"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προφητικά κείμενα [Χ.ν., 23-1-24] (Ν. Καζαντζάκης, 1954)

 

 

 

 

 

ΠΡΟΟΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ

ΠΟΣΗ αλήθεια, πόση προορατικότητα, πραγματισμό και βίαιες αλλαγές κάθε μορφής που βιώνουμε σήμερα, κρύβουν τα παρακάτω λόγια που ειπώθηκαν, πριν από εβδομήντα (70) χρόνια; Ανέκαθεν ποιητές και συγγραφείς υπήρξαν τα άτομα που έβλεπαν τα μελλούμενα πολύ πριν από μας. Είτε με στίχους (Ελύτης), είτε με πεζό λόγο (Καζαντζάκης)- όπως παρακάτω:

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας ιστορικής εποχής. Ο κόσμος τούτος που ζούμε, βρίσκεται σε διάλυση. Αποσύνθεση ηθική, ψυχική, οικονομική. Βρωμάει ο κόσμος απ’ την αποσύνθεση. Αυτή ‘ναι η εποχή μας. Μια άλλη εποχή, όπως γίνεται πάντοτε, μάχεται να γεννηθεί γιατί η αποσύνθεση στάθηκε πάντα ο πρόλογος της σύνθεσης. Ο κόσμος αυτός, είναι στα σπάργανα. Γεννήθηκε, αλλά ακόμα ψελλίζει. Δεν έχει τη δύναμη ν’ αντισταθεί στη καλά οργανωμένη αδικία.

Είναι οι δύο πραγματικότητες. Το μεταξύ ενός πολιτισμού που χάνεται κι ενός που δημιουργείται διάστημα, τ’ ονόμασαν πάντοτε «Μεσαίωνα». Αυτόν ζούμε. Δεν τον βλέπουμε. Οι ιστορικοί θα τον δούνε. Κι είναι γεγονός πως πάντοτε ένας μεσαίωνας έχει πολέμους”.

ΑΥΤΟΣ ο κόσμος, ο δικός μας κόσμος, που χειροτερεύει με τις κρίσεις, τους πολέμους και τις μεγάλες ήδη απεργίες επιβίωσης, αντί να βελτιώνεται, όσοι αιώνες “τεχνολογικών επαναστάσεων” και να περάσουν, χειροτερεύει. Κάτι που συνόψισε σε ένα του στίχο ο Μάνος Χατζηδάκις, πριν από 50 τόσα χρόνια: “Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα…”

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ τελείως απαισιόδοξοι. Απλά βρισκόμαστε σε ένα διαρκές σκοτεινό τούνελ, δίχως ίχνος φως μέχρι σήμερα. Αλλά κάθε τούνελ, αργά ή γρήγορα, καταλήγει στο φως…

————————

[Νίκος Καζαντζάκης |1883-1957 |Απόσπασμα από συνέντευξή του Ν.Κ. στον Αλεξανδρινό λογοτέχνη και δημοσιογράφο Μανόλη Γιαλουράκη. Δόθηκε στο σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στην πόλη Αντίμπ (αρχαία Αντίπολις, τωρινή Antibes) της Νότιας Γαλλίας. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Τα Νέα» στις 24/11/54]. (Για την αντιγραφή, Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε