Ο Γυμνός Κήπος (Χ.ν., 8-8-23)
Posted on 8 Αυγ, 2023 in Σχόλια | 0 comments
Ο ΓΥΜΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΕΝΑΣ δημοτικός κήπος δημιουργείται για τους ντόπιους-και ξένους- ως τόπος περιπάτου, ανάπαυσης, συνάντησης, χαλάρωσης, αναψυχής. Με οικογενειακές στιγμές “ευτυχίας” όπου τα παδιά ξεδίνουν στις παιδικές χαρές, με καφενεία για τις μεγαλύτερες ηλικίες, με πρόσβαση στην σύγχρονη τεχνολογία, με διευκολύνσεις για ΑμεΑ. Κυρίως, με πολύ πράσινο και δέντρα, ώστε να “χορταίνει” πράσινο το μάτι. Ένας δημοτικός κήπος αποτελεί τον βασικό πνεύμονα μιας πόλης, ως χώρος “αποτοξίνωσης” από την τύρβη και την καθημερινότητα της πόλης… Αλλά, να πως είδε τον “ανανεωμένο δημοτικό κήπο” (φωτό, 1), ένας σημαίνων άνθρωπος των Κρητικών Γραμμάτων, συνιδρυτής του περιοδικού (ηλεκτρονικού και έγχαρτου) “Νεο Πλανόδιον”, ο ποιητής και μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης (1965-). Γράφει:
“Ενάμιση αιώνα έζησε ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων, έργο του θρυλικού Ρεούφ Πασά, με το χώμα του. Όχι πια. Η τελευταία «ανάπλαση» απέδωσε ό,τι αποδίδουν συνήθως οι αναπλάσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: μια απέραντη τσιμεντάδα… Δεντράκια φυλακισμένα, χοντρά μπετονένια στηθαία, μια ασπράδα εκτυφλωτική που αντανακλά τον ήλιο και τη θερμότητα και ειδικά αυτές τις μέρες διώχνει τους πάντες. Ακόμη και το χαλίκι του ιστορικού Καφενείου κάτω από τα πυκνόφυλλα δέντρα σαρώθηκε, τσιμέντο κι εκεί. Ακόμη και η παλιά κρήνη ενόχλησε και ξηλώθηκε. Πολλά δέντρα κόπηκαν κι όσα απέμειναν κλαδεύτηκαν ανηλεώς. Πώς το έγραφε ο Σεφέρης στις Μέρες του; Προκόβουμε καταπληκτικά»” [https://neoplanodion.gr/2023/07/29/perastika-07-23/]
Άδικο έχει; (Στ.Γ.Κ.)
=======================================================================
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΤΗΣ ΠΕΤΣΕΤΑΣ”
Ι.-ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ “της πετσέτας” -ευφυής ονομασία!-ξεκίνησε από τους κατοίκους της Πάρου που βλέπουν κάθε χρόνο να περιορίζεται ο χώρος τους, για μπάνιο στις παραλίες τους. Αντίθετα, χρόνο το χρόνο, οι ιδιοκτήτες των ομπρελοκαθισμάτων γίνονται πιο “επιθετικοί” στις καταλήψεις παραλιών σε όλη τη χώρα, που, αν μη τι άλλο θεωρούνται δημόσιος χώρος (φωτό, 1).
ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ προβαίνουν κυρίως απομακρυσμένες από κέντρα ελέγχου παράνομες επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες αδρά τους ξένους που πληρώνουν υπερβολικά “για μια θέση στον ήλιο”, μη επιτρέποντας έτσι στους ντόπιους το αυτονοητο και νόμιμο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail οι αυθαίρετες τιμές στην Πάρο διαμορφώνονται φέτος ως εξής: με 60 ευρώ μπορεί να νοικιάσεις μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες για όλη την ημέρα, ενώ με 120 βρίσκεσαι σε «περιοχή VIP!».
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ παρουσιάζει δυναμική και εξαπλώνεται παντού, κάτι που ανάγκασε τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, να δώσει εντολή “να παταχθούν οι παράνομες επιχειρήσεις”. Οι παραλίες σε όλη τη χώρα είναι δημόσιος χώρος κατά το σύνταγμα, χώρος στον οποίο όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα πρόσβασης.
ΙΙ,-ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ παράνομης κατάληψης αιγιαλών δεν σπανίζει στην Κρήτη. Εδώ, όπως και σε πολλά υπερτουριστικά κέντρα, δεν είναι μόνο τα ομπρελοκαθίσματα σις παραλίες. Είναι και τα “μπιτσόμπαρα” με τη μουσική τους στη διαπασών, οι υπερβάσεις των ωρών κοινής ησυχίας, οι “γουρούνες” που αλωνίζουν νύχτα μέρα τους δρόμους, τα μεθύσια, οι ξυλοδαρμοί. Απλά, δεν υπάρχει τουριστική αστυνομία (δημοτική ή κανονική), ώστε να προσφεύγει κάθε διαμαρτυρόμενος πολίτης…
ΑΠΟ τη μια θέλουμε τουρισμό, από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας ως άτομα/πολίτες μιας πολιτείας που απουσιάζει. Η αύξηση του τουριστικού προϊόντος, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των δικαιωμάτων των ντόπιων πολιτών. Δεν μπορεί το κράτος να είναι υπέρ ορισμένων “ευνοημένων” επιχειρήσεων που είναι σε θέση να εξαγοράζουν τους πάντες και τα πάντα, εν ονόματι του κέρδους τους. Έλεος…
Υ.Γ.: Στα Χανιά, εκεί που δεν υπάρχουν ομπρελοκαθίσματα παρά μόνο πετσέτες, είναι η λεγόμενη “αδέσποτη παραλία”-μια προέκταση της Νέας Χώρας προς τη Χρυσή Ακτή. Ελάχιστοι την επισκέπτονται, γιατί εκβάλλει ο Κλαδισός, η θάλασσα εν πολλοίς είναι άγνωστη, υπάρχει πολύ και χοντρό χαλίκι και δεν υφίσταται καμιά σχετική υποδομή από το δήμο. (Στ.Γ.Κ.)