Μικροπολιτικά (Χ.ν., 21-9-23)
Posted on 21 Σεπ, 2023 in Σχόλια | 0 comments
Μικροπολιτικά
-(ατύχημα, ή…;)Το “ατύχημα” στη Λιβύη με τους 5 νεκρούς (εκ των οποίων 3 Έλληνες αξιωματικοί), νομίζουμε ότι έχει περισσότερες διαστάσεις από ένα απλό θανατηφόρο συμβάν. Οι άνθρωποι πήγαν να συνδράμουν με ανθρωπιστική βοήθεια μια χώρα βαθιά διχασμένη και κατεστραμμένη από τον πλημμυρικό κυκλώνα Ντανιέλ, με χιλιάδες νεκρούς. Δυστυχώς, ο αμείλικτος εμφύλιος στη χώρα διαρκεί από την περίοδο του θανάτου του Καντάφι, ενώ ξένα συμφέροντα δεν επιτρέπουν στη χώρα να ανασάνει. Σε κάθε εμφύλιο τα κίνητρα είναι πολλαπλά και τα ατυχήματα δεν είναι πάντα “ατυχήματα”. Γι αυτό απαιτείται ενδελεχής έρευνα.
-(κακοκαιρία Daniel και επιπτώσεις) Μετά τη Θεσσαλία με τις κατακλυσμιαίες βροχές, τις καταστροφές υποδομών και πλήθος κατοικιών, με τους νεκρούς και τις χιλιάδες απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ο μεσογειο-κυκλώνας “Daniel” (medicane) έπληξε και τη Λιβύη. Η καταστροφή στη χώρα αυτή (περιοχή Ντέρνα) είναι ανείπωτη… Ως εκ τούτου, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και τις πρωτόγνωρες σφοδρές καταιγίδες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την επέκταση των υδάτων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διάβρωση των ακτών. Η δε αύξηση των πλημμυρών σε νησιωτικές περιοχές και τη βόρεια Αφρική με τις χαμηλές παράκτιες περιοχές, απειλεί άμεσα με κίνδυνο αφανισμου ολόκληρες πόλεις και εκτάσεις. Το θέμα της διάβρωσης των κρητικών ακτών -που μας ενδιαφέρει άμεσα- είναι παλιό με τους επιστήμονες να το επισημαίνουν τακτικά, όμως όλες οι κυβερνήσεις κωφεύουν.
-(καταστροφές και συμμετοχή στρατού) Μετά τα “Θεσσαλικά” και τη δυσκολία αποκατάστασης της περιοχής, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχεδιο, βάσει του οποίου μεγάλο μέρος της πολιτικής προστασίας μεταφέρεται στην ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Ο χειρισμός του στρατού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ λεπτός και νομίζουμε ότι οι όροι συμμετοχής του θα πρέπει να γίνουν ευδιάκριτοι. Η άμεση ανταπόκριση του στρατού σε εκκλήσεις της πολιτείας, δεν θα αφορά σίγουρα μόνο ακραία φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.), αλλά και βοήθεια σε άλλες έκτακτες συνθήκες. Μια είναι εφεξής η βεβαιότητα: τα ακραία και επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα θα μας απασχολούν κάθε μέρα. Οι επιστήμονες θα τα αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή (και έτσι είναι), αλλά και στην οργιώδη καπιταλιστική ανάπτυξη (σίγουρο αυτό). Πιο παλιά που η επιστήμη δεν είχε αναπτυχθεί τόσο, οι φυσικές καταστροφές αποδίδονταν (από εξωεπιστημονικούς φορείς) στην οργή του Θεού (θεομηνία) που προκαλεί η ανθρώπινη έπαρση με τα έργα της. Κάπου αυτές οι δυο φαινομενικά διαφορετικές ερμηνείες συνυπάρχουν…
-(κινητικότητα) Είναι ευχάριστο ότι με αυτές τις εκλογές η πολιτική επιστρέφει στην έννοια της συμμετοχικότητας. Το πλήθος των υποψήφίων για τις δημοτικές και περιφερειακες εκλογές σε όλη τη χώρα δηλώνει ότι κάτι αλλάζει. Το φαινόμενο μάλιστα νέων ατόμων που ενδιαφέρονται για τα κοινά (Μανιμανάκη, Λουτσέτης κ.λπ.) δεν είναι μόνο ενθαρρυντικό, αλλά και ελπιδοφόρο. Οι αλλαγές που επιθυμούμε πρώτα ξεκινάνε από εμάς τους απλούς πολίτες που οφείλουμε να σπάσουμε παλιά ταμπού. Η πολική δεν είναι υπόθεση μερικών “τζακιών”, ούτε τρανταχτών ονομάτων. Είναι θέμα του καθενός μας, εκδηλωτικού ή σιωπηλού, ενεργού ή ουδέτερου μέλους της κοινωνίας μας. Είμαστε όλοι σε ένα πλοίο και όλοι έχουμε την ευθύνη της πορείας του. (Στ.Γ.Κ.)