"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Θα την πληρώσει κανείς;

ΒΑΘΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΚΑΙ… ΜΙΚΡΟΚΛΟΠΕΣ!

ΠΟΤΕ δεν καταλάβαμε, γιατί οι νόμοι στην Ελλάδα να έχουν πάντα δυο… μεταφράσεις! Η μία να ισχύει για τους απλούς και ανίσχυρους πολίτες (με αυστηρή μάλιστα τήρηση του γράμματος του νόμου) και η άλλη να ισχύει για τα πολιτικά πρόσωπα (με ελαστικοποίηση της ερμηνείας τους, ώστε να σώζεται ο οποιοσδήποτε πολιτικός, για οτιδήποτε πράττει!). Δυο μέτρα και δυο σταθμά, δηλαδή. Γι αυτό και η κατάπτωση που βιώνουμε, αλλά και η πλήρης απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος.

Η ΕΙΔΗΣΗ (31/5) προέρχεται από την Αγγλία. Δεν είναι η πρώτη και δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης: «Ποινή φυλάκισης 12 μηνών επέβαλε βρετανικό δικαστήριο στον Τζον Τέιλορ, βουλευτή των Συντηρητικών, πρώην μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο Τέιλορ κατηγορείται για απάτη, σε βάρος του δημοσίου. Συγκεκριμένα, υπέβαλε… σειρά αιτήσεων προκειμένου να του καλυφθούν έξοδα ύψους 11.277 λιρών για μετακινήσεις και ενοίκια, ενώ στην πραγματικότητα ζούσε στο Λονδίνο!»

ΟΣΟ ΓΙΑ το σκεπτικό της ποινής, καθαρό και κρυστάλλινο δηλώνει το αυτονόητο του νόμου, σαν την… καλημέρα: «Η υποβολή ψευδών διεκδικήσεων πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε ο δικαστής… Στην Αγγλία οι ευγενείς (οι Sir -και ο κ. Τέιλορ είναι… ευγενής βουλευτής στη Βουλή των Λόρδων!) «απλά διαβεβαιώνουν ότι οι αιτήσεις τους είναι ακριβείς». Δεν απαιτείται, δηλαδή, να υποβάλλουν αποδεικτικά στοιχεία μιας δαπάνης! Θεωρείται δεδομένο ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποκτήσει τίτλους ευγενείας (Sir) είναι τίμιοι», σύμφωνα με τον κ. δικαστή, αλλά και την εγγλέζικη νοοτροπία.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ τέσσερις πρώην βουλευτές των Εργατικών στην Αγγλία έχουν φυλακιστεί έπειτα από έρευνες για σκάνδαλα… δημόσιων δαπανών! Αν στην Αγγλία, για τόσο μικρά ποσά (περίπου 10.000 ευρώ) ο πολιτικός «ευγενής» διαπομπεύεται και κλείνεται στη φυλακή, τι να πούμε εμείς εδώ που το «φαγοπότι» με τη διασπάθιση του δημόσιου-και δανεικού- χρήματος συνεχιζόταν για δεκαετίες. Σήμερα δε, δεν βρίσκεται ούτε ένας-ναι, ούτε ένας- για να πάει στη φυλακή; Αλλά, επιμένουμε ακόμη στο ότι «εδώ είναι Ελλάδα»!

ΓΙΑ ΝΑ φτιάξουμε κράτος, δεν αρκούν τα οικονομικά μέτρα. Ούτε τα τεράστια δάνεια της Ε.Ε. Αυτά είναι μεν αναγκαία, όχι όμως και τα ουσιαστικότερα. Χρειαζόμαστε μια εκ θεμελίων επαναδόμηση των πάντων (κυρίως της παιδείας μας), με αποκλεισμό μάλιστα από τη Βουλή ευθύς όλων εκείνων των αρπακτικών που θα επιθυμούν ή θα παρεισφρέουν  σ΄ αυτή…  (Στ.Γ.Κ.)

————————————————————————————————————————————————

ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ, πως με την παρούσα κυβέρνηση-και κάτω από την πίεση των γεγονότων-θα υπήρξαν και οι ανάλογες αλλαγές, ώστε από κράτος “μπάχαλο” που ήμασταν δεκαετίες τώρα, τουλάχιστον να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδες και αξιοπρεπές κράτος! Βίαιες αλλαγές δεν χωρούν. Εντάξει…, αλλά μια αυτοκάθαρση με οποιοδήποτε κόστος θα έπρεπε να είχε γίνει. Μια… βίαιη αλλαγή του Συντάγματος (στο άρθρο 86, περί ευθύνης υπουργών) θα έπρεπε να είχε γίνει ευθύς εξ αρχής, ώστε σήμερα να είχαν μπει φυλακήοι μεγάλοι καταχραστές του δημοσίου. Και διαχρονικά μάλιστα. Αυτό που διαπιστώνουμε, δυστυχώς, είναι ότι ακόμη και σήμερα που τα πάντα είναι έκρυθμα,  γίνεται το παν ώστε επίορκοι υπουργοί, βουλευτές και δημόσιοι υπάλληλοι να μην την “πληρώσουν”… Ε, είναι να μην αγανακτεί ο κόσμος και να μην απαιτεί το απλούστερο;

“Όσοι βουλευτές δεν είναι κλέφτες, να παρατηθούν”, το σύνθημα. Και πολύ σωστά…

ΔΕΝ μπορεί το κράτος να έρχεται να ξαναφορολογήσει ένα γλίσχρο μισθό και μια πενιχρότατη σύνταξη, επειδή είναι ανίκανο να συλλάβει τη “φορολογητέα ύλη” (τους φοροκλέφτες ή αυτούς που δεν πληρώνουν καθόλου φόρο). Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουν οι κατασχέσεις και το κράτος-αν συνεχίζουμε να έχουμε κράτος-να δείξει ισονομία, ισοδικία και αμεροληψία απέναντι σε όλους τους πολίτες του…

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε