Η διαβίωση στις Παιδοπόλεις (Γράφει ο κ. Κώστας Μπαρμπής, παιδίατρος)
Posted on 30 Απρ, 2025 in Τα Παιδοπολίτικα | 0 comments
(Ο Κ,ωστας Μπαρμπής, με άλλους
συμπαιδοπολίτες του, στην παιδόπολη
“Άγ. Δημήτριος”, Θεσσαλονίκης)
[Μια ρεαλιστική και ειλικρινή ματιά ρίχνει στις παιδοπόλεις ο παιδίατρος Κ. Μπαρμπής,
παιδοπολίτης και άλλοτε πρόεδρος του Συλλόγου Παιδοπολιτών Ελλάδας]
Η διαβίωσή μας στις παιδοπόλεις
α. Η διαβίωσή µας µέσα στις Παιδοπόλεις ήταν καλή από κάθε πλευρά.
β. Ανάλογα µε τις ικανότητές του ο κάθε τρόφιµος γινόταν αυτό που ήθελε και του ταίριαζε.
γ. Για να σπουδάσει κανείς έπρεπε να αποφοιτούσε από το Δηµοτικό με 8, 9 ή µε 1Ο και για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Γυµνάσιο, με Ενδεικτικό σε κάθε τάξη µε βαθµό 17 και άνω.
‘Ετσι, η Θεσσαλονίκη, κατά το χρονικό διάστηµα 1952-1965 µιλούσε για µαθητή-θαύµα σε ήθος και µάθηση µέσα στην Παιδόπολη.
Τελειώσαµε το Πανεπιστήµιο χωρίς καµιά βοήθεια από την Παιδόπολη και το Κράτος, διαβάζοντας και εργαζόµενοι σε διάφορες δουλειές και αυτό είναι µια απόδειξη ότι η Παιδόπολη µας είχε θωρακίσει µε θέληση και πάθος δηµιουργίας.
Είναι ντροπή να αµφισβητεί κανείς το κοινωνικό έργο των Παιδοπόλεων.
δ. Οι απόφοιτοι των Παιδοπόλεων είναι πρότυπα νέων στην κοινωνία. Υπάρχουν χιλιάδες επιστήµονες, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί µηχανικοί, γεωπόνοι, καθηγητές, δάσκαλοι, καθηyητές Πανεπιστηµίου, αξιωµατικοί όλων των όπλων, οικονοµολόγοι, επιχειρηµατίες, βιοτέχνες, έµποροι και άλλων επαγγελµάτων, διακρινόµενοι ιδιαίτερα για το ήθος, την τιµιότητα και την εργατικότητά τους.
Αξίζει, λοιπόν, ένα µεγάλο ευχαριστώ στον Ελληνικό Λαό, που διέθεσε από το υστέρηµά του για να γίνουν και να λειτουργήσουν οι Παιδοπόλεις κα ένα µεγάλο µπράβο σε όλους εκεί νους που είχαν την έµνευση της δηµιουργίας των Παιδοπόλεων. Και εργάσθηκαν πολλοί από αυτούς αφιλοκερδώς για τους σκοπούς των.
Με εκτίµηση
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΗΣ Παιδίατρος