"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η αναγκαία επιβεβαίωση

 

 

 

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ (όπως δημοσιεύτηκε στα “Χ.Ν.”, 28-7-11)

  • «Καλύφθηκαν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020», «μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού χρέους» και «η κατάσταση στεγανοποιείται». (Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών, 23-7-11)

ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ τώρα ζούμε με την αγωνία μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Το άγχος ένα: ένα πρωί να βρούμε τα ρολά των τραπεζών κατεβασμένα και τη χώρα παραδομένη σε μια ανέλεγκτη βία, σ΄ ένα χάος. Όπως συνέβη πριν από χρόνια σε άλλες χώρες που πτώχευσαν (Αργεντινή κ.ά). Για το λόγο αυτό ουκ ολίγοι συμπολίτες μας, οδηγούμενοι από τον πανικό της απώλειας των οικονομιών τους ή των κεφαλαίων τους, απέσυραν τεράστια ποσά από τις τράπεζες για να τα φυγαδεύσουν στο εξωτερικό ή να τα φυλάξουν σε θυρίδες, κρύπτες  κι αλλού.

… ΑΠΟ ΜΙΑ βέβαιη χρεοκοπία που, ευτυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε, σήμερα η κατάσταση «εξομαλύνεται» κάπως, χωρίς ωστόσο να εκλείπει τελείως ο προηγούμενος κίνδυνος. Ένας νέος πανικός σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες (καιροσκοπική πολιτική κομμάτων, ενεργοποίηση εξωκοινοβουλευτικών αριστεριστών ή αναρχικών κ.λπ.) θα μπορούσε να ανατρέψει την κοινωνική συνεκτικότητα που βρίσκεται στα όριά της σήμερα.

Τα βίαια γεγονότα του προηγούμενου μήνα (28-29/7) είχαν κλονίσει πολλούς για τη σταθερότητα της χώρας. Είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι μια οικονομική κατάρρευση της χώρας, θα έφερνε αναπότρεπτα κι άλλες πολλές οδυνηρές καταστάσεις.Ε, αυτό το συνειδητοποίηασαν και οι Ευρωπαιοι, για το δικό τους… συμφέρον.

… ΤΟ ΟΤΙ μισό δισεκατομμύριο ευρώ επέστρεψε στις τράπεζες τις δυο προηγούμενες μέρες, ίσως είναι μια μικρή ένδειξη ότι τα πράγματα ηρεμούν κι ότι η χαμένη εμπιστοσύνη επανακάμπτει. Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνεται στοιχειωδώς ότι μια νέα κατάσταση εδραιώνεται στη χώρα, απόρροια των αποτελεσμάτων και  της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Σε μας εναπόκειται να τη διατηρήσουμε και να τη βελτιώσουμε…

(Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε