"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χρονίζουσα αριστερή ασθένεια

 

 

 

 

 

 

 

[ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που διασπάται η λεγόμενη "αριστερά". Με τις τόσες συνιστώσες που φιλοξενεί φίρδην-μίγδην, χωρίς ενιαία ιδεολογία, πάντα ήταν επιρρεπής στις διασπάσεις. Από το 1968, μετρήστε και θα δείτε πόσο δίκαιο έχουμε. Στ.Γ.Κ.]

 

ΧΡΟΝΙΖΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ “ΑΣΘΕΝΕΙΑ”

Ι.-Η “ΑΣΘΕΝΕΙΑ” του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασθένεια της ευρωπαϊκής “αριστεράς”, με ό,τι σημαίνει η λέξη αυτή σε μια εποχή φόβου, μίσους, τρόμου και νέων πολέμων.

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ υπαρξιακή αστάθεια των τελευταίων μηνών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους επικίνδυνους κλυδωνισμούς της, ξεκίνησε από την πολλαπλή αποδοκιμασία των πολιτών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο ’23. Με επιστέγασμα την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την προεδρία και τη “φύτευση” στην προεδρία του κ. Στέφανου Κασσελάκη.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι ο πολύ αμφισβητούμενος σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί τα βαθύτερα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και της εν γένει ελληνικής πολιτικής. Και πως να τα γνωρίζει όλα αυτά, ιδιαίτερα τα τελευταία, με την άνοδο και πτώση της αριστεράς στην Ελλάδα, όταν ο ίδιος “επιχειρούσε” στην καπιταλιστική Αμερική;

ΙΙ.-Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ επιδεινώνεται συνεχώς, λόγω του συγκεχυμένου ιδεολογικού τοπίου που, μετά την ήττα του 2019, κυριαρχεί στο κόμμα, μάλιστα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μιας ενιαίας πρότασης περί εφικτής “αριστερής” πολιτικής. Και τα δυο αυτά στοιχεία “έδιωξαν”-και διώχνουν- τους πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, σε μια περίοδο έντονων παγκόσμιων εξελίξεων, αναζητούν απτές διεξόδους στην ολοένα βαρύνουσα καθημερινότητα τους.

Η “ΝΕΑ” ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «πληρώνει» τις διαχρονικές αδυναμίες του πολιτικού σχηματισμού, αλλά και την αδυναμία του να συνθέσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η απουσία πολιτικού σχεδίου που θα προέρχεται από «τα κάτω» και θα υπηρετεί μεγάλες τομές είναι εκκωφαντική.

 

ΑΛΛΑ, ΕΔΩ και δυο αιώνες στην Ευρώπη, η λεγόμενη “προοδευτική” αριστερά (la gauche «progressiste»), επιδιώκει τη διάκρισή της από την “συντηρητική” δεξιά (la droite “conservatrice”) στηριζόμενη στη δήθεν “ιστορική” φιλοδοξία της για επανακαθορισμό του παρελθόντος. Το βλέπουμε έντονα στις μέρες μας στους κόλπους του κασσελάκειου ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνεχείς διαγραφές: μια σπασμωδική κίνηση αμηχανίας, δραματικότητας και έλλειψης αυτοπεποίθησης. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε