"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δυο μέτρα και δυο σταθμά (Χ.ν., 24-2-26)

 

 

 

 

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ!

 

https://www.haniotika-nea.gr/deyteri-anagnosi-yo-etra-kai-dyo-stath-a/

 

ΣΩΣΤΑ αντέδρασε και μάλιστα γρήγορα το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου οι φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων αριστερών στην Καισαριανή, να γίνουν κτήμα του ελληνικού κράτους.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν έπραξε το ίδιο, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πρωτοεμφανίστηκαν ανάλογες φωτογραφραφίες από τους αγρίως και αδίκως εκτελεσθέντες άμαχους κατοίκους στο Κοντομαρί (Χανιά) από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 1941. Οι φωτογραφίες, παρμένες από τον Γερμανό ανταποκριτή πολέμου Φραντς Πέτερ Βάιξλερ, διέρρευσαν αργότερα και χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικό στοιχείο καταδίκης στη μεγάλη Δίκη της Νυρεμβέργης (1945).

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα δημοσίευσε τις φωτογραφίες του γερμανικού εγκλήματος πολέμου στην Κρήτη (κοντομαρί), ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής του ΔΟΛ στη Γερμανία (Βόννη), Βάσος Ματθαιόπουλος (1928-2013). Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τα αρχεία του DHM (Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο) όπου και βρίσκονται ακόμη. Δημοσιεύθηκαν δε σε συνέχειες, στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”.

 


 

ΤΟ ΛΥΠΗΡΟ είναι ότι τότε δεν κινητοποιήθηκε κανένα Υπουργείο Πολιτισμού για την απόκτηση των φωτογραφιών και την απόδοση της ανάλογης τιμής στους δολοφονηθέντες αθώους Κρητικούς… Σήμερα, συμβαίνει το αντίθετο με την Καισαριανή. Και στις δυο περιπτώσεις (αλλά και πολλές άλλες), οι Γερμανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ αμέτοχους του πολέμου πολίτες, ως αντίποινα… Γιατί, λοιπόν, δύο μέτρα και δυο σταθμά;

 

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως στο αναμενόμενο να ιδρυθεί “Μουσείο Εθνικής Αντίστασης” στην Αθήνα, να συν-υπάρξουν και οι φωτογραφίες του Κοντομαρί-και όχι μόνο- ως ιστορικό ντοκουμέντο μιας αλήστου μνήμης θηριωδίας των Γερμανών της Κατοχής. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε