"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το φαίνεσθαι και το είναι (Χ.ν., 3-10-23, Μικροπολιτικά)

 

 

 

 

ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ

 

Ι.-ΑΠΕΧΟΥΜΕ ελάχιστες μέρες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που απ’ ό,τι θυμούμαι, ποτέ δεν υπήρξαν ακομμάτιστες. Μερικές μάλιστα ήταν πλήρως “κατευθυνόμενες” (1982).

 

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ιδιαίτερα, αποτελούν ένα εναγώνιο πρόκριμα των ευρωεκλογών (2024) και άρα καταμέτρηση της δύναμης κάθε κόμματος στη Βουλή. Και την Ευρωβουλή.

 

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση έχουμε μια αλλαγή του σκηνικού: Οι βροχοπτώσεις Daniel και Elias, με τις πρωτοφανείς διπλοκαταστροφές τους σε Θεσσαλία και Εύβοια, σίγουρα θα έχουν τον αντίκτυπό τους στην κάλπη. Από την άλλη, η μεσσιανική εμφάνιση του ουρανοκατέβατου Στέφανου Κασσελάκη που εκλέχθηκε με μεγάλο ποσοστό ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να επηρεάσει τις εκλογές. Αρνητικά ή θετικα, η κάλπη θα δείξει.

 

ΟΜΩΣ, σύμφωνα με τα αλλεπάλληλα δημοσκοπικά ευρήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πείθει για τις προθέσεις του κι ούτε έγινε αποδεκτός από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, στο κόμμα του Τσίπρα υποβόσκει μια δυσαρέσκεια για τον τρόπο που “εξαγοράσθηκε” το κόμμα από έναν αμερικανοτραφή επιχειρηματία. Αλλά, και για το κενό ουσιαστικού περιεχομένου πρόγραμμα εμφανίσεων του Στέφανου, όπως και για το τί προτείνει ως σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

 

ΙΙ.-ΕΤΣΙ, ενώ η ΝΔ κινείται συγκροτημένα προς τις εκλογές, αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πυρετώδεις και έντονες διεργασίες για την αναδιάταξη των δυνάμεων που τον συνιστούν. Κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει και το έναυσμα αλλαγής της φυσιογνωμίας του κόμματος, του προσανατολισμού του και της στρατηγικής του. Στις δημοσκοπήσεις βέβαια και στο ερώτημα περί δημοφιλίας, το εκλογικό κοινό “αρνείται” να κατατάξει τον Στέφανο ως το “αντίπαλον δέος” στον Μητσοτάκη, δίνοντάς του μια θέση κάτω κι από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ)!

 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές (φωτό, 1), με διαβρωμένα μεν τα ποσοστά του Μητσοτάκη, αλλά και με περαιτέρω καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδυασμοί που θα κερδίσουν μάλλον θα είναι αυτοί των μικρότερων κομμάτων. Ή, ανεξάρτητα από “ντιρεκτίβες” και κομματικές “γραμμές”, θα κερδίσουν τα πρόσωπα που πραγματικά “ανακαίνισαν” τις περιφέρειες και τις πόλεις με τις κοινότητές τους, με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Αλλά, οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.) (αδημ.)

================================================================

 

Μικροπολιτικά

 

-(ηλεκτρονικές πληρωμές και φοροδιαφυγή) Oι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ήδη εξαφανίσει τη φοροδιαφυγή στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Όμως, εδώ στην Ελλάδα,η φοροδιαφυγή βρίσκει τρόπους διαφυγής ό,τι και να κάνουμε. Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες. Κι αν πάτε στις λαϊκές, θα το διαπιστώσετε εντονότερα (φωτό, 2). Για το θέμα της ακρίβειας, η κυβέρνηση, αντί να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, καταφεύγει πάλι σε ένα “δικαιότερο” δήθεν σύστημα φοροείσπραξης: καθιερώνει (από το 2024) υποχρεωτική τη χρήση POS σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, θέατρα κ.λπ. Η απόφαση έρχεται ως δικαιολογία για την αύξηση των πολιτών που κάνουν χρήση καρτών στις αγορές. Έτσι, στο εξής οι συναλλαγές θα είναι δύσκολες για πελάτες και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν POS.

 

-(οι σαπουνόφουσκες) Χάρη στο ενδιαφέρον και την αγάπη για τα παιδιά που είχε ο μακαρίτης παπα-Στυλιανός Θεοδωρογλάκης, ο αύλιος χώρος της Μητρόπολης Χανίων φιλοξενεί, με το πέσιμο του ήλιου, πλήθος από μαμάδες με τα καροτσάκια και τα μικρά τους. Είναι ένας χώρος συνάντησης, αλλά και ποικίλων χάπενιγκ. Όπως αυτό με τον “κατασκευαστή τεράστιων σαπουνόφουσκων” που τα μικρά χαζεύουν με ενθουσιασμό και αγαλλίαση (φωτό, 3). Αλλά, μήπως και οι πολιτικοί μας, τοπικοί ή κυβερνητικοί, δεν μας “διασκεδάζουν” με σαπουνόφουσκες έργων ή υποσχέσεων, που ποτέ δεν εκπληρώνονται; (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Είναι να θλίβεσαι που, ένα κόμμα στο οποίο ο λαός επένδυσε ην ελπίδα του, εμπιστεύτηκε την τύχη του σε έναν χολυγουντιανού τύπου “γόη”, σε ένα showman. Ο οποίος, για να εντυπωσιάσει, δανείζεται παλιά συνθήματα, όπως του Ηλία Ηλιού (1962, «Κι εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»), ή σε παραλλαγή, το περί “συνταγματικότητας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Έτσι, το κασσελάκειο “Θα τους τρελάνουμε με προτάσεις νόμων και παρεμβάσεις”, δεν είναι-κι ούτε ήταν ποτέ- “νέο μοντέλο παραγωγής πολιτικής”! Ας μάθουμε πρώτα τί είναι πολιτική στην Ελλάδα και έπειτα πώς θα την παράξουμε. Όχι πώς θα … ταράξουμε τους άλλους! (αδημ.)

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε