"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Θα συνέλθουμε ποτέ…;

 

 

 

 

ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ…;

 

…Ή ΘΑ ΜΑΣ ξεπερνούν κάθε φορά οι οποιεσδήποτε καταστροφές;

Πριν λίγες μέρες σημειώναμε, από αυτή τη στήλη, ότι εφεξής οφείλουμε, όχι μόνο να συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε στις θανατηφόρες φυσικές αλλαγές, αλλά και να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τα χειρότερα (επιδημίες, πανδημίες κ.ά.)

 

Ι.-ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ σε Έβρο, Λάρισσα, Βόλο, Καρδίτσα είναι πρωτόγνωρα, απρόβλεπτα. Για τους επιστήμονες, η δημιουργία “μεσογειακών κυκλώνων” (medicane) δεν είναι κάτι το νέο, έστω κι αν ήταν μη ήταν αναμενόμενο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, η χώρα μας αποτέλεσε ένα από κέντρα των βίαιων και διαδοχικών φυσικών ξεσπασμάτων: από τους ανυπόφορους καύσωνες (Έβρος) περάσαμε σε βιβλικές πλημμύρες (Θεσσαλία). Με τεράστιες απώλειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στο ζωικό στοιχείο της περιοχής. Τα ανθρώπινα θύματα αγνοούμε πόσα τελικά θα είναι… Τα πάντα αλλάζουν άρδην, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην τοπική και όχι μόνο οικονομία, στην παραγωγή και στον τρόπο ζωής μας.

 

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ με την Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν σε κανέναν τομέα, σοβαρα σχέδια για την αντιμετώπιση οιουδήποτε ακραίου φυσικού φαινομένου. Φαίνεται πως όλα έχουν αφεθεί στο “όπου βγάλει η κατάσταση”. Πάρτε για παράδειγμα, τα έργα βιτρίνας του δήμου Χανίων. Πόσα από αυτά, όταν και εφόσον ολοκληρωθούν, θα έχουν την ανθεκτικότητα της αντιμετώπισης υψηλών θερμοκρασιών ή κατακλυσμιαίων βροχών; Έχει προβλεφθεί καμιά σχετική υποδομή ή επιδομή επί παλαιοτέρων έργων;

ΙΙ.-ΕΠΙΠΛΕΟΝ, έχει γίνει καμιά σκέψη, πρίν την ανάθεση της κατασκευής του ΒΟΑΚ, να επανασχεδιαστούν όλα τα μελλοντικά κατασκευαστικά σχέδια εντάσσοντας σ’ αυτά τα νέα δεδομένα ειδικά μετά τις υπέρμετρες πλημμύρες; Θα μπει σε χρήση η πολυθρυλούμενη “τεχνητή νοημοσύνη”;

 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ “τσουνάμι” στο Αιγαίο ή στο Κρητικό πέλαγος, τι κάνουμε; Οι επισημάνσεις του καθηγητή Συνολάκη θα ληφθούν υπόψη, ή όλα θα αφεθούν στην τύχη τους; Ποιον βολεύει άραγε, όταν για τις κακοτεχνίες ευθύνονται οι “ανάδοχες” κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ ουδέποτε οι κρατικού υπουργοί που τις επέλεξαν; Προέχει άραγε το μοίρασμα των έργων σε ημέτερους (παρασκηνιακά), ή η ασφάλεια των πολιτών;

 

ΙΙΙ.- ΟΣΟ για την “πτώχεια” της πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτή εξαντλείται σε έναν ατελέσφορο καταγγελτικό λόγο από πάσα την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θα έπρεπε όλα τα κόμματα από κοινού να συσκεφθούν για το καλύτερο της χώρας. Δυστυχώς, ακόμη και στις μεγαλύτερες καταστροφές, αυτό που μετράει για τα κόμματα είναι το πάση θυσία “κερδος” σε ψήφους.

 

 

ΣΥΝΗΘΗΣ η τακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων: για την κυβέρνηση μετράει η συγκάλυψη της πραγματικότητας μιας οιασδήποτε καταστροφής, είτε με ηχηρές υποσχέσεις για το μέλλον, είτε με “παραιτήσεις” υπουργών της (έστω και σπάνια)· αντίθετα, για την αντιπολίτευση μετράει ο βαθμός “σφοδρότητας” της καταγγελίας της και μόνο.

 

Γι αυτό δεν ελπίζουμε σε καμιά σημαντική αλλαγή, όσα χρήματα κι αν δαπανηθούν, όσα κι αν μας δώσει η ΕΕ. (Στ.Γ.Κ.)

 

==================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Να που φτάσαμε και μέχρι εδω:

 

«Νόμιζα ότι ήταν μαύρος, ότι ήταν Πακιστανός», φέρεται να λέει σε ηχητικό ντοκουμέντο ο προφυλακισμένος ύπαρχος του Blue Horizon, εξηγώντας με απόλυτη κυνικότητα τη στάση του απέναντι στον Αντώνη, τον Κρητικό που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα από αναίτιο σπρώξιμο!

… Όταν ο -κάθε είδους ρατσισμός-καλά κρατεί στην Ελλάδα, ακόμη και ως απλή εικασία.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε