"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αναθέρμανση πολιτικής (Χ.ν., 29-8-23)

 

 

 

 

 

ΞΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ δεν είναι μόνο των τουριστών στις πατρίδες τους, των μαθητών στα… θρανία και του καιρού του Σεπτέμβρη. Επιστρέφει και η πολιτική στη ζωή μας, αν και δεν μας έλειψε και πολύ όλο τον Αύγουστο. Δυστυχώς, με περισσότερες θλιβερές ειδήσεις από τις ευχάριστες· τόσο εξαιτίας των συνεχών και καταστροφικών πυρκαγιών όσο και της ανοδικής πορείας της ακρίβειας και της εγκληματικότητας. Έτσι,

 

… Η ΝΔ δείχνει να διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, όμως το προφιλ της πληγώνεται ολοένα και περισσότερο από την ανικανότητα ορισμένων στελεχών της να αποδώσουν τα αναμενόμενα στο τομέα τους αποτελέσματα. Κάπου δείχνει να ξεφεύγει ο έλεγχος του λεγόμενου “επιτελικού” κράτους. Εξάλλου, αναδεικνύονται πολλά λειτουργικά προβλήματα της κυβέρνησης, που ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιλύσει σύντομα. Ιδιαίτερα στα θέματα Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ πέρασε, με ένα εκκωφαντικό κενό ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας λείπει από το προσκήνιο… Ο Σεπτέμβρης θα αναδείξει το νέο ηγετικό πρόσωπο του κόμματος, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό θα γίνει αποδεκτό από τη βάση και τα υπόλοιπα στελέχη που δεν θα το έχουν ψηφίσει. Το άγχος του “νέου” ΣΥΡΙΖΑ ήδη εστιάζεται στην υφή του: τί κόμμα θα είναι ιδεολογικά και ποιο προσανατολισμό θα πάρει;

 

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ και περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν: συμμαχίες κάτω απ’ το τραπέζι, όπως και στηρίξεις κοινών υποψηφίων, αποτελούν το “παιχνίδι” του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Μέχρι πού το ΠΑΣΟΚ θα κατεβεί αυτόνομα; Μέχρι πού είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει υποψηφίους άλλων παρατάξεω; Η 3 Σεπτέμβρη είναι πολύ κοντά για “νέες” διακηρύξεις.

 

ΤΟ ΚΚΕ, η γάτα της πολιτικής, δεν είχε και δεν έχει ανησυχίες και άγχη για τα ποσοστά του. Έχει βολευτεί δεκαετίες τώρα με αυτά που του δίνει ο λαός. Εξάλλου, δεν επιθυμεί να (συν)κυβερνήσει παρά μόνο με τους δικούς του -σταλινικούς- όρους, οπότε και τα αποτελέσματα του στις επικείμενες τοπικές εκλογές θα είναι αναμενόμενα. Στο ΚΚΕ προέχει η “εξάπλωση” της ουτοπικής ιδεολογίας του, παρά η επιδίωξη … θαυμάτων.

 

ΟΣΟ για τα άλλα τα μικρότερα κόμματα, τα ακραία, φαίνεται μάλλον πως θα παίξουν το ρόλο του κομπάρσου, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα τόσο ως προς την επιλογή δυναμικών και ευρέως αποδεκτών υποψηφίων, όσο και ως προς τις ιδεολογίες τους. Πλην των “Σπαρτιατών” που ανοιχτά πια υποστηρίζουν τον Κασιδιάρη! Έχει πολύ ενδιαφέρον σε “ζυμώσεις” ο Σεπτέμβρης μας, και καλώς να έλθει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

=============================

Μικρά πολιτικά και όχι μόνο

 

  • (μήνας γαλήνης;) Μπαίνουμε στο μήνα της “γαλήνης”. Το ελπίζουμε. Η (αναμενόμενη) γλυκύτητα του καιρού, μετά την τεράστια κόπωσή μας από ένα θερμότατο καλοκαίρι που μετράει ακόμη τις πληγές του, πιθανόν να ηρεμήσει και λίγο τα πνεύματα.



  • Αν μη τι άλλο, ένα βλέμμα από ένα παράθυρο προς τη θάλασσα (φωτό, 1) είναι το καλύτερο βάλσαμο για τις ταλαιπωρημένες ψυχές μας.

 

- (Η συνθήκη της Λωζάννης, 1923) Τα εκατόχρονα από τη Συνθήκη της Λωζάννης γιορτάζουμε όλο το 2023 και αύριο (Τετάρτη, 30/8) στις Μουρνιές). Η συνθήκη αυτή είναι άλλη μια προσωπική επιτυχία του μεγαλύτερου πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας, του Ελευθερίου Βενιζέλου (φωτό, 2). Ενός πολιτικού που στην πιο κρίσιμη φάση του έθνους, όπου όλα έμοιαζε να χάνονται κάτω από την πίεση της “νικήτριας” Τουρκίας, λησμόνησε πίκρες και εγωισμούς. Και ανέδειξε έναν ασυνήθιστο πραγματισμό (ρεαλισμό): ως εκπρόσωπος μιας ηττημένης χώρας, ο Βενιζέλος, κατάφερε, χάρη στο κύρος που είχε αποκτήσει νωρίτερα στις ευρωπαϊκές αυλές, να περιορίσει τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922). Έτσι,

 

 

 

Ο Εθνάρχης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό πολλών ελληνικών περιοχών (Μεγάλη Ιδέα) προκειμένου να αγωνιστεί με πάθος στο να περισώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Τον ξεριζωμό των Ελληνων της Μ.Α. δεν μπόρεσε να τον αποτρέψει, κατάφερε όμως να ομογενοποιήσει τη χώρα με αμιγή ελληνικό πληθυσμό και να την εξευρωπαϊσει. Το ότι η Συνθήκη της Λωζάννης επιβιώνει 100 χρόνια τώρα άθικτη, νομίζουμε ότι λέει πολλά για τη διπλωματική δεινότητα του Ελ. Βενιζέλου. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε