστος”  είναι του Γ. Τσαρούχη.


Σχολιάστε