Οίκοι … ανοχής!
Posted on 11 Ιουλ, 2011 in Πολιτική | 0 commentsΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ή ΜΗΠΩΣ “ΟΙΚΟΙ… ΑΝΟΧΗΣ”;
ΕΝΝΟΟΥΜΕ “ανοχής” του… πολέμου ανάμεσα στο δολάριο, τη βρετανική λίρα και το ευρώ.
Με το ευρώ θύμα των τελευταίων επιθέσεών τους. Και φυσικά θα υποστηρίζονται το δολάριο και η βρετανική λίρα, διότι εκτός του ότι είναι αμερικανικής και βρετανικής υφής οι οίκοι αυτοί, με την εμφάνιση του ευρώ ως ενιαίας μονάδας της Ε.Ε., πολλά κράτη που είχαν αποθεματικά σε δολάρια και λίρες “δραπέτευσαν” προς το ευρ’ω. Κι αυτό δεν το συγχώρησαν ποτέ στους Ευρωπαίους!
Όμως, οι εγγενείς αδυναμίες του ευρώ ήταν φανερές από την πρώτη μέρα καθιέρωσής του, ειδικά σε χώρες με καχεκτικές οικονομίες και ένα σπάταλο και υπέρογκο δημόσιο.
Το δολάριο είναι νόμισμα σε ενιαίο εθνολογικά και γλωσσικά χώρο, όπως και η βρετανική λίρα. Έτσι μια επαπειλούμενη πτώχευση μιας πολιτείας στις ΗΠΑ, προλαμβάνεται αστραπιαία χωρίς να παρεμβαίνουν …οίκοι αξιολόγησης και τα ρέστα. Αυτοί παρεμβαίνουν σε άλλες χώρες, κυρίως της λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Και παρά τα τραγικά λάθη αυτών των οίκων (τράπεζα Λέμαν Μπράδερς), εξακολουθούν να ποντάρουν τεράστια ποσά στις χρεοκοπίες τώρα των χωρών της ευρωζώνης. Βρέθηκε ο αδύναμος κρίκος της, η Ελλάδα, και έχοντας εξασφαλίσει τη… χρεοκοπία μας, επιτίθενται τώρα σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου…
Σχεδόν δυο χρόνια μετά τη διαπιστωθείσα κατάσταση στην Ελλάδα, εδέησε σήμερα η Ε.Ε. να μιλήσει… αυστηρά προς τους Οίκους… ενοχής της κατάστασης. Η είδηση λέει:
“Η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, κα Βίβιαν Ρέντινγκ απείλησε (!) τους τρεις μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως, με διάλυση, σύμφωνα με δηλώσεις της που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Ντι Βέλτ (Die Welt). «Βλέπω δύο δυνατότητες: είτε τα κράτη της G20 (τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο) θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις Οίκους (…). Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρείες, ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί (αντίστοιχοι) οίκοι…» είπε η κα Ρέντινγκ.
Οι αμερικανικές Moody ‘s, Standard and Poors και η αγγλο-αμερικανική Fitch κυριαρχούν στην αγορά αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών.
Η πρόσφατη απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρόπο δριμύ το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, μιας χώρας της ευρωζώνης η οποία ήδη συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ.
«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών και των πολιτών τους», είπε η κα Ρέντινγκ.” (www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
[...Πιθανόν η κα Ρέντιγκ να αγνοεί ότι τα πάντα στο σύγχρονο καπιταλισμό είναι θέμα... καρτέλ, και πως η Ε.Ε., αν δεν θωρακιστεί με τα ανάλογα όπλα που οφείλει να έχει, εκτός του ότι θα δει το νόμισμά της να καταρρέει, θα δει και την ένωση να διαλύεται. Κι αυτό επειδή δεν έλαβε έγκαιρα τα μέτρα της, ή επειδή το κάθε κράτος σήκωνε μόνο την εθνική του παντιέρα και όχι εκείνη της Ευρώπης.
Είναι απορίας άξιον πως μια ολόκληρη Ε.Ε. δεν έχει δικό της οίκο αξιολόγησης των οικονομιών των κρατών της. Κρίμα! Στ.Γ.Κ. ]