"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ένα απόσπασμα (Ράιχ)

ΕΝΑ από τα σημαντικότερα βιβλία που διαβάζαμε τον καιρό της μεταπολίτευσης, αλλά και νωρίτερα, ήταν το “ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ” του Βίλχελμ Ράιχ.

Προσέξτε την επικαιρότητα του παρακάτω αποσπάσματος και κάντε τους συνειρμούς σας:

“Σου λένε μονάχα να σέβεσαι το κράτος. Δεν σου υπόσχονται προσωπική μεγαλοσύνη, αλλά εθνικό μεγαλείο. Εφόσον η “ατομική ελευθερία” και η “ατομική μεγαλοσύνη” δεν σημαίνουν για σένα το παραμικρό, ενώ η “εθνική ελευθερία” και τα “εθνικά συμφέροντα” διεγείρουν τις φωνητικές σου χορδές ακριβώς όπως τρέχουν τα σάλια του σκύλου στο κόκαλο. Ο ήχος αυτών των λέξεων σε κάνει να ζητωκραυγάζεις. Φυσικά, κανένα από αυτά τα ανθρωπάκια δεν πληρώνει το τίμημα της γνήσιας ελευθερίας που πλήρωσε ο Τζιορντάνο Μπρούνο, ο Ιησούς, ο Καρλ Μαρξ ή ο Λίνκολν. Δε σ’ αγαπούν ανθρωπάκο. Σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό σου. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά, καλύτερα απ΄ ό,τι σε ξέρουν οι Ροκφέλερ και οι Τόρις. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σ’ ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σ’ εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους. Στο ‘παν κατάμουτρα: “Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη”. Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες και φωνάζεις “ζήτω, ζήτω”. Σε φοβάμαι ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από σένα εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας.” ( Βίλχελμ Ράιχ, “Άκου Ανθρωπάκο”, Εκδ. Ιάμβλιχος)

* Ο Βίλχελμ Ράιχ γεννήθηκε το 1887.  Γιατρός και ψυχαναλυτής εργάστηκε στο πλευρό του Σίγκμουντ Φρόιντ, αλλά στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του σχολή. Πολεμήθηκε όσο λίγοι για τις αντιλήψεις και καινοτόμες τις ιδέες του, αλλά και για τις εφευρέσεις του και τα πειράματά του γύρω από διάφορες ασθένειες. Κύριοι αντίπαλοί του ήταν οι φαρμακευτικές εταιρίες και το ιατρικό κατεστημένο της εποχής του. Μεταξύ άλλων εντόπισε την ενέργεια που διέπει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και το σύμπαν, και την ονόμασε οργόνη. Πέθανε το 1957 στη φυλακή!

[Συν-εικόνα Στ.Γ.Κ. (δεκαετία του 1980, για τον άνθρωπο και την εποχή του]

(Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε