"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έλειμμα ηγεσίας και υπευθυνότητας

ΕΛΕΙΜΜΑ  ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΝΑΙ θλιβερό, να κινδυνεύει η χώρα να καταποντιστεί από κάθε πλευρά και οι ηγέτες των κομμάτων να δικαιολογούν τις παταγώδεις αποτυχίες τους με επικοινωνιακούς όρους.

ΑΥΤΟ, δυστυχώς συνέβη και σήμερα, 15-6-11, ημέρα Τετάρτη, με βοηθό και την πιο εντυπωσιακή … έκλειψη της Σελήνης! Θαρρείς και το φεγγάρι προμάντευε την έκλειψη  και έλλειψη υπευθυνότητας των ηγετών των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά και των μικρότερων.

ΑΝ το όλο παιχνίδι της δήθεν προσπάθειας για …συνεργασίας  τους, δεν υπάγεται στα τερτίπια της πολιτικής «τους» , τότε μάλλον πρόκειτα για άτομα που ζουν σε άλλο κόσμο και δεν έχουν ιδέα του τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

ΑΚΟΥΣΑ προσεκτικά τις δηλώσεις/αιτιολογίες της αποτυχίας του εγχειρήματος του κ. Γ. Παπανδρέου για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όπως και του κ. Σαμαρά για την αποτυχία του όλου εγχειρήματος.

ΣΤΗΝ ελληνική πολιτική σκηνή ο όρος «κουλτούρα της συναίνεσης»  δεν υπάρχει, δεν υφίσταται. Κι αυτό είναι το δράμα. Η συναίνεση του λαού με τους Αγανακτισμένους μπροστά τους δεν τους έμαθε τίποτε απολύτως! Πιο απλά, οι Έλληνες πολιτικοί ταμπουρώνονται πίσω από ανούσιες λέξεις τις οποίες εκτοξεύουν ή  χρησιμοποιούν ως ασπίδες ο ένας εναντίον του άλλου… Κάτι σαν τον… νεραντζοπόλεμο!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο λαός θα εξακολουθήσει να πληρώνει ακριβά τις εγωιστικές πρακτικές τους-ιδαίτερα των ηγετών της Αντιπολίτευσης που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την επόμενη επανεκλογή τους: χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια ανούσια επιχειρήματα και τις ίδιες ή άλλες παραλλαγμένες λέξεις…

ΚΡΙΜΑ!

[ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΤΑ 2 ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (15-6-11)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ  ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

Γ. Παπανδρέου

“Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές.Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία,για τους πολίτες, για αξίες.Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.Είναι ώρα ευθύνης”.

Αντ. Σαμαράς (Ν.Δ.)

«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια. Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση.  Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου – δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία – τελικά την απέρριψε!Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει.Αυτό που μας έλεγε ως χθες: δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: γάντζωμα στην εξουσία!

Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια. Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα. Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό. Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας. Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό. Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του. Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε. Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα. Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του. Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής

Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει.Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε