"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επιστολές, Αγγ. Ζαχαρόπουλου και Αντ. Βενέτη στην “Κ”, σχετικές με το ΚΚΕ και τον Στάλιν

 

 

 

 

Άγγελος Ζαχαρόπουλος * “Κ”, 16-3-24

 

«Η μεγάλη καρδιά του Στάλιν και η άρπα»…

 

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 9/3/2024 δηµοσιεύθηκε επιστολή του κ. Αντώνη Βενέτη, σχετικά µε το χαιρετιστήριο στον Στάλιν που απηύθυνε η 3η συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, η οποία συνήλθε στις 10-14 Οκτωβρίου 1950. Ενα χαιρετιστήριο που εκφράζει, έξω από κάθε µέτρο, τον θαυµασµό του ΚΚΕ προς τον Στάλιν.

 

Θα ήθελα να προσθέσω μία περικοπή του λόγου που εκφώνησε ο Ζαχαριάδης με την ευκαιρία του εορτασμού για τα εβδομήντα χρόνια του Στάλιν. (Στέλιος Κούλογλου, «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο», σελ. 436-437):

«Οι μοναδικές μορφές με τις οποίες ο Στάλιν μπορεί να μετρηθεί είναι οι θεοί και οι ημίθεοι της αρχαιολογικής μυθολογίας. Οι αρχαίοι τοποθετούσαν από άγνοια και μυστικοπάθεια τους ανύπαρκτους αθανάτους πάνω στον Ολυμπο. Οι αθάνατοι του κομμουνισμού, οι Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, κατέκτησαν την αιωνιότητα γιατί δημιούργησαν το λαμπρότερο οικοδόμημα της έως σήμερα ανθρώπινης κατάκτησης και πραγματοποίησης: το οικοδόμημα του κομμουνισμού. Ο Στάλιν είναι ο παντοδύναμος και ακαταμάχητος τιμονιέρης που κρατάει στέρεα το τιμόνι της ιστορίας και οδηγεί αλάνθαστα μέσα από σκοπέλους και υφάλους την ανθρωπότητα προς την τελική και ολοκληρωτική απολύτρωση.

Ο Στάλιν είναι μια μεγάλη καρδιά που περικλείει όλο τον κόσμο. Ο Στάλιν είναι σαν την αρχαία αιολική άρπα που ανταποκρίνεται και παίζει στην παραμικρή πνοή του αέρα.

Δονείται στον κάθε αναστεναγμό και πόνο, στην κάθε ελπίδα και προσδοκία της ανθρωπότητας».

 

Είναι απίστευτο πού μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο η τυφλή, η φανατική προσήλωση σε μία ιδεολογία. Πρόκειται για το χειρότερο ναρκωτικό για τη σκέψη και τη γόνιμη ανάπτυξή της.

 

*Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτιμος Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας

 

===============================================

 

 

 

Κύριε διευθυντά

Με αφορµή πρόσφατα δηµοσιεύµατα στην «Καθηµερινή» για τον Στάλιν –«Η βιβλιοθήκη του Στάλιν» αλλά και επιστολή αναγνώστη µε τίτλο «Ωρα για ένα καλό, παλιό ανέκδοτο»– θα ήθελα ν’ αναφερθώ αποσπασµατικά στο «Χαιρετιστήριο» που απηύθυνε η 3η συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 10-14 Οκτωβρίου 1950 στη Ρουµανία, στον Ιωσήφ Στάλιν.

 

Εις αυτήν, πλην άλλων, ο Γιάννης Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκάλεσε τον σύντροφό του Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο), επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ, «σιχαμερό αγγείο».

 

Θα έλεγα κομψά ότι τον «χαιρετισμό» δεν τον διακρίνει η αποφυγή κοσμητικών επιθέτων και αδικαιολόγητων εγκωμίων, θα αποφύγω όμως βαρύτερους χαρακτηρισμούς για το περιεχόμενο και το ύφος του. Απλώς το παραθέτω:

Στον σ. Ι. Β. Στάλιν

Πολυσέβαστε πατέρα, δάσκαλε και οδηγητή.

Εμείς αντιπρόσωποι της Γ΄ Συνδιάσκεψης του Κόμματός μας στ’ όνομα όλου του Κόμματος… εκφράζουμε σε σας και στο δοξασμένο Μπολσεβίκικο Κόμμα… την απεριόριστη ευγνωμοσύνη, αγάπη και αφοσίωσή μας, για την πατρική συμπαράσταση, την ανεχτίμητη βοήθεια και τη στοργική φροντίδα, που δείχνετε για τον λαό μας […]. Οι δεσμοί του λαού μας με τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και του Κόμματός μας με το Κόμμα του ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ είναι ακατάλυτοι και αιώνιοι […] ποτέ δεν ξέχασαν οι Ελληνίδες μάνες, οι μελλοθάνατοι και οι φυλακισμένοι τον προστάτη και σωτήρα τους… θα εκτελέσουμε το καθήκον μας για την ανεξαρτησία και λευτεριά του λαού μας… ενάντια στους Αμερικανοάγγλους εμπρηστές του πολέμου… Γιατί όπου ΣΤΑΛΙΝ και ΝΙΚΗ. […]

 

ΖΗΤΩ ο καλύτερος φίλος και δάσκαλός μας, αρχηγός των εργαζομένων του κόσμου, ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΑΛΙΝ.

Η τρίτη ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ του ΚΚΕ.”

 

Αντώνης Βενέτης

*Μοναστηράκι Δωρίδος

==========================

…ΚΑΙ ΝΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ:

 

Στη Μόσχα, προφανώς αγνοώντας τις υπόγειες δραστηριότητες του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο, ο Δημητρόφ καταγράφει στις 19  Ιανουαρίου [1945] ένα τηλεφώνημα με τον Στάλιν, ο οποίος του είπε (Γκεόργκι Δημητρόφ, «Σελίδες από το απόρρητο ημερολόγιο», εκδ. Καστανιώτης):

«Συμβούλεψα να μην αρχίσουν αυτές οι μάχες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Εχουν αναλάβει περισσότερα από όσα μπορούν να διαχειριστούν. Προφανώς υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ούτε μπορούμε να στείλουμε τα στρατεύματά μας στην Ελλάδα. Οι Ελληνες ενήργησαν ανόητα… Οι Γιουγκοσλάβοι θέλουν να πάρουν την ελληνική Μακεδονία. Θέλουν και την Αλβανία, όπως και τμήματα της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Αυτό είναι παράλογο…».

 


Σχολιάστε