Περί προτάσεων δυσπιστίας (Χ.ν., 30-3-2024)
Posted on 30 Μαρ, 2024 in Κείμενα | 0 comments
ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
- “Καταψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, με 159 ψήφους “όχι” έναντι 141 “υπέρ”, η πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του κ. Κ. Μητσοτάκη” (Ο Τύπος, 29-3-24)
Η ΠΡΟΤΑΣΗ δυσπιστίας, από μερίδα της αντιπολίτευσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας, ενώ αποτελεί ένα απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα-όπλο για ανατροπή μιας “κακής κυβέρνησης”, αποδεικνύεται (όπως χθές) ότι συνιστά ένα ελληνικό “ευγενές κοινοβουλευτικό σπορ”: μάλλον για το θεαθήναι!
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, όπως φάνηκε, για μια ενέργεια ανώδυνη για ισχυρές κυβερνήσεις. Δυστυχώς, από τις 14 μέχρι σήμερα (29/3/24) μεταπολιτευτικές ποικίλες “προτάσεις μομφής”, καμιά δεν πέτυχε τίποτε, πλην της επικαιροποίησης των προβλημάτων της περιόδου και του… θορύβου στη Βουλή!
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ υποβολής μιας τέτοιας πρότασης (δυσπιστίας ή μομφής) περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος, αναλυτικότερα δε στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται εφόσον υπογράφεται από το 1/6 του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δηλαδή, από τουλάχιστον 50 βουλευτές)· οφείλει δε να περιλαμβάνει αυτή, με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση ή προς κάποιο μέλος της. Μπορεί δε να επαναληφθεί μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να γίνει δεκτή μια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους της, οφείλει να έχει υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (151). Κάτι που εδώ και 50 χρόνια δεν συνέβη ποτέ.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να ασκείται αυτό το δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Τουναντίον! Μακάρι να ασκείται κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα -και η χώρα περνάει πολλά. Αλλά, αφού μελετηθούν όλες οι παράμετροι, ώστε να έχει και κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά η όλη ενέργεια “περνάει” στο λαό, ως “beucoup de bruit pour rien” (=πολύς θόρυβος για το τίποτε) (Στ.Γ.Κ.)