"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Υπογεννητικότητα, ηλικιωμένοι και εκλογές

 

 

 

 

 

 

 

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

  • Οι γεννήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν κατά 10,3% και ήταν μόνο 76.541 το 2022, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 140.801 (οι ειδήσεις)

 

Ι.- ΕΔΩ και 33 χρόνια γιορτάζεται η “Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων” (1/10), αν και ο ηλικακός ρατσισμός δεν λείπει απ΄την καθημερινότητά μας.

 

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι, το μεν προσδόκιμο ζωής παρατείνεται, οι δε γεννήσεις ελαττώνονται. Ειδικά στη χώρα μας, στην οποία εδώ και 15 χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, ακρίβεια, ανεργία κ.ά.) ακυρώνονται συνεχώς όλα τα όνειρα των νέων μας, ενω και οι γάμοι έχουν λιγοστέψει, τα προβλήματα είναι εντονότερα. Έτσι, η υπογεννητικότητα -με δεδομένο και το κόστος ζωής που δεν ευνοεί την πολυτεκνία- είναι ένα εθνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα “πεθαίνει ως χώρα”… Αντίθετα, σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, η “γεροντοκρατία” καλά κρατεί. Για παράδειγμα, μόνο στην Κίνα υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια ηλικιωμένοι!

ΙΙ.- ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ στην εποχή μας, ειδικά με την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, έπαψαν να είναι οι “Νέστορες” των κοινωνιών μας. Μπορεί ακόμη να καταφέυγει κανείς στην εμπειρία των γερόντων, όχι όμως και στις άλλες γνώσεις τους που θεωρούνται… ξεπερασμένες. Τώρα με το Chatgpt, η οποιαδήποτε “γνώση”, εκτός του ότι παρέχεται αστραπιαία, παρέρχεται και ασταπιαία αντικαθιστάμενη από άλλη. Κάθε νεότερη τεχνολογία δημιουργεί και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που απαιτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες-πράγματα άγνωστα για τις παλαιότερες γενιές.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ περιθωριοποιούν περισσότερο τα άτομα της τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών) αχρηστεύοντας ουσιαστικά τη λεγόμενη “πολύχρονη εμπειρία” και την κριτική σκέψη. Σήμερα είναι οι ηλικιωμένοι που στρέφονται στους νέους ζητώντας απ’ αυτούς τεχνικές “γνώσεις” για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της ζωής.

 

ΙΙΙ.- ΚΙ ΟΜΩΣ! Καμιά κυβέρνηση, κανένα κόμμα, κανένας συνδυασμός δεν εξετάζει σε βάθος αυτές τις δυο κοινωνικές παραμέτρους: τους “μουδιασμένους” νέους μας και τους περιθωριοποημένους γέροντες. Το να κάνεις “γιορτές ή φεστιβάλ νεολαίας” ή να πηγαίνεις στα ΚΑΠΗ και να παίζεις μουσική μια φορά το χρόνο είναι καθαρά κομματικές εκμεταλλεύσεις, για το θεαθήναι του δήθεν ενδιαφέροντος. Μια σωστή όμως, κοινωνική πολιτική πρωτίστως φροντίζει τα “ελπιδοφορα νιάτα” της, χτυπώντας την ανεργία και την ακρίβεια· ασχολείται και με τα “περήφανα γηρατειά” της κατασκευάζοντας ανάλογες δομές. Δυστυχώς, αυτό που μετράει σήμερα -και πάντα- είναι μόνο η οικονομία, τα δήθεν “έργα” και οι ψευδοδείκτες “ευημερίας” γύρω μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΜΕΤΑ από μια δεκαετή οικονομική κρίση, έχουμε μπει, με την πανδημία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, σε μία νέα πολύ δύσκολη περίοδο για όλους. Κυρίως για την οικονομία και τις κοινωνίες μας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, έρχονται και οι φυσικές καταστροφές και το παζλ της απαισιοδοξίας συμπληρώνεται απόλυτα. Η ακρίβεια και η ανεργία, το στεγαστικό και το δημογραφικό οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση και συρρίκνωση του ελληνισμού. Αυτά είναι τα καυτά προβλήματα που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία, τα οποία και οφείλουν οι πολιτικοί μας (κυβερνητικοί ή τοπικοί) να τα έχουν πρώτα στις ατζέντες τους.

ΕΤΣΙ, οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές, δεν είναι μόνο “γιορτή” της δημοκρατίας, αλλά και θέμα σωστής διαχείρησης των τόπων μας. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας φαίνονται και στους υψηλούς δείκτες απαισιοδοξίας που μας διακατέχει. Γι αυτό, αφού στις τοπικές εκλογές οι υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν με ένα και μοναδικό ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να επιλέξουμε τους καλύτερους, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εκλέξουμε αυτούς-έστω, στο β’ γύρο- που αποδεδειγμένα έχουν τον ενθουσιασμό και την όρεξη να δουλέψουν για τον τόπο και να προσφέρουν έξω από κομματικές “ντιρεκτίβες”. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε