"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συστημική η κρίση στην Ευρωζώνη

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΠΑΛΙΟΣ διπλωμάτης ο κ. Κ. Παπούλιας και νυν ΠτΔ μας, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη είπε τα εξής για την ευρωπαϊκή κρίση:

«Η επιβίωση της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση των ηγετών της να καταλήξουν άμεσα σε μια συνολική στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις της νομισματικής ένωσης»! Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κρίση που βιώνει η χώρα μας «δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη Ιστορία της».

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, όταν πέρσι την άνοιξη (2010) είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα η κρίση με την αδυναμία  δανειοδότησής της από τις αγορές που άρχισαν τις «επιθέσεις» τους, για την εξόφληση προηγούμενων χρεών μας, όλοι θυμόμαστε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε επιστήσει την προσοχή των Ευρωπαίων για το ότι οι «επιθέσεις» αυτές δεν ήταν τόσο κατά της χώρας μας, όσο εναντίον του ευρώ. Οι Ευρωπαίοι, ούτε καν που έδωσαν σημασία…

ΑΡΓΟΤΕΡΑ η χώρα μας μπήκε για τα καλά στη δίνη του κυκλώνα: είτε από κακούς χειρισμούς του Οικονομικού επιτελείου, είτε από την επιμονή και των 3 Αμερικανο-βρετανικών οίκων αξιολόγησης να μας «πτωχεύσουν»! Βλέπετε άρχισαν να παίζονται τεράστια ποσά, δίκην τζόγου, υπέρ της πτώχευσής μας-και άρα της εξασθένησης του ευρώ.

ΤΩΡΑ το ίδιο παιχνίδι παίζεται πια σε περισσότερα ευρωπαϊκά ταμπλό (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία…) και η Ε.Ε. «τρέχει και δεν προφταίνει». Ο χρόνος δουλεύει για τους κερδοσκόπους, όσο οι ηγέτες της Ε.Ε. εφησυχάζουν με τα σπασμωδικά τους μέτρα… Αλλά, όπως έγραφε ο μεγαλύτερος εν ζωή φιλόσοφος Γ. Χάμπερμας πρόσφατα, δεν είναι λογικό στο μέσον μιας θάλασσας που την ταράζουν ισχυρά ρεύματα της οικονομίας της αγοράς όλοι να καταφεύγουν και να γαντζώνονται στο δικό τους μικρό νησί της εθνικής κυριαρχίας, που κινδυνεύει βέβαια κι αυτό να πλημμυρίσει… Επειδή απλούστατα το σκάφος της Ε.Ε., έτσι όπως κατασκευάστηκε, «μπάζει από παντού»

ΚΑΝΕΙΣ δεν αντιλέγει ότι η Ελλάδα δεν έχει μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουμε. Όσο όμως μερίδιο κι αν μας ανήκει, είναι φανερό ότι η κατάσταση, ανεξαρτήτως του τι κάνουμε εμείς, κοντεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κι αυτό εξαιτίας της αβελτηρίας των Ευρωπαίων να πάρουν σταθερές και ριζικές αποφάσεις. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της περιφέρειας. Είναι πολύ βαθύτερο. Συστημικό. Πρέπει να διορθωθεί, πριν οι επιπτώσεις επεκταθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη… Αν αυτό το καταστροφικό παιγνίδι των αγορών, «της γάτας με το-εκάστοτε ευρωπαϊκό-ποντίκι», δεν αντιμετωπισθεί με μια γερή… ψυχρολουσία της-με μια δηλαδή δυναμική αντίδραση- είναι προφανές ότι κινδυνεύει, όχι μόνο το οικοδόμημα της ευρωζώνης, αλλά και η ίδια η Ε.Ε.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)


Σχολιάστε