"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ας το πάρουμε απόφαση: χειμώνα καλοκαίρι θα ζούμε με καταστροφές (Χ.ν., 12-9-23)

 

 

 

 

Σ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ!

 

Ι.-ΖΟΥΜΕ μέρες αγωνίας. Η τηλεόραση -ένα από τα καλά της!- έχει την ευχέρεια να μας ενημερώνει ανά πάσα στιγμή με συνεχή ρεπορτάζ, για ό,τι συμβαίνει παντού. Και με laptop ή tablet αλλά και μέσω κινητών η “ενημέρωση” είναι ταχύτατη.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από το μέτωπο της θεσσαλικής γης είναι ραγδαίες: νερό, λάσπη, φερτά υλικά, διασώσεις, απώλειες ανθρώπινου και ζωικου κεφαλαίου (μέρι στιγμής οι νεκροί είναι 15). Βέβαια, ελικόπτερα, σωστικές λέμβοι, τρακτερ, κάθε δυνατό μέσο, απομάκρυναν ήδη εκατοντάδες κατοίκους από τα πλημμυρισμένα χωριά (φωτό, 1), σε έναν αγώνα δρόμου πριν τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξαναχτυπήσουν. Και ναι, η αλληλεγγύη των ανθρώπων και πάλι στο μεγαλείο της.

ΠΛΕΟΝ, ο φόβος αφορά στο τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τους τόνους νερού και λάσπης που έσβησαν από το χάρτη ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας. Τί σκηνές τρόμου θα αντικρύσουν οι κάτοικοι της περιοχής; Ποιούς επιπλέον νεκρούς, ποιες λοιμώδεις νόσοι θα αναδυθούν; Τι ανυπολόγιστες απώλειες θα καταγραφούν; Και τί μέλλει γενέσθαι με όλα αυτά;

 


ΙΙ.-ΕΠΙ Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος είναι περισσότερο ψηφιοποιημένο και υποτίθεται αποτελεσματικό: το 112 λειτουργεί προειδοποιητικά (αυτή είναι η δουλειά του), η οικονομία αναπτύσσεται (ειδικά ο υπερτουρισμός). Η ανάπτυξη είναι, κατά τους ξένους, εντυπωσιακή. Αντίθετα, η Ευρώπη παραμένει στάσιμη.

ΕΚΕΙ όμως που χωλαίνει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση των ασύμμετρων φυσικών καταστροφών: πυρκαγιές που διαρκούν πάνω από δυο εβδομάδες (Έβρος), σφοδρές βροχοπτώσεις που φτάνουν τα 2 με 3 μέτρα ύψος (Θεσσαλία) (φωτό, 2). Και εκείνες οι υποσχέσεις με τον “Ιανό” (2020) πού πήγαν;

ΕΤΣΙ, ο Μητσοτάκης δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, το δε επιτελείο του να είναι ανεπαρκές. Τα γεγονότα ήδη των παρελθόντων καλοκαιριών (αλλά και των χειμώνων) δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν επένδυσε έγκαιρα στον τομέα “κλιματική αλλαγή” (πυρκαγιές/πλημμύρες), παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και ΕΕ. Και, καλώς ή κακώς, ο απλός πολίτης μετράει την αποτελεσματικότητα της πολιτείας παντού, όχι τα επιμέρους επιτεύγματα και τις υποσχέσεις που δίνονται κάθε Σεπτέμβρη (ΔΕΘ).

ΟΥΤΩΣ ή άλλως, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, επειδή ο λαός και η γη θα παραμείνουν ως έχουν αλλά φτωχότεροι, ενώ το κλίμα θα αλλάζει προς το χειρότερο, το βάρος της τιτάνιας αλλαγής ή και της ταχείας προσαρμογής στην επικείμενη κλιματική αλλάγή πέφτει στις πλάτες των κυβερνήσεων. Το έργο θα είναι δυσανάλογα μεγάλο για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Ήδη οι ζημιές στη Θεσσαλία ξεπερνού το 1,5 δισ. ευρώ. Κι όμως, η προληπτική κλιματική επένδυση πρέπει να γίνει για τις μελλούμενες γενιές. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

Μικροπολιτικά μονότονα

 

-(συριζαίϊκα) Κοινή η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει τομή και λιγότερο συνέχεια με το χθες του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπάρξει γεφύρωση των όποιων αντιθέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά. Και μακάρι οι εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου να αναδείξουν μια προσωπικότητα με ευρείς ορίζοντες και όχι τη μονολιθικότητα ενός κομμουνιστογενούς κόμματος.

 

-(εκλογική καινοτομία) Με την ψηφιοποίηση του κράτους και οι εκλογές (πάσης φύσεως) μείωσαν δραστικά τις άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων (“χαρτομάνι-διαφημίσεις”), επειδή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε υποψήφιο αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών). Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων), ενώ και τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Η ειρωνία είναι ένα από τα όπλα των πολιτών, όταν οι κυβερνήσεις που ψηφίζει δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Ούτε κάν στις προ τριετίας υποσχέσεις τους.

Έτσι, μου λέει φίλος Θετταλός:

Από τον “Ιανό” ως τον “Ντανιέλ”/ η κυβέρνησή μας κάνει γκελ!”

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε