"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο νέος “Μεσσίας” του ΣΥΡΙΖΑ (Χ.ν., 31-8-23)

 

 

 

 

ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ (;)

 

Ι.-ΛΙΓΕΣ μέρες, πριν την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μας προέκυψε ο Στέφανος: “Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι…”, ήταν οι πρώτες λέξεις που απηύθυνε στους συμπολίτες του Χανιώτες, αλλά και στους δυνητικούς υποστηρικές του στο διαδίκτυο.

 

ΝΕΑΡΟΣ στην ηλικία (35 ετών), ο πολλά υποσχόμενος αμερικανοτραφής και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε τους πάντες με την υποψηφιότητά του.

 

ΟΜΩΣ, ξεκίνησε με ένα “σφάλμα” εκκινώντας την προεκλογική εκστρατεία του από τους τάφους των Βενιζέλων (Χανιά, 29-8-23). Επειδή, ο χώρος των τάφων είναι ιερός, πανεθνικός και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για κομματικούς λόγους. Οι επετειακές παρουσίες ποικίλων ομιλητών είναι ακομμάτιστες και αναφέρονται πάντα στο έργο, τη διπλωματία και το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ, λοιπόν, δεν βρέθηκε κάποιος να τον συμβουλέψει ότι ναι μεν όλα τα “αστικά” κόμματα -ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ- διατείνονται πως ανάγουν την ιδεολογική καταγωγή τους στον Εθνάρχη, όμως, ποτέ και κανένα κόμμα δεν ετόλμησε να κάνει, έστω και μια εκδήλωση στο χώρο αυτό;

 

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απόλυτα συνεπώς, με την από κοινού διαμαρτυρία του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του Δήμου Χανίων, που εξέφρασν την αντίθεσή τους στην άστοχη πρώτη εμφάνιση του υποψηφίου. Διότι όπως επισημαίνεται από τους παραπάνω, “…ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, εθνικής σημασίας, που προφανώς και πρέπει να υπερβαίνει στενά κομματικά όρια και προσωπικές στρατηγικές”, δεν είναι δυνατόν να κομματικοποιείται. “Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή που αναζητούνται πρότυπα και τα οράματα και οι παρακαταθήκες του Βενιζέλου εξακολουθούν να εμπνέουν”, τέτοιες ενέργειες δεν επικροτούνται από κανένα.

 

ΙΙ.- ΚΑΤΑ τα άλλα, οι προθέσεις του κ. Κασσελάκη είναι αγαθές, όπως όλων των υποψηφίων που ζητούν την ψήφο μας. Όμως, οι υποσχέσεις του κινδυνεύουν να είναι τετριμμένες: “Σε μία χώρα με κληρονόμους πρωθυπουργούς. Σε μία οικογένεια με αυτοδημιούργητους γονείς. Προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού, τομές σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη, διαχωρισμός Κράτους –Εκκλησίας, κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό” κ.ά.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, έτσι λέγεται, στελέχη στην Κουμουνδούρου που θεωρούν πως οι υπάρχουσες 4 υποψηφιότητες «έκαναν κοιλιά» μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν και επικριτές της υποψηφιότητάς του κ. Κασσελάκη που μιλούν για μια “ουρανοκατέβατη” συμμετοχή, χωρίς κομματικές περγαμηνές! Αλλά, στην πολιτική, όπως και στη ζωή, καθώς τα λέει ο ποιητής, “ο καθείς και τα όπλα του”. Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

===================

Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ

 

Μέσα στον Αύγουστο κατέρρευσε το επιχείρημα των Βρετανών ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι καλά προστατευμένα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι κλοπές πολύτιμων αρχαιοτήτων από στέλεχος του μουσείου δίνουν νέα επιχειρήματα στην Ελλάδα και όχι μόνο, με τους Times του Λονδίνου να πυροβολούν το Μουσείο και τον πρόεδρό του.

 

 

Απο παλιά θυμάμαι πως το βασικό επιχείρημα όλων αυτών των ευρωπαίων “πολιτισμένων” που βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο με τους φακούς μόνο της εκμετάλλευσης, ήταν πως “μεταφέροντας” (sic) τα κλοπιμαία τους στα μουσεία τους, τα… διέσωζαν -και μας έκαναν και τη χάρη να τα διατηρούν σε ευπρεπείς χώρους (Λούβρο, Βρεττανικό Μουσείο κ.λπ.)

 

Νομίζουμε πως κακώς σήμερα η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε “διαπραγματεύσεις” με ένα τέτοιο μουσείο-το Βρετανικό, τη στιγμή που χάνει μέσα από τα χέρια του πολύτιμα έργα τέχνης! Ενώ, όπως γράφεται, κυκλοφορούν ελεύθερα προς πώληση στο Ebay αντικείμενα που είναι γνωστό ότι βρίσκονται στις αποθήκες του. Συνεπώς, πόσο αξιόπιστο μπορεί να παραμένει στις υπογραφές του; Με καταρρακωμένη την αξιοπρέπειά του, με δεδομένες τις εξωφρενικές εικόνες που αντιμετωπίζει κάθε επισκέπτης του χώρου με τα γλυπτά του Παρθενώνα (ποιος λησμονεί την πρόσφατα πλημμυρισμένη από νερά αίθουσά του), όλα τίθενται σε νέα βάση: νέα επιχειρήματα εκατέρωθεν και νέα διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Σε συνέντευξή του, με τον Γ. Κώνστα στα “Χ.ν.” (30/8), ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζεται ταυτότητα”!

… Και καλά, εκείνο το πολυθρύλητο και πολυφορεμένο (2015-2019) “πρώτη φορά αριστερά” στην κυβέρνηση, πού πάει;

Υπήρχε; Υπάρχει; Θα υπάρξει; Ή απλά ήταν μια φανταχτερή φενάκη, μια γυμνή “περιβολή”;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

===============================================

==================================================================================

ΣΧΕΤΙΚΑ με τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ, διαβάστε κι αυτό, από τον Αντώνη ΒΕΝΕΤΗ (με ελάχιστες παρεμβάσεις μας):

 


[Κατά τον τρόπο του Κ.Καβάφη]

 

 

 

”Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
δεν μεν’ η  ελαχίστη αμφιβολία.
……………………………………………………………………….
Ίσως καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι έφθασε ο καιρός
να φέρουμε πολιτικό αναμορφωτή”

- Και ποιος είναι αυτός για τη ”Χώρα” του Σύριζα;
Ο Στέφανος βεβαίως, βεβαίως.
Αλλά μήπως θυμίζει τον ηγεμόνα εκ Δυτικής Λιβύης;

” Άρεσε γενικώς στην Αλεξάνδρεια,
τες δέκα μέρες που διέμενεν αυτού,
ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης
Αριστομένης, υιός του Μενελάου”

- Βεβαίως και ο Στέφανος άρεσε γενικώς…
- Να μοιάζει όμως με το πορτραίτο του ηγεμόνα της Λιβύης που περιγράφει
ο Αλεξανδρινός; ο οποίος.
”Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε.
Ένας τυχαίος αστείος, άνθρωπος”
”Άλλ’ όμως έχουμε την θαυμασία,
την υπερφυσικήν εμφάνισίν του…”
Και ο Στέφανος έθελξε το πανελλήνιον με την εμφάνισή του
στις οθόνες των τηλεοπτικών διαύλων
και εδήλωσε ρητά.
”Αλλά είμαι νέος και με υγείαν αρίστην.
……………………………………………………….
‘Οθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα
ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν τη χώρα
την προσφιλή πατρίδα μου…”
- Εξ άλλου ο Στέφανος προέρχεται από τα πιο λαμπρά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
”Έμεινε μαθητής του Αμμωνίου Σακκα δυο χρόνια,
αλλά βαρέθηκε και την φιλοσοφία και τον Σακκά.
Κατόπιν πέρασε στα πολιτικά”
- Μήπως όμως η κάθοδος του Στέφανου ανοίγει ένα παράθυρο στο φως;
- Αλλά πάλι.
”… όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θα ‘ναι παρηγορία -
………………………………………………………..
Ίσως το φως θα ΄ναι μια νέα τυραννία
Ποιος ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει”
- Για τους ευειδείς νέους όμως η παραμυθία του ποιητή παρέχεται αφειδώς.
” Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα”
Αντώνης Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος

 

 

 

 

 


1 σχόλιο

 1. Εὔστοχο τοῦ Ἀντώνη Βενέτη. Μπράβο!
  Καὶ σημειώνω ἀπὸ ποῦ ξεκίνησε τὸ κακό:
  “Σωκράτης: Οὐδέν· ἀλλά τόδε μοι εἰπέ ἐπί τούτῳ, εἰ λέγονται Ἀθηναῖοι διά Περικλέα βελτίους γεγονέναι, ἢ πᾶν τοὐναντίον διαφθαρῆναι ὑπ’ ἐκείνου. ταυτί γὰρ ἔγωγε ἀκούω, Περικλέα πεποιηκέναι Ἀθηναίους ἀργούς καὶ δειλούς καί λάλους καὶ φιλαργύρους, εἰς μισθοφορίαν πρῶτον καταστήσαντα.”
  Πλάτωνος Γοργίας 515e2-7

  Φιλικώτατα,
  Κρίτων

Σχολιάστε