"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα (Χ.ν., 26-9-23)

 

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 

Ι.-Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην εποχή μας κατάντησε να είναι πρωτίστως επικοινωνία και λιγότερο πράξη. Όμως, όποιος έχει αυτοπεποίθηση μόνο στην εικόνα του, δεν μένει για πολύ στο “θρόνο” του. Μάλιστα, σε μια υβριδική πλέον “αριστερά” που κανείς δεν ξέρει πόσο αριστερά θα παραμείνει.

 

Ο ΜΕ ΦΩΤΟΓΕΝΕΙΑ τύπου ευγενικού χολιγουντιανού αστέρα, Στέφανος Κασσελάκης, έχει αναμφισβήτητα το προνόμιο να είναι μια ενδιαφέρουσα ατομική παρουσία (φωτό, 1), για την οποία και επιβραβεύτηκε στις εκλογές του β’ γύρου, εντυπωσιάζοντας κυρίως τους νέους. Γνωρίζοντας όμως καλά και τον ελειμματικό “εσωτερικό” του κόσμο στα “πολιτικά πράγματα” της χώρας, προστάτεψε τον εαυτό του (ή τον “προστάτεψαν”) από “ιδεολογικά” debate και συνεντεύξεις που θα μπορούσαν σίγουρα να ανατρέψουν ό,τι δημιούργησε (ή, του δημιούργησαν).

 

Η ΑΠΟΡΙΑ μας είναι, πώς ένας άγνωστος μέχρι πρότινος νέος, ερχόμενος εξ Αμερικής και μη όντας καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό, ξαφνικά κερδίζει την προεδρία του κόμματος, και δη με απαιτήσεις μελλοντικού πρωθυπουργού! Τέτοια ελκυστική εικόνα δεν είχε παρά μόνον ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1955) που όμως ψηφίστηκε όχι μόνο για την “ομορφιά” του, αλλά και για τη μακρόχρονη υπουργική εμπειρία του. Στην περίπτωση του Κασσελάκη, η παρουσία των κ. Αποστολάκη και Πολάκη (Μέντορές του), σίγουρα επηρέασαν τις κινήσεις του μέχρι τώρα. Εφεξής όμως, ως “πρόεδρος” του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δικαιολογείται να πέφτει σε ατοπήματα όσο θα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις. Εκτός κι αν όλα ήταν ένας πανέξυπνος χειρισμός “άλλων”, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο κόμμα και να διατηρηθεί – δι’ αντιπροσώπου- η ήδη χαλαρή ενότητητα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΙΙ.- Φαντάζεστε τον νέο πρόεδρο που, εν τη ρύμη του λόγου του, έκανε πολλά λεκτικά σφάλματα (Κυπριακό, στρατιωτική θητεία κ.λπ.) τί θα λέει και πώς θα απαντά σε επιθέσεις στην ολομέλεια της Βουλής; Ή, σε μια συζήτηση επιπέδου πολιτικών αρχηγών; Αλλά και στις “αυλές” της ΕΕ;

 

ΕΤΣΙ, η επόμενη μέρα έχει πολλά να αποκαλύψει. Τόσο για το ποιος πράγματι θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πού θα τραβήξει ιδεολογικά το κόμμα, ποια πρόσωπα θα αναδειχθούν στην έτσι κι αλλιώς (υποθέτουμε) “ανανεωμένη” αξιωματική αντιπολίτευση. Το μεγάλο αιτούμενο θα είναι η διατήρηση της ενότητας του κόμματος και ποιος θα τη διασφαλίζει.

 

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, ευχόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει το δρόμο του, χωρίς διασπάσεις και φυγόκεντρες τάσεις. Η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ, από μια αξιωματική αντιπολίτευση που να εμπνέει εμπιστοσύνη με μια σοβαρή και συγκροτημένη εναλλακτική μορφή εξουσίας. Επειδή, με την πολιτική δεν “παίζει” κανείς χωρίς να καεί… (Στ.Γ.Κ.)

 

===========================

Μικροπολιτικά

 

- (χανιώτικα) Επαίρεται ο δήμαρχος (Χ.ν., 19/9) Χανίων για τα ποσά που έχει εξασφαλίσει, για τη δημιουργία επιπλέον έργων! Θα ήταν ωραίο αυτό, αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο. Φυσικά, χρήματα υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς και πού τα διαχειρίζεσαι. Τα έργα “βιτρίνας” σε δρόμους και πεζοδρόμια, μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, ίσως συμβάλλουν στη μεγαλύτερη συλλογή ψήφων, αφού αυτά φαίνονται καθημερινά… Όμως, χρονίζοντα έργα όπως η “νέα” δημοτική Βιβλιοθήκη, ο παλιός ιταλικός στρατώνας (με τα 6 εκατομμ. του κ. Σταθάκη), το παλιό (φωτό, 2) ετοιμόρροπο ερείπιο του ΙΚΑ (που ΘΑ στεγάσει, λέει, υπηρεσίες του δήμου), το στρατόπεδο Μαρκόπουλου και πολλά κτίσματα που έχουν αφεθεί στο χρόνο, δεν… προσελκύουν ψηφοφόρους, και άρα…

 


 

-(Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, 26-9-23) Η πανσπερμία γλωσσών στην ΕΕ είναι και το μεγαλείο της. Όλες έχουν την αξία τους όλες “γιορτάζουν” σήμερα και όλες πρέπει να ομιλούνται και να προστατεύονται. Όμως, οι κυρίαρχες γλώσσες στο διαδίκτυο είναι φαινομενικά μεν η αγγλική, ουσιαστικά όμως και η ελληνική που δανείζει κάθε λίγο και λιγάκι λέξεις της, όταν η αγγλική αδυνατεί να αποδώσει μια καινούργια έννοια. Τη ζωηρή αυτή υπεροχή περιγράφει εν είδει αλληγορικού παραμυθιού το βιβλιαράκι που έχει εκδώσει το “Μουσείο Τυπογραφίας” των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, με τίτλο “μια νύχτα στο παλιό Τυπογραφείο” (2021) που νομίζουμε πως δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σχολείο.

 

-(ρήσεις για αφελείς) “…Γιατί οι αληθινοί, οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι αγώνες στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινωνία …” (Αλ. Τσίπρας, ψηφίζοντας στον β’ γύρο, 24-9-23) Απορία μας: Μα, πώς μπορείς να δώσεις “μεγάλους αγώνες” στο κοινωνικό πεδίο (sic), όταν θα έχεις εσωτερικούς διαβρωτικούς αγώνες που θα σε απειλούν καθημερινά με ανατροπή; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε