"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η 15η -του Ισπανικού- Μάη και στην Ελλάδα

Η 15η -του Ισπανικού- Μάη

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ [Δημοσιεύθηκε στις: 26-05-2011 "Χανιώτικα Νέα, Στ.Γ. ΚαλαΙτζόγλου]

Ακολουθώντας το παράδειγμα των «Indignados» (= «Αγανακτισμένων») νέων της Ισπανίας, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες νέοι, μέσω του Facebook, ετοιμάζουν ανάλογες κινητοποιήσεις και στη χώρα μας.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ έχει φτάσει στα όριά της. Μεγάλη δυσαρέσκεια κυριαρχεί παντού. Διαπιστώνεται ότι το κόστος της μη φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων που διαφεύγουν πάντα, αλλά και αυτό του 2ο Μνημόνιο, μετακυλίεται και πάλι στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων, απλών πολιτών! Είναι ισονομία και δικαιοσύνη αυτό;
ΕΤΣΙ, γρήγορα ο θυμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση και αυτή με τη σειρά της σε ξέσπασμα. Είχαμε γράψει και παλαιότερα για το θαυμάσιο βιβλίο «Indignez – vous!» (= Αγανακτήστε!) του 94χρονου Γάλλου St?phane Hessel (2010) που έκανε αλλεπάλληλες εκδόσεις στη Γαλλία και μεταφράστηκε σε όλον τον κόσμο. Περιέργως, το βιβλίο αυτό δίνει και το ιδεολογικό υπόβαθρο των ξεσηκωμάτων της νεολαίας στην Ισπανία, στη Γαλλία και τώρα εδώ.
ΑΣ ξαναθυμηθούμε μια αρχή: «Οι επαναστάσεις -έλεγε ο Μπακούνιν- δεν αυτοσχεδιάζονται, δεν γίνονται αυθαίρετα. Ούτε από άτομα ούτε ακόμα από τα πιο δυνατά σωματεία. Ανεξάρτητα από κάθε θέληση κι από κάθε συνωμοσία, οδηγούνται πάντοτε απ? την πίεση των πραγμάτων?». Και η πίεση των πραγμάτων, σήμερα, εδράζεται σε αιτίες με μεγαλύτερη ή μικρότερη βαρύτητα.
ΙΣΩΣ σήμερα αυτές να είναι ακόμη συγκεχυμένες. Λιγότερο καθαρές ιδεολογικά από άλλοτε (φασισμός, ναζισμός), όμως, στη χώρα μας το οικονομικό, η διαφαινόμενη χρεοκοπία, η ατιμωρησία των υπευθύνων πολιτικών για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πολύ πλούσιους και πολύ φτωχούς στην Ευρώπη, η επιδεινούμενη κατάσταση του πλανήτη, οι λαθρομετανάστες, η διογκούμενη εγκληματικότητα, οι οικονομικοί μετανάστες, η ανασφάλεια, η καταρράκωση των αξιών και της αξιοπρέπειας του ατόμου, η τρόικα και οι απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών μας, η δικτατορία των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, η μη συναίνεση στο ελάχιστο των ελληνικών κομμάτων για έξοδο από την κρίση, το μέγεθος της ανεργίας, η φυγή της νεολαίας μας έξω κ.λπ. κ.λπ. δεν είναι, άραγε, σοβαροί λόγοι αγανάκτησης και ξεσπάσματος;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο ότι το κίνημα των άνεργων νέων που βούλιαξε τους σοσιαλιστές πρόσφατα στις εκλογές στην Ισπανία ονομάζεται κίνημα της «15ης του Μάη»: εκείνη ακριβώς τη μέρα (λίγο πριν τις εκλογές), εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατέκλυσαν την μεγάλη πλατεία Puerta de Sol (= Πύλη του Ήλιου) και διαδήλωσαν ειρηνικά κατά της οικονομικής πολιτικής Θαπατέρο. Οι Los indignados (= Οι Αγανακτισμένοι) όπως αυτοαποκαλούνται οι διαμαρτυρόμενοι νέοι είναι αξιοθαύμαστοι, διότι μέρες τώρα έχουν στρατοπεδεύσει στην τεράστια πλατεία της Μαδρίτης, χωρίς να σπάσουν καμιά βιτρίνα, χωρίς σταγόνα αίματος? Κι ας προσπαθούν αριστεριστές, άλλα προβοκατόρικα κινήματα και κόμματα να τους καπελώσουν. Δεν τους το επιτρέπουν. Μόνον έτσι γεννιέται το καινούργιο?

Στ.Γ.Κ.


2 Σχόλια

 1. Παναγιώτης

  Η σύγχρονη δικτατορία(1) που βιώνει η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να φύγει. Δυστυχώς, και αυτό μπορεί να το αποδείξει κάποιος ιστορικά, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αναίμακτα. Οι νέοι δεν είναι ακόμα αγανακτισμένοι (2). Ο χαρακτηρισμός αφορά κάποιον που βρίσκεται στα όρια του θυμού και διαμαρτύρεται έντονα και οπωσδήποτε όχι κάποιον που κάνει καθιστική διαμαρτυρία. Και μέσα σε όλα το ανέκδοτο της ημέρας ήταν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι το 2012 θα έχουμε ανάπτυξη. Ίσως να έχουν λάβει υπόψη τους ότι αρκετοί συνταξιούχοι και μισθωτοί θα έχουν πεθάνει από πείνα ή έλλειψη φαρμάκων και κάμποσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν αυτοκτονήσει.

  (1) Όσοι θεωρούν το χαρακτηρισμό βαρύ από κάποιον που δε γνώρισε δικτατορία, μπορούν να ακούσουν τους ίδιους χαρακτηρισμούς από επιφανή άτομα που τη γνώρισαν ( http://www.youtube.com/watch?v=TW5G62-qbiQ )
  (2) http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html – αναζητήστε το λήμμα “αγανακτώ”

 2. Παναγιώτη,
  -Το γαλλικό ρήμα indigner απ΄την προστακτική του οποίου προήλθε το μικρό μανιφέστο του Στεφάν Εσέλ “Indignez-vous” (2010), αλλλά και η ισπανική λέξη Los Indignados (=Οι Αγανακτισμένοι), δεν σημαίνει ακριβώς αυτό που σημαίνει το ελληνικό “αγανακτώ”, αλλά πολύ περισσότερα.
  Σύμφωνα με το Λαρούς:
  • Indigner (=ερεθίζω, προκαλώ την οργή, την εξέγερση κάποιου: τα σχέδια του διευθυντή προκαλούν τα συνδικάτα)
  v.t. indigner (lat. indignari, s’indigner, de indignus, indigne) [conj. 3] : Exciter, provoquer la colère, la révolte de qqn: Les projets du directeur indignent les syndicats (outrer, scandaliser; enchanter, enthousiasmer, ravir). Συνώνυμα:choquer (=σοκάρω), exaspérer (=απελπίζω), fâcher (=στενοχωρώ πολύ), irriter(=ερεθίζω), outrer (=υπερβάλλω), révolter (=επαναστατώ), scandaliser(=σκανδαλίζω).
  v.pr. s’indigner: Éprouver un sentiment de colère, de révolte: Elles se sont indignées contre le sort réservé aux femmes de ce pays (blâmer, désapprouver, s’insurger). [Larousse Pratique. © 2005 Editions Larousse.]
  -Για τον μουσικό Μ. Θεοδωράκη τρέφω έναν αφάνταστο θαυμασμό. Η μουσική του στη δεκακαετία του 1960, αλλά και μετέπειτα, ήταν σημείο αναφοράς κάθε φοιτητικής εξέγερσής μας. Η γενιά μου (του 1-1-4) τον είχε οδηγό. Τον γνώρισα, με τον Μανώλη Γλέζο, στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις μας, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρ.Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη, το 1963 και είχαν έλθει να μας μιλήσουν σχετικά, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο κεντρκό κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής.
  -Κι εγώ κόντεψα, υποστηρίζοντας τη θαυμάσια μουσική του, να χάσω τη δουλειά μου, όταν καθηγητής ών αργότερα, πήγα με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1971) στο Παρίσι, τον καιρό της χούντας (1967-1974). Παρά την αυστηρόταατη απαγόρευση, είχα καταφέρει να περάσω τον δίσκο με τη μουσική “Ζ” στην Ελλάδα (είχα δει την ταινία στη Γαλλία) . Όμως η αστυνομία στη Σύμη ανακάλυψε (από καρφωτή!) τον δίσκο και κόντεψαν να με απολύσουν…
  -Όσο για τον πολιτικό Θεοδωράκη έχει άλλη πορεία. Ξεκίνησε από την ΕΔΑ και το ΚΕΕ, μεταπήδησε πρόσκαιρα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και τώρα κάνει δηλώσεις που ναι μεν είναι πολυ σωστές (συναισθηματικά), αλλά όχι πάντα απόλυτα πιστευτές ή ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα.
  Βλέπεις, στην πολιτική δεν χωράνε συναισθήματα και ο Μίκης πάντα εκφράζεται συναισθηματικά και οργισμένα.

  … Να είσαι πάντα καλά
  Στ.Γ.Κ.

Σχολιάστε