"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η ήττα της πολιτικής (Χ.ν., 1-6-2024)

 

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Ι.-Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ως συλλογική δράση διαχείρισης των κοινών υποθέσεων μιας οργανωμένης δημοκρατικά κοινωνίας πολιτών, αποσκοπεί, με την ψήφο τους στη διεύρυνση της ευημερίας (“ευδαιμονίας”) τους.

 

ΟΜΩΣ, κάθε κυβερνητική πολιτική όταν συγκρούεται με τη διαφθορά (που η ίδια, έμμεσα ή άμεσα, δημιουργεί), ηττάται! Η διαφθορά απορρέει από το πολύχρονο και ανέλεγκτο μιας κυβέρνησης που γεννάει έτσι την αλαζονεία και το θράσος. Μια τέτοια διαφθορά διαβρώνει και τους υγιείς θεσμούς, με πρωτοστάτες λίγους επιτήδειους (“υπεράνω υποψίας” πολίτες) που διαθέτουν την ικανότητα, αλλά και την άνωθεν κάλυψη για άλωση (και καταστρατήγηση) ψηφισμένων νόμων και κανόνων. Ποιος λησμονεί την περίφημη ρήση παλαιού νεοδημοκράτη πολιτικού πως “το νόμιμο είναι και ηθικό”, όταν γνωρίζουμε πως κατασκευάζονται οι νόμοι;

 

ΜΙΑ από τις… αρετές των κατ’ επάγγελμα πολιτικών είναι να αλλάζουν θέμα, όταν η απάντηση σε μια καυτή δημοσιογραφική ερώτηση ενοχλεί: “Μάτι”, “Ζιμενς”, “Υποκλοπές-Παρακολουθήσεις”, “Τέμπη” είναι καυτά θέματα στα οποία γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης. Έτσι, απομακρύνονται πολλοί ψηφοφόροι από την πολιτική, έτσι έχουμε σημαντική αποχή από τις εκλογές.

 

ΙΙ.-ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ μια απογοητευτικά παγκόσμια α π ο λ ι τ ι κ ή περίοδο στην οποία όλα είναι άνω-κάτω. Εδώ, έχουμε μεν ευρωεκλογές, αλλά οι υποψήφιοι και οι κομματάρχες τους μιλάνε με όρους εθνικών εκλογών! Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως στις επικοινωνιακές μορφές προσέλκυσης ψηφοφόρων (life style, “εξοικείωση” με το λαό, λαϊκισμός, κατάχρηση του Tik Tok κ.λπ.) Σημασία δεν έχει πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν (9η Ιουνίου), αλλά πόσους ψηφοφόρους θα μπορέσει να προσελκύσει το κάθε κόμμα. Έτσι, πολλοί “εύχονται” αύξηση της αποχής προκειμένου, με συσπείρωση του πυρήνα των κομματικών μελών τους, να αυξήσουν τα ποσοστά εμφανίζοντάς τα ως άνοδο! (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.).

ΧΑΜΕΝΗ της λογικής αυτής είναι πρώτα η δημοκρατία που αντλεί ισχύ και κύρος από τη μαζική συμμετοχή· έπειτα, η ιδέα μιας ενισχυμένης Ευρώπης. Φυσικά, αν επικρατήσει η λογική της μεγάλης αποχής, θα έχουμε στην ΕΕ πλειοψηφούσες μειοψηφίες. Συνέπεια; Ενίσχυση των άκρων στο Ευρωκοινοβούλιο, των αντιδημοκρατικών δυνάμεων και του λαϊκισμού. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η χάραξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης, της μετανάστευσης, των πολέμων, της ασφάλειας, της άμυνας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υπερεπείγουν. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε