"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Οπαδικής βίας συνέχεια (Χ.ν., 10-8-23)

 

 

 

 

 

ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

 

ΕΙΝΑΙ η δεύτερη οπαδική βία (μετά τη δολοφονία εν ψυχρώ του Άλκη Καμπανού) που συγκλονίζει το πανελλήνιο και όχι μόνο.

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ η οπαδική βία είναι τυφλή και τα θύματά της συνήθως είναι άτομα αμέτοχα, ή “άλλα” από τον αρχικό της στόχο.

 

ΔΕΝ είναι όμως δυνατόν η Ελληνική Αστυνομία να μη γνωρίζει τι θα συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Η κάθοδος των Κροατών ήταν ήδη αναμενόμενη και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα αποτροπής και της ελάχιστης βίας: Η UEFA είχε προειδοποιήσει και η Europol είχε στείλει σήμα στην Ελλάδα για τα τεκταινόμενα. Επίσης, δεν γίνεται να μη γνώριζε η Αστυνομία τις διασυνδέσεις των Κροατών οπαδών στην Αθήνα. Και όμως όλα αυτά αγνοήθηκαν ή δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ένα παράλογο στην εποχή μας που εκπλήσσει για τη βιαιότητά του είναι η οπαδική βία που, όπου βρει ευκαιρία, αφήνει θύματα ή αναπήρους. Και κυρίως νεαρά παιδιά. Είναι μια από τις σύγχρονες ντροπές των κρατών που δεν μπορούν-ή δεν θέλουν-να πατάξουν μια βία με “εκ προμελέτης” θανάτους, για γνωστούς και “άγνωστους” λόγους.

 


ΑΛΛΑ, αν ένα υποτίθεται ευνομούμενο και σοβαρό κράτος δεν μπορεί να προσφέρει το στοιχειωδέστερο αγαθό, την ασφάλεια, στους πολίτες του, τότε δεν είναι κράτος αλλά “μπάχαλο”. Και δεν νομίζουμε πως μια οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, θα ήθελε να θεωρείται μπάχαλο. (Στ.Γ.Κ.)

 

==========================================

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

Ι.-ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ των εξαντλημένων πτηνών (φωτό, 1) -και εδώ στην Κρήτη- δεν αφορά βέβαια μόνο ένα είδος (γύπες). Από τα τέλη Ιουνίου και όλο τον Ιούλιο, στη φιλοζωική ΑΝΙΜΑ (Αθήνα) έχουν φτάσει πολλών ειδών ημιθανή πτηνά από όλη την Ελλάδα [χελιδόνια, σταχτάρες (=πετροχελίδονα) ειδικότερα από τον κάμπο της Θεσσαλίας, γύπες]. Με τη ζέστη, υπερθερμαίνονται και τα πτηνά που ζουν στις πόλεις (περιστέρια, δεκαοχτούρες κ.ά.), οπότε μια κίνηση δική μας είναι να εναποθέτουμε λίγο νερό σε σημεία προσβάσιμα στους πτερωτούς φίλους μας.

 


 

ΙΙ.-”Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή αποτελεί μια «υπαρξιακή απειλή», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Είναι ακόμα εφικτό να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου» σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα. “Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής”. Πώς; Μόνο με άμεση δράση για το κλίμα από όλες τις χώρες του κόσμου. Η αρχή έγινε με την κα Σακελλαροπούλου, την ΠτΔ της χώρας μας και άλλους 6 συμπροέδρους της. Μακάρι να συνειδητοποιήσουν οι ιθύνοντες του κόσμου την κρισιμότητα της κατάστασης, επειδή όπως έγραφε ένα πολύ επιτυχημένο πλακάτ σε μια περιβαλλοντική διαμαρτυρία, “There is not PLANET B’” Και όντως, δεν υπάρχει εναλλακτική. (Στ.Γ.Κ.)

 

=================================

Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟ…ΚΙΝΗΤΟ!

 

ΑΠΟ το Μάρτιο του 2023, όποια γυναίκα κακοποιείται στο σπίτι της, έχει τη δυνατότητα, με ένα κλικ στο κινητό της, να ειδοποιήσει αμέσως την αστυνομία! Η ευχέρεια αυτή ήδη παρέχεται από την Ελληνική Αστυνομία, με την εγκατάσταση στο κινητό κάθε γυναίκας που θα το επιθυμούσε, ειδικής εφαρμογής ειδοποίησης.

ΜΕΧΡΙ σήμερα-σύμφωνα με τις ειδήσεις-πάτησαν το «κουμπί πανικού» (Panic Button) 48 γυναίκες. Αν λάβουμε υπόψη ότι, την εφαρμογή διαθέτουν 466 γυναίκες, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα οξύτατο κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να παταχθεί με κάθε τρόπο. (Στ.Γ.Κ.)

==================

(σε πλαίσιο)

 

Μικρή απάντηση:

 

Στα εύλογα ερωτήματα του κ. Μανώλη Α. Μπροκαλάκη (Χ.ν., 8/8) πάνω σε σχόλιό μας (1/8), υπενθυμίζουμε ότι, όσο υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα -ένας παγκόσμιος θεσμός επιλογής φοιτητών- θα υπάρχουν και οι βαθμολογικές κλίμακες αξιολόγησης εισακτέων. Με αξιολογικό όριο εισαγωγής (10/20). Ο μηχανισμός των εξετάσεων και της αξιολόγησης υποψηφίων δεν έχει “αισθήματα”: μετράει ψυχρά μόνο μόρια. Κι ούτε νοιαζεται για κοινωνικοοικονομικές συνθήκες υποψηφίων, πλην ελαχίστων ειδικών, γνωστών εκ των προτέρων, περιπτώσεων. Όσο για τις “αδικίες” που προκύπτουν από τις εξετάσεις, αυτές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, επειδή καμιά κυβέρνηση (δεξιά, σοσιαλιστική ή αριστερή) δεν έχει το θάρρος ή την ικανοτητα να εφαρμόσει κάτι άλλο στη θέση του υπάρχοντος αξιολογικού συστήματος. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε