Η έννοια των πολιτικών ανδρεικέλων (Χ.ν., 7-9-23)
Posted on 7 Σεπ, 2023 in Σχόλια | 0 comments
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ
ΑΝΕΚΑΘΕΝ τα ελληνικά κόμματα ήθελαν να έχουν “υπό”, ανθρώπους-μαριονέτες σε καίρια πόστα κυβερνητικά ή τοπικά, ώστε να ελέγχουν, να κατευθύνουν, να εξουσιάζουν ανθρώπους και καταστάσεις.
ΓΙΑ όσους θυμούνται, ειδικά μετά τις εκλογές του 1981, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και σοσιαλοκυριαρχία στα Χανιά, δεν θα μπορούσε στις τότε δημοτικές εκλογές (17/10/1982) να μην υπάρξει πίεση για επιλογή του “εκλεκτού” του ΠΑΣΟΚ, ως δημάρχου.
ΠΟΙΟΣ λησμονεί τη χάλκευση της δήθεν υποστήριξης και δημοσίευσης στον κομματικό τοπικό τύπο ονομάτων υπέρ ενός άνωθεν “εκλεκτού” του ΠΑΣΟΚ; Ποιος λησμονεί την περί “γαϊδάρου” ρήση τοπικού βουλευτή, για την εκλογική νοημοσύνη του χανιώτικου λαού;
ΠΟΙΟΣ λησμονεί την έντονη και γραπτή στον τοπικό τύπο διαμαρτυρία μιας δράκας επιστημόνων που είδαν τις “υπογραφές τους” στήριξης του συγκεκριμένου προσώπου, ενώ ποτέ δεν είχαν υπογράψει κάτι τέτοιο;
ΠΟΙΟΣ λησμονεί το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο γι αυτή τη διαμαρτυρία (μη νυποταγή στις άνωθεν κομματικές υποδείξεις) και το σάλο στο κόμμα (ΠΑΣΟΚ);
ΠΟΙΟΣ λησμονεί το “κάλεσμα” σε απολογία στο “Πειθαρχικό” του κόμματος της δράκας των ανυπότακτων και της διαγραφής τους από το κόμμα; Έχει πείρα ο γράφων, όπως και πολλοί άλλοι από τέτοιες δουλόφρονες πρακτικές.
… ΑΛΛΑ και η πόλη, κι ο νομός, και η Κρήτη και όλη η Ελλάδα δεν νομίζουμε να έχουν πάψει να θεωρούνται “φέουδα” του κάθε κόμματος που κυβερνά, ή πρόκειται να κυβερνήσει τον τόπο. Γιατί όχι και οι δημοτικές εκλογές; Μπορεί τα χρόνια να περνούν, όμως οι μεθοδεύσεις παραμένουν. (Στ.Γ.Κ.)
========================
ΣΚΟΡΠΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ
-(το στοίχημα) «Το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του». Τα παραπάνω είπε (2-9-23), ένας από τους 5 υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Το πώς όμως εννοεί ο κάθε υποψήφιος τη λέξη “Αριστερά”, αυτό μάλλον θα το αποφασίσει ο λαός που θα ψηφίσε, αλλά κι αυτόν που θα ψηφίσει ως πρόεδρο…
-(αγιασμοί και ελλείψεις) Την άλλη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία, με τα εγγενή και χρόνια προβλήματά τους: ελλιπές διδακτικό προσωπικό, άρνηση πολλών νεοδιόριστων να δεχθούν τον διορισμό λόγω μή εύρεσης κατοικίας, έλλειψη θέρμανσης, καθαριότητα χώρων, προγράμματα, βιβλία και άλλα πολλά που κάθε χρόνο απλά τα θυμόμαστε. Όσο για την περίφημη “χαρούμενη γνώση”, όνειρο ήταν και πάει. Σε άλλες χώρες, τα παραπάνω θέματα είναι λιγότερα. Γι αυτό και υπάρχουν άλλου είδους συζητήσεις, όπως για παράδειγμα, το πώς, το τί και γιατί θα διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας. Με δεδομένο τον κοντινό μας πόλεμο στην Ουκρανία, πολλές οπτικές περί ιστορίας αλλάζουν.
-(“κλίμα καυσοπλημμυρικό”;) Η θλιβερή περίπτωση του Βόλου-γενικά της Θεσσαλίας- αποτυπώνει εύγλωττα σε ποιες τρομακτικές μελλοντικές καιρικές συνθήκες καλούμαστε εφεξής να επιβιώσουμε. Δεν αρκει μόνο η ενίσχυση με κάθε τρόπο των αρμόδιων φορέων προστασίας του πολίτη. Απαιτείται ανασχεδιασμός της όλης πολιτικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνεται (οι μετεωρολόγοι θεωρούν τη νεροποντή στη Θεσσαλία ως τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα), ο διαρκής ανασχεδιασμός πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος.
Ώστε να απφύγουμε αυτό που λέγεται ειρωνικά μεν, αλλά ταυτόχρονα και με μια δόση τραγικότητας: «Οι κάτοικοι της Ελλάδας είτε θα καίγονται είτε θα πνίγονται». (Στ.Γ.Κ.)