ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΙΘΑΝΟΝ είναι γνωστό σε πολλούς, πιθανόν και άγνωστο το πιο κάτω “μυθικό” απόσπασμα από βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη. Αναφέρεται στον αιώνιο “πόλεμο” ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, σε τούτη τη γωνιά της γης. Το επικαλούμαστε γιατί εκφράζει ένα συνεχές “φοβάται ο Γιάννης το θεριο και το θεριο το Γιάννη”. Ζούμε δεκαετίες τώρα σε υπερένταση, με εξοπλισμούς και δημιουργία συμμαχιών κατά το δοκούν, επειδή ακριβώς απειλούμαστε από μια χώρα -την Τουρκία- που δεν συμβιβάζεται με το διεθνές δίκαιo, δεν πιστεύει στις συνθήκες που έχει υπογράψει και διακατέχεται από μεγαλομανίες.
ΠΟΛΛΑ λαχταράει ο Ερντογάν, αλλά, άλλοτε οι συγκυρίες, άλλοτε η εξοργιστική επιθετικότητά του και πάντα η πραγματική εικόνα της χώρας του, δεν του επιτρέπουν να αναδειχθεί-όπως το ονειρεύεται- σε νεοοθωμανό σουλτάνο. Ο γείτονάς του, η Ελλάδα τον εμποδίζει. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει, είναι να βάλει τους Έλληνες να αλληλοφαγωθούν. Θα τα καταφέρει; Μέχρι τώρα όχι! Ο καζαντζακικός μύθος είναι παρμένος από το βιβλίο “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” * και λέει πολλά:
«Μωρέ, μην είσαι παλαβός, μην ανακατεύεσαι στις ρωμαίικες δουλειές· παλιά κατάρα είναι αυτή, από Θεού. Άκου τι μου ‘λεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου, να καταλάβεις. Όλα τα΄ κάμε καλά ο Αλλάχ, μου ’λεγε, όλα, μα μία μέρα βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά κι έπλασε το Ρωμιό· μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε· είχε ένα μάτι, ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι. «Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα· ας πιάσω να κάνω τώρα τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του». Έπιασε το λοιπόν μέλι και μπαρούτι, ταμάλαξε καλά καλά, έφτιαξε τον Τούρκο. Κι ευτύς, χωρίς να χασομεράει, βάνει σ’ ένα ταψί τον Τούρκο και το Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν από το πρωί ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλο· μα ευτύς ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος! «Ο διάολος να με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι· τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι… Τι να κάμω; Όλη νύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης· μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: «Βρήκα! Βρήκα!» φώναξε· έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά, κι έφτιασε έναν άλλο Ρωμιό, και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν. Άρχισε το πάλεμα· τρικλοποδιά ο ένας και ο άλλος· μπηχτές ο ένας, μπηχτές κι ο άλλος ·μπαμπεσιά ο ένας, μπαμπεσιά κι ο άλλος…. Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξανάπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν… Κι ακόμα παλεύουν! Κι έτσι ο κόσμος, Μπραϊμάκι μου, βρήκε την ησυχία του»
ΑΛΙΜΟΝΟ μας, αν πέσουμε στις παγίδες της εκάστοτε τουρκικής ηγεσίας. Που συνοδεύονται άλλοτε με απειλές κι άλλοτε “με χείρα φιλίας”. Οι γείτονες πρέπει να είναι φίλοι (φωτό, 1) και μόνο φίλοι, επειδή η ευημερία των λαών βρίσκεται στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία τους. (Στ.Γ.Κ.)
* (και στο https://www.huffingtonpost.gr/ 29/07/2022)
================================================
Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ θα είναι ο μήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να βγει από το λήθαργο στον οποίο περιέπεσε μετεκλογικά και να συγκροτηθεί σε ένα “κανονικό” (αστικό;) κόμμα που να ασκεί μια συγκροτημένη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αυτό χρειάζεται η χώρα, αυτό επιβραβεύουν οι πολίτες στις εκλογές…
ΔΕΝ είναι τυχαίο ότι οι 4 υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζουν τις ανά τη χώρα περιοδείες τους, ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησής τους στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Φυσικόν είναι να διαπληκτίζονται φραστικά μεταξύ τους, οπότε περιμένουμε και το τηλεοπτικό debate τους.
ΩΣ κομμουνιστογενές κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φορέας των αντιλήψεων μιας ανανεωτικής αριστεράς -με ό,τι σημαίνουν οι δυο λέξεις, διατηρώντας τις παραδόσεις του διεθνισμού καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης και επίλυσης των διαφορών.
ΑΠΟ τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, αλλά και από ό,τι κυκλοφορεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μάλλον φαίνεται ξεκάθαρη η πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου που δείχνει το νέο πρόσωπο του κόμματος και εκφράζει νέες ιδέες. Από κεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, κάθε υποψήφιος διατηρεί τις δικές του πιθανότητες, μικρές ή μεγάλες, ανάλογα με τις εσωκομματικές “αποκλίσεις”.
ΓΙΑ πολλούς στη Κουμουνδούρου-και όχι μόνο, τα σημαντικά θα ξεκινήσουν την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, έστω κι αν χρειαστεί δεύτερος γύρος. Κι αυτό, λόγω αναμενόμενων αποχωρήσεων ή συμφωνιών που ενδεχομένως προκύψουν μεταξύ των αντιπάλων. Αλλά, η ανανέωση, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οι “εκκαθαρίσεις” κ.λπ., ανέκαθεν δεν ήταν προσφιλείς κινήσεις στα ελληνικά κόμματα; (Στ.Γ.Κ.)
Ὁ Παυσανίας επικυρώνει αυτά που είπε ο Καζαντζάκης:
“οὕτω μὲν οὔποτε τὴν Ἑλλάδα ἐπέλειπον οἱ ἐπὶ προδοσίᾳ νοσήσαντες”.
Παυσανίας, Ἑλλάδος Περιήγησις Ζ (Ἀχαϊκά).x.5