"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο ‘πολιτικός’ Σεπτέμβρης (Χ.ν., 5-9-23)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο “ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ” ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Ι.-ΚΙ ΟΜΩΣ, οι πυρκαγιές στον Έβρο μπήκαν στην τρίτη εβδομάδα! Όμως, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως κάνει τα πάντα στην περιοχή, με μηνύματα, καναντέρ, στρατό, πολίτες, πυροσβέστες, το 112 και απομακρύνσεις πληθυσμών. Όμως, η ειδική πλατφόρμα Copernicus μάς ενημερώνει ψυχρά πως έχουν καεί στον Έβρο πάνω από 935.000 στρέμματα γης: ένας τρομακτικός αριθμός για τα ελληνικά δεδομένα· πιθανόν η μεγαλύτερη, όπως λέγεται, καταστροφή από πυρκαγιές σε ευρωπαϊκό έδαφος.

 

Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ που επικρατεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι πως από τον Έβρο δεν σώθηκε ό,τι θα μπορούσε να σωθεί. Με τα δε επιδόματα στους “πυρόπληκτους”, δεν διορθώνεται τίποτε. Η έγκαιρη πρόβλεψη και η επαγρύπνηση μετρούν, όχι η εκ των υστέρων “επιδοματική” πολιτική. Ο Έβρος, η Εύβοια, το Μάτι, πιο παλιά η Πελοπόννησος, θα μείνουν στίγματα ολιγωρίας ή ασυναρτησίας ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα της ΝΔ που κυβέρνησε (2007) και κυβερνά (2023). Το αν φταίει η μορφολογία του εδάφους στον Έβρο, η έντονη κλιματική αλλαγή, ή η δημιουργηθείσα αποπνικτική ατμόσφαιρα που “επικάθισε” στην περιοχή και δυσκολεύει τα πάντα, είναι θέματα προς διερεύνηση. Όπου νάναι όμως, ακολουθούν και οι πλημμύρες, η άλλη καταστροφική μάστιγα-αδυναμία των κυβερνήσεων.

 

ΙΙ.-Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ των πρώτων ημερών ξαναφέρνει στο νου τη διαχρονική “μάστιγα”, τους Τούρκους, τους “συμμάχους” και γείτονές μας. Με ένα “πογκρομ” -και παρά τους όρους της συνθήκης της Λωζάννης- οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης, με προβοκάτσια δική τους στη Θεσσαλονίκη, κατάφεραν σε λίγες μέρες -Σεπτέμβρης του 1955 (φωτό, 1)- να εκδιώξουν Έλληνες και μη μουσουλμάνους από την Πόλη. Με την ανοχή φυσικά των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, τους “ισαποστάκηδες” Αμερικανούς και τους “ουδέτερους” φίλους μας, τους Ευρωπαίους.

 

ΙΙΙ.-ΤΟΝ ίδιο μήνα, πριν 49 χρόνια (3/9/1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει και επίσημα το “Πανελληνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα” (ΠΑΣΟΚ) που, ως κόμμα εξουσίας, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Στην ιδρυτική πράξη του κόμματος περιλαμβάνεται το ελκυστικό για κείνη την εποχή τρίπτυχο: Εθνική Ανεξαρτησία (“Η Ελλάδα στους Έλληνες”), Λαϊκή Κυριαρχία (“Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία”), Κοινωνική Απελευθέρωση (ίδρυση της μεσαίας τάξης). Επίσης, στις αρχικές θέσεις και στην ιδεολογία του κόμματος υπήρχαν, η απεξάρτηση της χώρας ή η λιγότερη εξάρτηση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (“ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο”). Σκοπός του ΠΑΣΟΚ ήταν η τιμωρία των ενόχων της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η αποχουντοποίηση, η “εθνική συμφιλίωση”, η επιβολή της δημοτικής γλώσσας και του μονοτονικού και πολλών άλλων “ωραίων”. Και τα λίγα που έγιναν, πήγαν μπροστά την Ελλάδα.

ΚΑΘΕ κόμμα εξουσίας προσβλέπει στο Σεπτέμβρη, ως το μήνα της “ανακαίνισής” του, των υποσχέσεων για βελτίωση της ζωής των υπηκόων (ΔΕΘ) και του μελλοντικού σχεδιασμού για τη χώρα. Πλην της έντονης πολιτικής χροιάς του, ο μήνας αυτός είναι πολύ αγαπητός για τα πολλά καλά του. (Στ.Γ.Κ.)

===============================================

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Ο Πασοκογενής και νυν Συριζαίος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέφανος Τζουμάκας, εξεφράσθη πολύ “ευγενικά” για τον συνυποψήφιό του κ. Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως “είναι η έκφραση της παρακμής και του εκφυλισμού της πολιτικής!”

Κι αυτά τα λέει κάποιος που “έφτυσε” το κόμμα που τον ανέδειξε, ξεφτιλίζοντας πέρα για πέρα την έννοια της πολιτικής. Κρίμα στην πολιτική!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


 


Σχολιάστε