"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αυγουστιάτικα (Χ.ν., 3-8-23)

 

 

 

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΑ

 

ΔΕΝ είναι μόνο τα αυγουστιάτικα φεγγάρια που συνεπαίρνουν “ποιητές” και απλούς πολίτες που ζητούν τη “φυγή” στο όνειρο, στα φεγγαρογνέματα (φωτο, 1). Είναι και εκατοντάδες συγγραφείς, εικαστικοί, αστρολόγοι και λοιποί δημιουργοί που δίνουν ο καθένας από τη δική του σκοπιά, μια διαφορετική εξήγηση στη λάμψη, στπ σχήμα, στο μέγεθος και στο χρώμα του Φεγγαριού.

 

ΕΙΝΑΙ και οι αυγουστιάτικες ειδήσεις που -παρά την αντίθετη ρήση του Umberto Eco- μακάρι οι φετινές να μην έχουν το καταστροφικό περίβλημα και την έκταση του “μοχθηρού” Ιούλη.

 

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, όσο καλοσυνάτος κι αν δείχνει, είναι εξ ονόματος αυτοκρατορικός, υπεροπτικός και επίφοβος. Έτσι που η παροιμία “κι από Αύγουστο, χειμώνας”, να μας προετοιμάζει για πιθανές ανατρεπτικές καιρικές συνθήκες. Μακάρι να μη συμβούν.

 

ΕΙΝΑΙ κι ο μήνας των θερινών αδειών, διακοπών και ξεκούρασης για τους περισσότερους εργαζόμενους. Δεν παύει να είναι κι ο μήνας της αγωνίας να βρεις γιατρό στα δημόσια νοσοκομεία ή κάποιον αρμόδιο υπάλληλο στη θέση του, όταν έχεις μια επείγουσα, έκτακτη υπόθεση ή και προγραμματισμένο ραντεβού!

 

ΕΚΕΙΝΗ η ρήση, “Αύγουστε, καλέ μου μήνα νά’ σουν δυο φορές το χρόνο”, ίσως από φέτος να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού όλες οι παράμετροι-εδώ και χρόνια αυτό-έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Ας πούμε, με τον υπερτουρισμό που αναπτύσσεται αυτη την περίοδο στην Ελλάδα, άντε να βρεις κατάλυμα να αναπαυτείς ή να ενοικιάσεις σπίτι για το παιδί σου που πέρασε σε κάποια ανώτατη σχολή.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ και εφέτος, οι περισσότεροι Έλληνες θα κάνουμε διακοπές στα σπίτια μας -πού λεφτά για ταξίδια, με την ακρίβεια των στοιχειωδών επιβίωσης, τα εισιτήρια και τη βενζίνη στα ύψη; Εδώ και πολλά χρόνια χαζεύουμε τους… τυχερούς που “πετάγονται” στο εξωτερικό, στα νησιά ή στα χωριά τους.

 

ΩΣΤΟΣΟ, ας χαρούμε κι αυτό το λίγο που μας επιτρέπειται. (Στ.Γ.Κ.)

 

========================

Μικρά πολιτικά κι αβάσταχτα

 

-(υπογεννητικότητα) Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times (1-8-23) η χώρα μας τοποθετείται στις επτά πιο γερασμένες χώρες του κόσμου για το 2050. Δηλαδή, σε 27 χρόνια υπολογίζεται ότι ο ένας στους 4 κατοίκους της Ελλάδας θα είναι πάνω από 65 χρόνων! Αν υπολογίσουμε την άρνηση πολλών νέων μας να παντρευτούν και να αποκτήσουν οικογένεια, ώστε να “ανανεωθεί” ο πληθυσμός, αντιλαμβανόμαστε το δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Έχεις και τον Τούρκο δίπλα να καραδοκεί…

 

-(θαλασσινοί χανιώτικοι στίχοι) Ήλιος με κέρατα, ήλιος με δόντια, καυτό λιοπύρι, καύσωνας, κυνικά καύματα, κατακαλόκαιρο, ήλιος του θανάτου: όλους τους χαρακτηρισμούς κουβαλάει ένας καλοκαιρινός ήλιος, όταν βέβαια δεν ξέρεις πως να τον αντιμετωπίσεις. Είναι ευεργετικός, αλλά και θανάσιμος, εκτυφλωτικός αλλά και πηγή θαλπωρής· συνδέεται στενά με την πλανεύτρα “ερωμένη” του -την υγρή κι απέραντη θάλασσα, όπως την υμνεί ο Γ. Μανουσάκης (φωτό, 2):

…Το καλοκαίρι έρχεται κοντά µας

σιγαλή κι ηµερη

διάφανη σαν ταθάµπωτο γυαλί.

Κάνει στρωτές µετάνοιες πάνω στα χαλίκια

και µάς φιλεί τα πόδια ταπεινά…”.

 

 

-(η γεωμετρία της πίστης) Σε όποια εκκλησία ή μοναστήρι κι αν προστρέξει κανείς, ειδικά με το φως του καλοκαιριού, θα μείνει έκπληκτος, όχι μόνο από τις βυζαντινές αγιογραφίες αλλά κι από την αρχιτεκτινική κατασκευή τους (φωτό, 2).

 

 

Και παντού σκαλισμένο θα βρείς το χνάρι κάποιου πιστού, ιδρυτή ή απλώς περαστικού από τη μονή ή την εκκλησία. Η γεωμετρία της πίστης όπως και το αλφαβητάρι της συγκινούν. (Στ.Γ.Κ.)


 

 

 


Σχολιάστε