Αρχαιοελληνικό έξυπνο χιούμορ!
Posted on 9 Ιουλ, 2011 in Ανέκδοτα | 0 commentsΧΙΟΥΜΟΡ…
- «Το χιούμορ εκφράζει ίσως το μεγάλο όνειρο της λύπης ν΄αλλάξει φύλο. Μικρό ξαδελφάκι μεν του γέλιου, αλλά πίσω από την πλάτη του το κακολογεί, ως μια πλήρη ανθοφορία που δεν προφταίνει να δέσει καρπό. Τί με κάνει να γελώ; Το μειδίαμα. Εξυπηρετεί ταυτόχρονα και το πόσο αστεία είναι τα πράγματα και το πόσο τίποτε δεν είναι αστείο»
(Κική Δημουλά, Vita, Ψυχολογία, τ.29, Ιούν. 2004)
Η ετοιμότητα των αρχαίων Ελλήνων σοφών-και μη σοφών-ανθρώπων είναι παροιμιώδης και αξεπέραστη. Σε σκοτεινές δε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε μερικά ανέκδοτά τους:
1.-Κάποιος έλεγε στον Ιπποκράτη να πάει στην Περσία να δει τον καλοσυνάτο βασιλιά Ξέρξη. Ο Ιπποκράτης του απάντησε: « Δεν χρειάζομαι καλοσυνάτο άνθρωπο που να με διαφεντεύει»
2.-Kάποιοι πληροφόρησαν τον Αριστοτέλη ότι κάποιοι άλλοι τον έβριζαν, και ο Αριστοτέλης είπε: « Όταν λείπω, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν»
3.- Ο Πύρρος, Βασιλιάς της Ηπείρου, μετά από δύο νίκες εναντίον των Ρωμαίων κατά τις οποίες έχασε πολλούς άνδρες είπε: « Αν πετύχουμε άλλη μια νίκη σαν αυτές, καταστραφήκαμε!». (Εξ ου και «πύρρειος νίκη»)
4.-Έλεγε κάποτε ο Θαλής ότι ο θάνατος δεν διαφέρει σε τίποτα από την ζωή. Τότε πετάχτηκε κάποιος από την παρέα και του λέει: « Αν είναι έτσι γιατί δεν προτιμάς τον θάνατο;», και του απάντησε ο Θαλής: « Ακριβώς γιατί δεν διαφέρει από την ζωή»
5.-Κάποτε είδε κάποιος τον Διογένη να ζητά ελεημοσύνη από ένα άγαλμα, και τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό. Ο Διογένης του απάντησε: « Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων»!